woensdag , 30 november 2022

Tesla tips & tricks voor Tesla Model 3, Model S, Model X, Model Y, Cybertruck & Roadster

Tesla Roadster

Tesla heeft in tegenstelling tot veel andere automerken geen dashboard met tientallen knoppen, toetsen en opties, maar de bediening verloopt via een groot touchscreen in het midden van het dashboard. Dit stelt Tesla in staat om met OTA (Over The Air) updates nieuwe functionaliteiten toe te voegen, waar bij traditionele automakers de functies en opties vanaf de lancering van de auto definitief vastliggen.

Tesla voegt regelmatig nieuwe opties toe, maar deze kunnen voor de startende Tesla rijder of doorsnee gebruiker vaak onzichtbaar zijn. In dit artikel met Tesla tips en tricks lichten we daarom zoveel mogelijk van deze opties toe, zodat je er direct vanaf de aanschaf van je Tesla gebruik van kunt maken, in plaats van pas enkele maanden of jaren later achter komt dat een mogelijkheid bestaat!

Verschil tussen de Tesla modellen

De eerste versie van de Tesla Roadster heeft geen touchscreen ingebouwd en heeft ook niet de uitgebreide hardware opties (camera’s, radar, etc.) die de daarop volgende modellen wél hebben. De eerste versie van de Tesla Model S heeft weer minder opties dan de meest recente versie van de Model S. De Model X heeft weer meer opties dan de Model S en de Model 3 heeft weer extra hardware tov de Model X. Niet alle opties zijn daarom voor alle modellen beschikbaar.

Wifi inschakelen Tesla

Tesla rust de recente modellen standaard uit met LTE (4G) verbinding dat via provider KPN verloopt. Door het LTE icoontje even ingedrukt te houden kan je je Tesla met Wifi verbinden, voeg daarna het juiste netwerk toe en voer het wachtwoord in. Sommige modellen vereisen Wifi voor het downloaden van firmware updates, dus parkeer je de auto op je oprit, vlak voor je huis, of bij een Wifi netwerk op je werk: Meld je Tesla dan aan op de Wifi, dan ontvang je eerder nieuwe firmware updates en daarnaast ook kaartnavigatie updates.

Let op het volgende:

 1. De Wifi in een Tesla werkt het beste op Wifi kanaal 1
 2. De Wifi module zit in de Model 3 in de linkerspiegel ingebouwd en bij de Model S en X in de rechterspiegel, heb je dus net wat extra Wifi dekking nodig, parkeer de auto dan met de betreffende spiegel zo dicht mogelijk bij het Wifi accesspoint

Tesla Sentry mode en dashcam

In de recente Tesla modellen (Model 3, Model Y) zitten 4 buitencamera’s en 1 binnencamera ingebouwd. Deze kunnen worden gebruikt als dashcam en als beveiliging, waarbij beweging kan worden opgenomen.

Een Tesla kan standaard beelden opnemen, maar hier heb je zelf geen toegang toe. Wil je de beelden zelf terug kunnen kijken, dan heb je hiervoor een SD kaart of SSD-schijf nodig. Omdat er erg veel schrijfacties zijn zal een standaard USB-stick snel kapot gaan. Daarom wordt een SSD-schijf aangeraden, het is ook mogelijk om een SD Pro High Endurance kaart te gebruiken, deze gaan veel langer mee dan standaard SD kaarten, die niet gemaakt zijn om constant data heen te schrijven.

Formatteer de schijf als FAT32 via GuiFormat tool en maak een mapje TeslaCam aan. Zet de beveiligingsopties in de instellingen van je auto aan en sluit via USB de schijf op één van de twee voorste USB-poorten in de auto aan. Als je dit allemaal goed hebt gedaan, dan zie je een dashcam icoontje verschijnen naast het LTE-logo rechtsbovenin. Door dit icoontje even in te drukken kan je de opname functionaliteit aan-/uitzetten. Druk je kort op dit icoontje, dan worden de afgelopen 10 minuten permanent in een aparte folder bewaard. Standaard worden de beelden na ongeveer 1 uur overschreven, leg momenten dus bewust vast als je ze later nog eens terug wil kijken.

Wil je de opgenomen beelden terugkijken? Dan kan door de SSD of SD kaart met je PC of laptop te verbinden en in de browser naar https://sentrycam.appspot.com te gaan. Andere opties zijn het koppelen van de SSD of SD kaart met je mobiele telefoon door middel van een OTG-adapter en de App: Teslacam.

Makkelijk Tesla vergrendelen en openen

Standaard wordt een Tesla Model 3 met 2 keycards geleverd, een soort creditcards. Je kunt de auto dan openen en vergrendelen door deze bij de voordeur net onder de camera dichtbij de auto te houden. Het is veel makkelijker om de Tesla App op je mobiele telefoon te installeren en te koppelen met de auto. Je kunt dan de auto gewoon ontgrendelen door deze open te maken, mits je mobiele telefoon via Bluetooth verbinding heeft met de auto. Als je in het instellingen scherm de optie aanvinkt “Vergrendelen bij weglopen”, dan vergrendelt de auto zichzelf als je bij de auto wegloopt, erg handig!

Andere manieren om je Tesla Model 3 te openen en vergrendelen zijn:

Tesla Model 3 Key Fob
Tesla Model 3 Key Fob

Tesla Key Fob

Een Key Fob is eigenlijk gewoon een standaard afstandsbediening voor je auto, zoals je dat van traditionele automakers ook kent.

Via de Tesla Store kan je de Model 3 Key Fob bestellen: https://shop.tesla.com/product/model-3-key-fob.

Voor de Model S en X wordt standaard een Key Fob meegeleverd.

Tesla Ring
Tesla Ring

Tesla Ring

Via de website https://www.teslaring.com kan je een ring bestellen met Tesla logo, die je kunt koppelen met de auto en dezelfde functionaliteit als de keycard heeft. Erg handig en de ring heb je natuurlijk altijd bij de hand.

Firmware updates voor Tesla

Tesla voegt met iedere update weer mooie nieuwe opties aan je auto toe. Bij de optie Software kan je aangeven of je updates later (Standaard) of eerder/sneller (Geavanceerd) wil hebben. Via de websites https://teslafi.com/firmware/ en https://teslascope.com/teslapedia/software kan je volgen welke firmware uitgebracht is en of je de meest recente versie hebt. Ook kan je via de 2e link zien wat de releasenotes zijn. Weet je zeker dat er een update beschikbaar is, maar geeft je Tesla aan dat je de meest recente versie al hebt? Hou dan de “Geavanceerd” knop 5 seconden ingedrukt en doorgaans zie je alsnog direct de nieuwe update verschijnen!

Tesla voice commands / stembediening

Je kunt je Tesla ook met je stem bedienen. Druk op het microfoontje. De volgende opties zijn daarna beschikbaar:

 • Bel <naam>
 • Navigeer naar <plaats>
 • Waar is de dichtstbijzijnde <winkelketen>
 • Rij naar huis / Rij naar werk (mits je dit adres hebt ingesteld)
 • Rij naar een bioscoop (of andere type uitgaansgelegenheid)
 • Rij naar werk
 • Annuleer rit
 • Speel <nummer/artiest/genre>
 • Bug report <probleembeschrijving>
 • Ho Ho Ho (Kerstman modus, erg nuttig…)
 • -> Heb je nog toevoegingen? Laat hieronder een reactie achter en deel dit met anderen?

Bug melden en versturen naar Tesla

Wil je een recente gebeurtenis delen met Tesla? Houd dan even het auto icoontje links onderin ingedrukt en o.a. de camerabeelden en andere relevante gegevens worden direct naar Tesla verstuurd ter analyse.

Wil je een uitgebreidere bugmelding doen? Gebruik het voice command “Bug report”.

Navigatie, navigeren & range anxiety

Tesla heeft een ingebouwd navigatiesysteem op basis van Google Maps. Door te tikken op de map komt er een menu naar voren waarmee je Tesla Superchargers kunt tonen, live verkeersinformatie (om files te omzeilen) en om de satellietkaarten aan te zetten.

Als je de Tesla Supercharger informatie toont dan zie je welke Superchargers dichtbij zijn. Door te klikken op een Supercharger kan je zien hoeveel plaatsen er in gebruik en beschikbaar zijn. Met een druk op het icoontje kan je naar de betreffende Supercharger navigeren. Als je nog voldoende accucapaciteit hebt zal je auto starten met het voorverwarmen van de accu, zodat je tijdens het laden de maximale laadsnelheid zult halen.

Wil je een langere trip plannen voor bijvoorbeeld een vakantie? Dan zijn er heel goede alternatieven beschikbaar voor de standaard navigatiesoftware. Het is helaas nog niet mogelijk om via verschillende punten te navigeren, ga je op vakantie dan heb je vaak een voorkeur voor een bepaalde route. Een erg goed alternatief om bijvoorbeeld je vakantie of lange reis mee te plannen is A Better Routeplanner, te gebruiken via PC, laptop, mobiele telefoon, tablet of in je Tesla zelf via: https://abetterrouteplanner.com. De website van A Better Routeplanner geeft je de optie tot het selecteren van het merk en type auto, je gemiddelde verbruik, extra gewicht, temperatuur, tegenwind, regen, type opladers, etc. etc. waardoor de voorspelling van de range erg goed de werkelijkheid benadert. Daarnaast kan je via verschillende waypoints een mooie lange reis en vakantie plannen, waarbij de optimale route wordt berekend. Ook kan je aangeven met hoeveel % je wil vertrekken, aankomen per Supercharger, vertrekken per Supercharger en met hoeveel % je wil aankomen op je uiteindelijke bestemming. Erg handig! Het is erg welkom dat Tesla haar software uitbreidt met dergelijke mogelijkheden om het native te ondersteunen, maar gelukkig biedt A Better Routeplanner de optie om gegevens te synchroniseren tussen andere apparaten en je auto en om zelfs live informatie uit je eigen Tesla op te halen om huidige verbruik en range toe te kunnen passen om de huidige rit en route nog verder te verbeteren.

Veel mensen die nog weinig tot geen ervaring met elektrische auto’s hebben zijn nieuwsgierig over het bereik, hoe vaak je per rit moet laden, hoe vaak je stil staat, of het niet gevaarlijk is, je hoort opmerkingen over de gevolgen van accu’s op het milieu, etc. etc. Wat erg belangrijk is als je een elektrische auto gaat aanschaffen of wil gaan leasen, is dat je nadenkt over je dagelijkse gebruik. Vergeet even die vakantie waarbij je >1000 km moet rijden, daar is altijd wel een oplossing voor te vinden (Abetterrouteplanner.com, auto huren, auto lenen, etc.). Als je in de straat publiek kunt laden, op je werk kunt laden en op je bestemming kunt laden, dan heb je een auto met minder range nodig. Maar maak je dagelijks langere ritten, dan is het eigenlijk wel vereist om zelf thuis een laadpaal op de oprit te hebben. Je wil niet iedere dag bezig zijn met of je de volgende ochtend je bestemming wel kunt halen.

Laden en laadpalen voor Tesla

Het laden van een Tesla kan op 4 manieren:

 1. Standaard stopcontact
 2. Eigen of publieke laadpaal
 3. Tesla Supercharger
 4. Laders van alternatieve aanbieders zoals Fastned, Ionity, etc.

Voor het laden via een stopcontact levert Tesla standaard de zogenaamde UMC mee icm een chuko adapter. Hiermee kan je via een standaard stopcontact je Tesla opladen. Het maximum is 16A, maar doorgaans haal je tussen de 10A en 13A, wat goed is voor +-10-12 km/uur. Er worden ook een aantal adapters meegeleverd, o.a. om ook via een andere aansluitingen en 3-fasen op te kunnen laden, hiermee loopt de snelheid al snel op tot 22-44 km/uur.

Wil je een  makkelijkere oplossing, ga dan voor een laadpaal. Deze zijn in zeer veel verschillende varianten te verkrijgen. Denk hierbij aan een Tesla Wall Connector Silver (Zwart is voor de VS), de Newmotion Home Advanced, Zappi V2 en vele anderen. Afhankelijk van de aansluiting op het net (1-fase, 3-fase) kan je kiezen voor bijv. 1x 32A (7 kW & ~44 km/uur) of 3x 16A (11 kW & ~66km/uur).

Laad je bij een Tesla Supercharger, dan kan er worden geladen tot 150 kW (v2), 250 kW (v3), maar doorgaans zal je deze snelheden niet halen. Zorg ervoor dat, ondanks dat je de locatie misschien uit je hoofd weet te vinden, je via de navigatie naar de Supercharger navigeert, je auto zal het accupack dan voorverwarmen waardoor de laadsnelheid een stuk hoger wordt.

Houd er bij een Tesla Supercharger V2 rekening mee dat de laadpalen in paren/koppels staan en werken, bijv. 10A en 10B zijn één koppel, 11A en 11B zijn één koppel. Staat er iemand bij 10A te laden en ga  jij bij 10B laden, dan zullen beide auto’s niet op de maximum snelheid laden. Kies dus indien mogelijk altijd een laadpaal uit waarbij een A of B vrij is, zodat de laadsnelheid maximaal is.

Op de dag van ophalen kan je gratis bij een Supercharger (SuC) laden. Daarna kan je tot 150 Euro laden zonder een creditcard aan je account gekoppeld te hebben. Die 150 Euro wordt tijdens het eerste bezoek aan een Tesla Servicecenter (SeC) alsnog in rekening gebracht. Via de Tesla website kan je aan je account een creditcard koppelen. Bij het laden via een SuC is het niet nodig om een laadpas te gebruiken, Tesla kan door het laden zien welke auto het betreft en welk account daar dus bij hoort. De laadsessies worden per stuk in rekening gebracht, voor een zakelijke rijder is het helaas niet mogelijk deze per maand te voldoen of te declareren, het wordt dan ook aangeraden om eenmaal per maand de afschrijvingen te groeperen en in één keer te declareren.

Andere aanbieders zoals Ionity en Fastned bieden alternatieven voor het Tesla Supercharger netwerk. Hierbij is laden tot zelfs 350 kW mogelijk (op basis van 800 Volt, dus voor een Tesla niet helemaal haalbaar). Het voordeel is dat je onderweg mee keuze hebt, het nadeel is dat laden bij dergelijke aanbieders vaak duurder is.

Tesla bestellen

Een Tesla Model 3, Model S, Model Y, Model X of Cybertruck bestellen kan gemakkelijk via de Tesla website.

Verschil Tesla Model 3 2019 en Model 3 2020

Het VIN-nummer (Voertuigidentificatienummer) is een uniek nummer waarmee je jouw auto kunt identificeren. Als Tesla je in je account een “VIN toekent”, dan betekent dit dat er een specifieke auto aan jou is toegewezen. Hierdoor weet je zeker dat je binnen afzienbare tijd een auto zult kunnen ophalen.

De VIN is geen  willekeurig nummer, maar is opgebouwd uit een aantal onderdelen. De opbouw verschilt per leverancier, maar voor Tesla bestaat deze op het moment van schrijven uit de volgende opbouw:

Position Description Value
1-3 Manufacturer 5YJ = Tesla Motors, Inc.
4 Make S = Model S
5 Body Type A = 5 Door Hatchback LHD (Left Hand Drive)
6 Restraint System 1 = Manual Type 2 Seat Belts (Front, Rear*3) With Front Airbags, PODS, Side Inflatable Restraints, Knee Airbags (Front)
7 Battery Type E = Lithium Ion Battery – Electric
8 Motor/Drive Unit 4 = Performance Dual Motor – Three Phase A/C Induction
(only after 1-Aug-2015)
9 Check Character 1
10 Model Year F = 2015
11 Location of Manufacture F = Fremont, CA, USA
12 Serial #, 100,000s digit 1
13-17 Serial Number Digits 56789

Positie 10, het jaartal, is inmiddels uitgebreid en de K staat voor 2019 en L voor 2020. Voor meer informatie over je VIN, kijk op: https://teslatap.com/vin-decoder/.

De Model 3 2020 heeft ten opzichte van de Model 3 2019 de volgende verbeteringen:

 1. De deurrubbers en isolatie zijn beter uitgevoerd, waardoor je minder last van windgeruis hebt.
 2. Een aantal verbeteringen doorgevoerd waardoor er minder kans op roest op bepaalde plaatsen is.
 3. Vloermatten verbeterd, aansluiting ten opzichte van de auto is beter. (Mits de vloermatten worden meegeleverd, dit is bij de SR+/MR+ niet het geval)

Bandenspanning banden Tesla Model 3

De Tesla Model 3 heeft in de deur vermeld staan dat de optimale bandenspanning 2,9 BAR is. Met 2,7 BAR is de wegligging beter en met 3,1 BAR is de rolweerstand minder, waardoor de range beter wordt. Elon Musk noemt 2,9 en 3,1 als belangrijke waarden. Euromaster, de officiële bandenpartner van Tesla in Nederland pompt de winterbanden standaard op naar 3,1 bar.

Onder de 2,6 bar geeft Tesla een melding dat de bandenspanning te laag is. Dit kan o.a. gebeuren doordat de temperatuur daalt, waardoor de druk afneemt. Is de bandenspanning in augustus of september bijvoorbeeld nog 2,7 of 2,8 bar, dan kan dit in september of oktober zomaar 2,6 of 2,5 bar worden, niet omdat je band lek is of leeg raakt, maar omdat de temperatuur is gedaald. Laat de banden dus iets oppompen tot bijv. 2,7, 2,9 of 3,1 bar (gemeten als ze koud zijn). Tijdens een langere rit, bijvoorbeeld op de snelweg, kan de bandenspanning door de extra warmte in de banden met bijv. 0,2 bar oplopen.

Zomerbanden en Winterbanden Tesla Model 3

Welke winterbanden heb je nodig voor de Tesla Model 3? En welke zomerbanden heb je nodig voor de Tesla Model 3? Het antwoord is vrij simpel: De Tesla Model 3 is een zware auto met hoge snelheid en hierdoor heb je sowieso Extra Load banden nodig. Daarnaast heb je voor de Mid Range Plus en Long Range zogenaamde V banden nodig, die tot 240 km/uur bestand zijn. Heb je de Performance editie van de Model 3, dan heb je in de zomer de W variant nodig, die tot 270 km/uur bestand is.

In de winter wordt doorgaans een categorie lager gehanteerd voor de Performance, waardoor een V-variant wordt gebruikt. Voor de Mid Range en Long Range varianten wordt doorgaans alsnog een V-variant in de winter gebruikt. Let op dat je met de Performance in combinatie met een V band maar tot maximaal 240 km/uur kunt rijden op bijv. de Autobahn, daarboven wordt het risico op een klapband vergroot.

Tesla levert verschillende merken banden mee met de nieuwe auto’s, zoals Michelin, Hankook en Pirelli. De bandenmaat voor de 19″ banden is: 235/40 R19 Extra Load V (Long Range en Mid Range).

Verschil Premium connectivity en Gedeeltelijk Premium connectivity (connectiviteit)

Tesla biedt voor de online services een premium en een gedeeltelijk premium abonnement aan. Meer informatie over de verschillen tussen deze twee en bijbehorend abonnement kan je in dit artikel vinden: Verschil Premium en gedeeltelijk premium abonnement voor Tesla.

Checklist ophalen Tesla

Mag je eindelijk je nieuwe Tesla ophalen? Of wordt de auto thuisgebracht? Check dan bij de aflevering of de volgende punten van deze checklist orde zijn:

 1. Interieur, o.a. de stiksels, lijmresten, krassen, etc.
 2. De velgen, controleren op krassen
 3. De lak, controleren op krassen, putjes, etc.
 4. Meegeleverde producten, zoals de aanwezigheid van trekhaak, laadkabels, etc.
 5. Of de meegeleverde toegangspassen (creditcard formaat) allebei werken
 6. Of er vocht in de lampen zit
 7. Of de panel gaps (ruimte tussen de verschillende panelen) niet te groot zijn, of dat bijv. een deur of de klep van de frunk (front trunk) scheef hangt.
 8. Of de matten aanwezig zijn (P: Alle matten aanwezig, LR: Geen frunk mat, SR+: Geen matten)
 9. Of je voldoende range hebt om de eerste Supercharger te kunnen halen. Laden op de eerste dag is gratis, ondanks dat je de kosten ervan in beeld ziet.
 10. Of je via de app op je mobiele telefoon de auto kunt bedienen

Heb je nog suggesties voor andere punten die op deze Tesla Checklist thuishoren? Laat dan een reactie onder dit artikel achter.

Serviceafspraak maken

Het maken van een serviceafspraak voor je auto kan via de Tesla App. Het is voor sommige gebruikers echter lastig om een locatie in de buurt te vinden en er verschijnen dan alleen Amerikaanse adressen. Begin in dat geval niet met de straatnaam van de locatie gevolgd door het huisnummer, maar vul eerst het huisnummer in, gevolgd door de straatnaam.

Instellen koplampen Tesla

Krijg je na het ophalen van je nieuwe Tesla erg veel seintjes van tegenliggers? Grote kans dat je linker koplamp te hoog staat afgesteld! Je kunt deze lamp via de instellingen lager instellen, zodat het licht ervan je tegenliggers niet meer verblindt. De beste oplossing is om de betreffende lamp even goed in te laten stellen door een garage, maar als je deze iedere rit 1x extra omlaag instelt totdat je geen seintjes meer krijgt, dan is dit doorgaans voldoende.

Handige producten en gadgets voor je Tesla

Als je je Tesla eindelijk hebt wordt het tijd om na te denken over uitbreidingen! Wil je een draadloze QI-lader om mobiele telefoons op te kunnen laden, wil je een SSD om Sentry mode te kunnen gebruiken, wil je het hout vervangen door carbon fiber, etc. Welke leuke gadgets zijn er?

Binnenkort

Dit artikel wordt wekelijks uitgebreid met aanvullende opties. Wat er o.a. nog volgt:

 1. Autopilot en Traffic Aware Cruise Control
 2. Easter Eggs
 3. Tips & trucs laadpoort makkelijk ontgrendelen
 4. Afspraak maken servicecenter
 5. Verschillen tussen de Model 3 varianten
 6. Handige gadgets om na te bestellen
 7. De auto resetten
 8. Handmatig laadkabel loskoppelen

Heb je vragen, tips, handige trucs, opmerkingen of toevoegingen? Laat dan hieronder een reactie achter.

Bekijk ook

Tesla Model 3 Performance Nardo Grey

Tesla Model 3 Performance – Long Range Performance – Review

De Tesla Model 3 is verkrijgbaar in een aantal verschillende versies: Tesla Model 3 Standard …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *