maandag , 6 februari 2023
Raspberry Pi 2
Raspberry Pi 2

Raspberry Pi 2 met OpenELEC (Kodi / XBMC) als mediaspeler

Raspberry Pi 2
Raspberry Pi 2

De Raspberry Pi 2 is op 2 februari 2015 aangekondigd en inmiddels kan je deze mini-computer overal bestellen. De Raspberry Pi-stichting heeft na een aantal eerdere Raspberry Pi modellen een nieuwe versie met quad core processor en 1.024 MB geheugen uitgebracht.

De Raspberry Pi is in de basis niets meer dan een moederbordje met daarop een processor, de Broadcom BCM2836-soc met vier ARMv7 Cortex-A7-cores en een kloksnelheid van 900MHz, 1 GB geheugen, 4 USB aansluitingen, een HDMI-aansluiting, een ethernet-aansluiting en een kleine USB aansluiting voor de stroomvoorziening. Daarnaast zijn er aansluitingen aanwezig om het moederbord met functionaliteit uit te breiden. Je kunt er van alles op aansluiten en dat maakt de Raspberry Pi tot een leuk klus- en speelapparaat voor volwassenen :)

Ik heb onlangs een Intel NUC met Core i5 aangeschaft met daarin 16 GB RAM, een 256 GB SSD en Windows 10 geïnstalleerd. Deze NUC gebruik ik voornamelijk als mediaspeler in combinatie met Kodi (voorheen XBMC), maar ook om een webserver op te draaien door middel van VM’s. De stabiliteit van de tech preview van Windows 10 laat echter op het moment van schrijven nog te wensen over in combinatie met de HDMI-geluidsuitvoer naar mijn versterker. Het komt regelmatig voor dat ik alleen stereo geluid kan gebruiken, in plaats van bijvoorbeeld DTS, DTS HD-Master en Dolby Digital, terwijl mijn receiver dat wel ondersteunt. Ik hoorde daarnaast veel positieve geluiden over de Raspberry Pi 1 en dus heb ik besloten dit ook eens te gaan proberen.

Kodi
Kodi

Mediaspeler met OpenELEC (Kodi/XBMC)

Om van de Raspberry Pi 2 een volwaardige mediaspeler te maken zijn een aantal onderdelen vereist:

 1. Raspberry Pi 2 moederbord
 2. Een micro-SD geheugenkaart. 4 GB is voldoende, maar ik heb voor een 16 GB variant gekozen. De snelheid is erg belangrijk, dus kies voor een Class 10 versie.
 3. Een behuizing, het moederbord is zonder behuizing uiteraard erg gevoelig voor beschadigingen en zal snel kapot gaan
 4. Een HDMI-kabel, bij voorkeur met CEC-ondersteuning, waardoor je met de afstandsbediening van een TV die compatible is gewoon de Pi 2 kunt bedienen
 5. Eventueel een WiFi-antenne, bijvoorbeeld 150 MBit of 300 MBit. Ik heb voor de 300 MBit variant gekozen, omdat ik een 4K/UHD TV heb en de daarvoor benodigde datadoorvoer erg hoog ligt
 6. Een voedingsadapter. Een normale USB-kabel die je bijvoorbeeld op de TV aansluit zal voldoende voeding bieden, maar als je meerdere USB-uitgangen van de Raspberry Pi 2 wilt gebruiken, dan is een aparte 1A voeding vereist. Wil je alle USB-aansluitingen gebruiken en mogelijk ook met wat zwaardere doeleinden, dan kan je beter de 2A versie versie bestellen. Ik heb voor de zekerheid de 2A versie aanschaft.

Het totaal kostte ongeveer 85 Euro.

OpenELEC Raspberry
OpenELEC Raspberry

Hoe installeer je OpenELEC op de Raspberry Pi 2

Nadat je het moederbord van de Raspberry Pi 2 in de behuizing hebt geklikt, de voedingsadapter hebt aangesloten en de WiFi-adapter of netwerkkabel hebt aangesloten, is het tijd om met het OP (Operating System) aan de slag te gaan. Er zijn veel verschillende besturingssystemen voor de Pi te krijgen, maar aangezien ik er een mediaspeler van wilde maken, heb ik voor OpenELEC gekozen. Dit is een Linux-distributie die zich volledig richt op Kodi (voorheen XBMC) en alle benodigde software meelevert die vereist is om bijvoorbeeld films af te kunnen spelen, DTS en Dolby Digital geluid te kunnen decoderen, etc.

Op http://openelec.tv/get-openelec kan je OpenELEC downloaden. Kies voor de Diskimage versie voor de Raspberry Pi 2, de ARMv7 variant (de installatie voor de Raspberry Pi 1 is exact hetzelfde, maar kies een andere image: ARM11).

Nadat de download van OpenELEC voltooid is pak je het betreffende bestand uit met bijvoorbeeld 7ZIP of WinRAR. Als het goed is zie je nu een .img bestand. Download nu Win32 Disk Imager op http://sourceforge.net/projects/win32diskimager/. Met deze software kan je het .img bestand op de SD kaart zetten. Open Win32 Disk Imager en kies als image het .img bestand. Kies als schijf de SD-kaart die je in de computer of laptop hebt gedaan en daarbij een schijfletter toegewezen heeft gekregen. Druk nu op “Write” en wacht tot het image naar de SD-kaart is geschreven.

Druk nu de SD-kaart in de Raspberry Pi, doe de voedingsadapter in het stopcontact en als het goed is zie je op je TV nu het OpenELEC logo verschijnen, inclusief een Linux console waarin meldingen verschijnen. De eerste keer zal er een reboot plaatsvinden en daarna kom je in OpenELEC terecht. Nu is het een kwestie van Kodi verder instellen en je kunt je mediaspeler in gebruik nemen!

Intel NUC
Intel NUC

Raspberry Pi 2 vs Intel NUC als mediaspeler

Zowel de Raspberry Pi 2 als de Intel NUC zijn mooie mediaspeler oplossingen. Er zitten echter aan elk van de twee oplossingen zowel voor- als nadelen. Ik zet ze even op een rij:

 1. De Intel NUC is fors duurder dan de Raspberry Pi 1 en 2
 2. Beide zijn geschikt voor bijvoorbeeld Windows 10, maar de Intel NUC is een stuk krachtiger
 3. Als je alleen een mediaspeler wilt hebben, dan is de Raspberry Pi 2 voldoende.
 4. Op de Intel NUC kan ook OpenELEC worden geïnstalleerd, wat dat betreft is er geen verschil
 5. Wil je ook VM’s kunnen draaien en een volwaardige PC hebben, dan is de Intel NUC krachtiger en aan te raden. Je installeert dan Kodi op Windows 7, Windows 8.1, Windows 10 of Linux, in plaats van OpenELEC te gebruiken.
 6. Vind je het leuk om ook met andere toepassingen aan de slag te gaan, zoals het automatiseren en koppelen van bepaalde dingen in huis, dan is de Pi aan te raden
 7. De Intel NUC ondersteunt 4K/UDH (2160P) resolutie, de Raspberry Pi 1 en 2 ondersteunen officieel maximaal HD (1080P). Wel is het mogelijk om via handmatige configuratie aanpassingen op de Raspberry Pi 2 ook de 2160P 4K/UHD resolutie aan te zetten, met een voldoende hoge framerate/Hz
 8. De Raspberry Pi 1 en 2 ondersteunen wel de doorvoer van standaard Dolby Digital en DTS, maar niet van DTS HD Master Audio, Dolby Digital Plus en TrueHD. Wil je dus de hoogste geluidskwaliteit van bijvoorbeeld BluRay films kunnen horen, dan is de Intel NUC de betere keuze.

Vragen of suggesties? Reageer onder dit bericht en je krijgt dezelfde dag nog antwoord!

3 reacties

 1. Ik wil de raspberry pi 2 op de audioinstallatie aansluiten,wie heeft een goede tip of uitleg.bedankt alvast.

  • Hier zijn 2 opties voor:

   1: Een audio versterker met HDMI-ingang gebruiken
   2: Een kastje gebruiken dat een USB naar optische/coaxiale aansluiting omzet en die aansluiten op je normale versterker

   Ikzelf heb eerst optie #2 gebruikt (Op een Intel NUC met Windows 10, niet op de Raspberry Pi 2), maar het bleek uiteindelijk dat de 2 surround speakers mono werden ipv stereo. Daarnaast was de kwaliteit niet erg goed. Ik heb toen een nieuwe versterker aangeschaft met meerdere HDMI-ingangen en dat werkt echt super, een aanrader!

   Mocht je de USB oplossing willen kiezen: Ik heb ervaring met de “StarTech.com 7.1 USB Audio-adapter Externe Geluidskaart met SPDIF Digitale Audio”.

   Groeten,

   Mark

 2. Hallo Mark,
  Met jouw beschrijving bij de hand was het instellen van de Pi een eitje! Super veel dank.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *