vrijdag , 15 november 2019
Home > Tesla > Tesla tips & tricks voor Tesla Model 3, Model S, Model X, Model Y & Roadster

Tesla tips & tricks voor Tesla Model 3, Model S, Model X, Model Y & Roadster

Tesla Roadster

Tesla heeft in tegenstelling tot veel andere automerken geen dashboard met tientallen knoppen, toetsen en opties, maar de bediening verloopt via een groot touchscreen in het midden van het dashboard. Dit stelt Tesla in staat om met OTA (Over The Air) updates nieuwe functionaliteiten toe te voegen, waar bij traditionele automakers de functies en opties vanaf de lancering van de auto definitief vastliggen.

Tesla voegt regelmatig nieuwe opties toe, maar deze kunnen voor de startende Tesla rijder of doorsnee gebruiker vaak onzichtbaar zijn. In dit artikel lichten we daarom zoveel mogelijk van deze opties toe, zodat je er direct vanaf de aanschaf van je Tesla gebruik van kunt maken, in plaats van pas enkele maanden of jaren later achter komt dat een mogelijkheid bestaat!

Verschil tussen de modellen

De eerste versie van de Tesla Roadster heeft geen touchscreen ingebouwd en heeft ook niet de uitgebreide hardware opties (camera’s, radar, etc.) die de daarop volgende modellen wél hebben. De eerste versie van de Tesla Model S heeft weer minder opties dan de meest recente versie van de Model S. De Model X heeft weer meer opties dan de Model S en de Model 3 heeft weer extra hardware tov de Model X. Niet alle opties zijn daarom voor alle modellen beschikbaar.

Wifi

Tesla rust de recente modellen standaard uit met LTE (4G) verbinding dat via provider KPN verloopt. Door het LTE icoontje even ingedrukt te houden kan je je Tesla met Wifi verbinden, voeg daarna het juiste netwerk toe en voer het wachtwoord in. Sommige modellen vereisen Wifi voor het downloaden van firmware updates, dus parkeer je de auto op je oprit, vlak voor je huis, of bij een Wifi netwerk op je werk: Meld je Tesla dan aan op de Wifi, dan ontvang je eerder nieuwe firmware updates en daarnaast ook kaartnavigatie updates.

Let op het volgende:

 1. De Wifi in een Tesla werkt het beste op Wifi kanaal 1
 2. De Wifi module zit in de Model 3 in de rechterspiegel ingebouwd, heb je dus net wat extra Wifi dekking nodig, parkeer de auto dan met de rechterspiegel zo dicht mogelijk bij het Wifi accesspoint

Tesla Sentry mode en dashcam

In de recente Tesla modellen (Model 3, Model Y) zitten 4 buitencamera’s en 1 binnencamera ingebouwd. Deze kunnen worden gebruikt als dashcam en als beveiliging, waarbij beweging kan worden opgenomen.

Een Tesla kan standaard beelden opnemen, maar hier heb je zelf geen toegang toe. Wil je de beelden zelf terug kunnen kijken, dan heb je hiervoor een SD kaart of SSD-schijf nodig. Omdat er erg veel schrijfacties zijn zal een standaard USB-stick snel kapot gaan. Daarom wordt een SSD-schijf aangeraden, het is ook mogelijk om een SD Pro High Endurance kaart te gebruiken, deze gaan veel langer mee dan standaard SD kaarten, die niet gemaakt zijn om constant data heen te schrijven.

Formatteer de schijf als FAT32 via GuiFormat tool en maak een mapje TeslaCam aan. Zet de beveiligingsopties in de instellingen van je auto aan en sluit via USB de schijf op één van de twee voorste USB-poorten in de auto aan. Als je dit allemaal goed hebt gedaan, dan zie je een dashcam icoontje verschijnen naast het LTE-logo rechtsbovenin. Door dit icoontje even in te drukken kan je de opname functionaliteit aan-/uitzetten. Druk je kort op dit icoontje, dan worden de afgelopen 10 minuten permanent in een aparte folder bewaard. Standaard worden de beelden na ongeveer 1 uur overschreven, leg momenten dus bewust vast als je ze later nog eens terug wil kijken.

Wil je de opgenomen beelden terugkijken? Dan kan door de SSD of SD kaart met je PC of laptop te verbinden en in de browser naar https://sentrycam.appspot.com te gaan. Andere opties zijn het koppelen van de SSD of SD kaart met je mobiele telefoon door middel van een OTG-adapter en de App: Teslacam.

Makkelijk Tesla vergrendelen en openen

Standaard wordt een Tesla Model 3 met 2 keycards geleverd, een soort creditcards. Je kunt de auto dan openen en vergrendelen door deze bij de voordeur net onder de camera dichtbij de auto te houden. Het is veel makkelijker om de Tesla App op je mobiele telefoon te installeren en te koppelen met de auto. Je kunt dan de auto gewoon ontgrendelen door deze open te maken, mits je mobiele telefoon via Bluetooth verbinding heeft met de auto. Als je in het instellingen scherm de optie aanvinkt “Vergrendelen bij weglopen”, dan vergrendelt de auto zichzelf als je bij de auto wegloopt, erg handig!

Andere manieren om je Tesla Model 3 te openen en vergrendelen zijn:

Tesla Model 3 Key Fob
Tesla Model 3 Key Fob

Tesla Key Fob

Een Key Fob is eigenlijk gewoon een standaard afstandsbediening voor je auto, zoals je dat van traditionele automakers ook kent.

Via de Tesla Store kan je de Model 3 Key Fob bestellen: https://shop.tesla.com/product/model-3-key-fob.

Voor de Model S en X wordt standaard een Key Fob meegeleverd.

Tesla Ring
Tesla Ring

Tesla Ring

Via de website https://www.teslaring.com kan je een ring bestellen met Tesla logo, die je kunt koppelen met de auto en dezelfde functionaliteit als de keycard heeft. Erg handig en de ring heb je natuurlijk altijd bij de hand.

Firmware updates

Tesla voegt met iedere update weer mooie nieuwe opties aan je auto toe. Bij de optie Software kan je aangeven of je updates later (Standaard) of eerder/sneller (Geavanceerd) wil hebben. Via de website https://teslafi.com/firmware/ kan je volgen welke firmware uitgebracht is en of je de meest recente versie hebt. Weet je zeker dat er een update beschikbaar is, maar geeft je Tesla aan dat je de meest recente versie al hebt? Hou dan de “Geavanceerd” knop 5 seconden ingedrukt en doorgaans zie je alsnog direct de nieuwe update verschijnen!

Voice commands / stembediening

Je kunt je Tesla ook met je stem bedienen. Druk op het microfoontje. De volgende opties zijn daarna beschikbaar:

 • Bel <naam>
 • Navigeer naar <plaats>
 • Waar is de dichtstbijzijnde <winkelketen>
 • Rij naar huis / Rij naar werk (mits je dit adres hebt ingesteld)
 • Rij naar een bioscoop (of andere type uitgaansgelegenheid)
 • Rij naar werk
 • Annuleer rit
 • Speel <nummer/artiest/genre>
 • Bug report <probleembeschrijving>
 • Ho Ho Ho (Kerstman modus, erg nuttig…)
 • -> Heb je nog toevoegingen? Laat hieronder een reactie achter en deel dit met anderen?

Binnenkort

Dit artikel wordt wekelijks uitgebreid met aanvullende opties. Wat er o.a. nog volgt:

 1. Autopilot en Traffic Aware Cruise Control
 2. Easter Eggs
 3. Bugreports versturen
 4. Opladen, laadpalen, laadpoort makkelijk ontgrendelen
 5. Navigatie
 6. Premium vs non-premium connectivity
 7. Verschillen tussen de Model 3 varianten
 8. Verschillen tussen de 2019/2020 modellen
 9. Handige gadgets om na te bestellen
 10. Bandenspanning voor zomerbanden en winterbanden

Heb je vragen, opmerkingen of toevoegingen? Laat dan hieronder een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *