woensdag , 30 november 2022
Parrot AR.Drone 2.0 Elite Jungle Edition
Parrot AR.Drone 2.0 Elite Jungle Edition

Parrot AR.Drone 2.0 – Quadcopter – Review

Parrot AR.Drone 2.0 Elite Jungle Edition
Parrot AR.Drone 2.0 Elite Jungle Edition

De Parrot AR.Drone 2.0 is officieel geen drone, maar een quadcopter. Een drone wordt algemeen gezien als een onbemand vliegtuig, dat bijvoorbeeld voor oorlogen of spionage wordt ingezet. Een quadcopter is een op korte afstand bestuurbaar soort helikopter, met zoals de naam al doet vermoeden, in totaal vier rotors.

Ik was me al een tijdje aan het oriënteren op het gebied van quadcopters, het is gewoon een soort op afstand bestuurbare auto, maar dan voor mannen :) Omdat ik het gevoel had dat dit typisch zo’n speeltje is dat na een aantal weken op de zolder beland, zocht ik naar een instap model. Er zijn naast de Parrot quadcopters ook vele andere merken, varianten en soorten te krijgen. Bekende andere merken zijn DJI & Walkera.

De Parrot quadcopters zijn vanaf ongeveer 269 Euro te koop. De DJI varianten beginnen rond zo’n 499 Euro.

Indoor hull & outdoor hull

Parrot AR.Drone 2.0 indoor en outdoor hull
Parrot AR.Drone 2.0 indoor en outdoor hull

De Parrot drones worden geleverd met een zogenaamde indoor hull en outdoor hull. Het middengedeelte van de quadcopter kan je verwijderen en vervangen. Voor buiten wordt alleen de normale behuizing gebruikt, deze vangt minder wind. Voor binnen wordt de behuizing met “klaverblad” gebruikt, zodat je zowel personen, objecten als de drone zelf beschermd. Het wisselen is binnen 5 seconden gedaan en je hoeft niets vast te draaien, te klikken of te schroeven, de hull blijft uit zichzelf al netjes zitten. Het verwijderen doe je door de achterkant van de hull op te tillen en hem naar voren over de voorste camera te schuiven.

App en bediening / besturing

De Parrot AR.Drone 2.0 wordt bediend met je smartphone of tablet. Er is zowel ondersteuning voor iOS als Android. Ik heb de quadcopter met zowel een Samsung Galaxy Note 3 als een Samsung Note 10″ 2014 Edition bestuurd. De app. voor de tablet doet lang over het opstarten en soms moet je deze even afsluiten. Ik gebruik wel liever de tablet, omdat je meer ruimte hebt voor de besturing.

De besturing is flexibel in te stellen. Zo kan je aangeven of de besturing werkt ten opzichte van je eigen standpunt, of dat dit op basis van de voorkant van de drone werkt. Verder kan je bijvoorbeeld instellen of de binnen of buiten hull gebruikt wordt, of je binnen of buiten bent en of je begrenzingen qua snelheid en hoogte wilt instellen.

Camera’s

De Parrot AR.Drone 2.0 heeft twee ingebouwde camera’s. Voorop zit een 720P HD-Ready camera en onderop zit een camera met zeer lage resolutie. Deze wordt vooral gebruikt om de hoogte te bepalen.

USB-Stick voor foto’s en video-opname

Bij de accuaansluiting zit ook een USB-stekker. Hierop kan een USB-stick worden aangesloten om foto’s en video’s op te slaan. Als de USB-stick niet is bevestigd, kan je de foto’s en video’s lokaal op je smartphone opslaan.

GPS

Met de optionele flight-recorder is het mogelijk om je quadcopter via zelf ingestelde routes te laten vliegen, of terug te laten keren naar het startpunt.

Accucapaciteit

Standaard wordt een 1.000 mAh accu meegeleverd. Deze is helaas maar goed voor 10-12 minuten vliegen. Er is ook een Power Edition van de Parrot Drone te verkrijgen, hier zitten twee 1.500 mAh accu’s bijgeleverd. De waarde van het los kopen van deze accu’s is groter dan de hogere prijs van de Power Edition, dus als je de drone vaak zult gebruiken is dat zeker aan te raden.

Conclusie

Ik heb nu in totaal zo’n 45 minuten met de quadcopter gevlogen. De bediening blijft af en toe lastig, vooral als er veel wind staat en je van plaats bent gewisseld. Hierdoor vergeet de drone nog weleens de oriëntatie voor de adaptieve besturing en vliegt dus een andere kant op dan je zou willen. De aantrekkingskracht op kinderen is ook groot op een speelveld, ze willen allemaal meekijken en zelf sturen. De risico’s zien ze niet: Ze willen de quadcopter allemaal aanraken, ook als deze vliegt :)

Voordelen:

  • Goedkoop instapmodel
  • Makkelijke en goede bediening door middel van je smartphone op basis van iOS en Android
  • Niet iedere drone heeft een outdoor hull meegeleverd, maar de Parrot varianten wel. Vooral voor beginners een aanrader!
  • Veel uitbreidingsopties zoals: GPS, vervangende onderdelen, USB-sticks, andere kleuren, etc.
  • Online games mogelijk tegen anderen
  • Een database met video’s en foto’s die door anderen zijn gemaakt, te combineren met een landkaart en vluchtgegevens van anderen

Nadelen:

  • De accu-duur is zeer beperkt
  • De besturing werkt soms niet 100%, met eventuele crashes tot gevolg

Ik kan de Parrot AR.Drone 2.0 aan iedere beginner aanbevelen. Zoek je naar een quadcopter of drone om vaak of professioneel te gebruiken, dan raad ik je bijvoorbeeld de DJI quadcopters aan. Deze hebben een echte remote control, een grotere accuduur en zijn robuuster gebouwd.

De opvolger van de AR.Drone 2.0 is al aangekondigd door Parrot en komt eind 2014 uit. De naam van de opvolger is: Parrot Bebop Drone, je kunt hier het filmpje bekijken:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *