maandag , 6 februari 2023

Tesla Model 3 Performance – Long Range Performance – Review

Tesla Model 3 Performance Nardo Grey

De Tesla Model 3 is verkrijgbaar in een aantal verschillende versies:

 1. Tesla Model 3 Standard Range Plus
 2. Tesla Model 3 Long Range
 3. Tesla Model 3 Performance

De Tesla Model 3 Performance is een variant van de Long Range, met aanvullend:

 1. Carbon fiber spoiler
 2. Verlaagd onderstel
 3. Aluminium Rem- en gaspedaal
 4. Rode remklauwen en betere remmen
 5. Verhoogde topsnelheid van 260 km/uur vs 233 km/uur
 6. Verhoogde 0-100 km/uur snelheid van 4.6 naar 3.4 seconden

In eerste instantie wilde ik graag de Tesla Model 3 Performance, maar op diverse fora en YouTube video’s hoorde ik over het verminderde comfort van de 20″ inch velgen en banden ten opzichte van de 19″ inch velgen en banden. Daarnaast is op de Tesla Model 3 Performance geen trekhaak mogelijk.

Na wat onderzoek zag ik dat tussen de voorraadmodellen ook Tesla Model 3 Long Range Performance versies te koop waren met 19″ inch velgen en trekhaak met de Performance motor, range en snelheid. Deze versie staat ook wel bekend als de Base Performance, Performance Base of Stealth Performance.

Op 2 september 2019 heb ik via de Tesla website een Tesla Model 3 Performance Black met 19″ inch velgen en trekhaak uit voorraad besteld. Na 1 minuut kreeg ik al een e-mail bericht met daarin het RN-nummer, het VIN-nummer en de details van de auto. 2 dagen later kreeg ik een SMS van Tesla met daarin de leverdatum van 12 september 2019 en de leverlocatie (Tilburg). Na een aantal dagen werd er telefonisch contact opgenomen om nog een aantal zaken te regelen (kopie rijbewijs, etc.) en werd de leverdatum bevestigd. In totaal zat er dus maar 10 dagen tussen bestelling en levering.

Op 12 september was ik ruim op tijd in Tilburg. Ik was drie kwartier te vroeg, men moest het contract nog afdrukken, maar dat werd direct geregeld. Na 5 minuten kon ik in een busje stappen samen met andere nieuwe Tesla eigenaren en na 5-10 minuten kon ik op een grote parkeerplaats mijn Tesla Model 3 Performance gaan zoeken. Omdat ik te vroeg was werkte de iPhone / Apple Tesla App nog niet, maar gelukkig zag ik de auto al snel staan.

Na het openen van de deuren heb ik het volgende gecontroleerd:

 1. Interieur, o.a. de stiksels, lijmresten, krassen, etc.
 2. De velgen, controleren op krassen
 3. De lak, controleren op krassen, putjes, etc.
 4. Meegeleverde details, zoals de trekhaak, laadkabels, etc.
 5. Of de meegeleverde toegangspasjes (creditcard formaat) allebei werkten

Gelukkig kon ik alles netjes afvinken. Er waren wat lijmresten aanwezig, maar de Tesla medewerkers hebben deze netjes weggepoetst. De trekhaak en alle laadkabels (incl. adapters) waren aanwezig, net als het noodsetje met gevarendriehoek, hesje, etc. De lak was in orde, de auto was wel vies en maar voor 29% opgeladen, maar daar was ik vooraf al van op de hoogte. De auto’s staan immers al enige tijd op de parkeerplaatsen en Tesla kan moeilijk 425 auto’s per dag tot 100% opladen.

Na de controle en het afmelden heb ik de route naar huis gepland. De navigatie stuurde mij via Zaltbommel, omdat ik met de 29% range niet in één keer thuis zou kunnen komen. Onderweg rammelde de rechter achterdeur (maar eenmaal thuis aangekomen bleek het rubberen matje onderin de deur niet goed bevestigd te zijn). Met 95 kilometers resterend kwam ik bij de Tesla Supercharger in Zaltbommel aan. De laadkabel gekoppeld, een aantal leuke gesprekken gehad met andere Tesla eigenaren en even snel bij de Van Der Valk iets gegeten. Binnen een half uur was de Tesla 99% volgeladen en heb ik de reis naar huis vervolgd. De betreffende Tesla Supercharger werkte maar met 70 kW, mijn buurman had 100 kW, 150 kW is op andere locaties al beschikbaar en 250 kW Superchargers komen eraan. Dit betekent dat je binnen 10-15 minuten weer 300-400 kilometer verder kunt rijden en het verschil met ICE (Internal Combustion Engine) auto’s op Benzine of Diesel dus erg klein wordt.

De Tesla Model 3 Performance heb je niet voor niets, het optrekken van 0-100 gaat in 3.4 seconden en de eerste paar keer dat je dat doet heb je direct een glimlach op je gezicht, het is echt prachtig en sneller dan bijv. een McLaren F1 race auto. Eenmaal thuis aangekomen was ik erg tevreden over mijn keuze voor een Tesla vs bijv. een Audi A4/A6 Avant of BMW3/5 serie Touring, elektrisch rijden is onbeschrijfbaar, het is geweldig!

Thuis heb ik alle instellingen doorlopen en waar nodig aangepast. Ook heb ik de linker koplamp lager ingesteld, omdat ik van andere weggebruikers seintjes en signalen kreeg dat ik ze verblindde. Na de lamp 3 standen lager ingesteld te hebben hadden medeweggebruikers hier geen last meer van.

Conclusie: De Tesla Model 3 Long Range Performance is echt een super auto. Het optrekken gaat erg snel (0-100 in 3.4 seconden), de range is prima met 530 WLTP en +-500 km echte range en de ruimte in de auto zelf is ook prima. Daarnaast is het one pedal driving erg relaxed, sommige ritten raak ik de rem helemaal niet meer aan, behalve als ik op de oprit parkeer. Als je het “gaspedaal” (elektrisch pedaal) los laat, dan remt de auto direct af. In plaats van uit te rollen met een traditionele auto, geef je dus eigenlijk minder gas en rem je af, waardoor de accu weer opnieuw wordt opgeladen. Hierdoor krijg je weer extra range terug en van range anxiety is hierdoor nog minder sprake.

Door geen Tesla Model 3 Performance te bestellen via de website, maar voor de Tesla Model 3 Long Range Performance (ook wel bekend als Base Performance, Performance Base of Stealth Performance) te gaan, heb je meer comfort ivm de 19″ inch velgen en heb je de optie voor een trekhaak. Door deze Tesla Model 3 variant te nemen heb je wel de Performance snelheid en de snelheid van het optrekken, maar ook het comfort en de optie van een trekhaak, het beste van 2 werelden.

Ik ben erg tevreden, de auto is snel, ruim en de range is prima en kan hem iedereen aanbevelen.

Wil je ook een Tesla bestellen, doe dat dan via deze link, dan krijg je er 1.500 kilometer gratis opladen via de Tesla Supercharger bij.

Wat zijn jouw ervaringen met Tesla, elektrisch rijden en de Performance versie? Laat hieronder een reactie achter!

Bekijk ook

Tesla Premium Connectivity

Tesla Premium Connectivity abonnement – Premium connectiviteit voor Tesla Model 3 SR+, Long Range en Performance

Tesla biedt verschillende abonnementen aan voor haar auto’s, één van deze opties is premium connectiviteit …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *