maandag , 6 februari 2023
LG 55UB950V
LG 55UB950V

LG 55UB950V 55″ 4K Ultra HD TV

LG 55UB950V
LG 55UB950V

De LG 55UB950V 55″ 4K Ultra HD 3D TV is hét 2014 model van LG. Met een afmeting van maar liefst 139cm en ondersteuning voor quad (4x) HD, is het een mooi en groot TV-scherm voor het bekijken van films.

LG 55UB950V specificaties

De LG 55UB950V heeft de volgende specificaties:

 • 55″ / 139 cm 1.250 Hz IPS LED scherm met local dimming
 • 2160P 4K/UHD resolutie (3840 x 2160 (aanbevolen) & 4096 x 2160 (mogelijk in Windows))
 • Passieve 3D, 2 brillen bijgeleverd
 • 2 Afstandsbedieningen (hierover later meer)
 • 4 HDMI ingangen aan de zijkant, met ondersteuning voor HDCP 2.2 (DRM), ARC (Audio Return Channel) en 10 Bit (Deep colour mode)
 • 3 USB ingangen aan de zijkant, waarvan 2 x USB 2.0 en 1x USB 3.0
 • Ethernet 100 MBit & WiFi
 • Optical digitale uitgang
 • CI+ Slot
 • Hoofdtelefoon uitgang
 • Composite in
 • Component in
 • Een stroomverbruik van maximaal 106 Watt, door middel van de Eco stand is dit verder te verlagen
 • Het besturingssysteem is WebOS versie 1

De TV wordt geleverd met een mooie en minimalistische voet. Tijdens het verschuiven van het audio- & videomeubel waar de TV op staat, wankelt de TV een beetje. Opletten dus, maar voor dagelijks gebruik is de voet stevig genoeg.

Voor de volledige lijst met specificaties kijk je op http://www.lg.com/nl/televisies/lg-55UB950V-ultra-hd-smart-tv.

LG 55UB950V
LG 55UB950V

Beeldkwaliteit LG 55UB950V

De beeldkwaliteit is over het algemeen erg goed. Er zijn verschillende standen mogelijk zoals Normaal, Bioscoop, Game, Eco I & II en een stand waarbij de kleuren van het scherm spatten. De zwartweergave is goed en de TV ondersteunt local dimming. Wat echter tijdens het kijken van films opviel is dat als er witte ondertiteling in beeld is in een donkere scene, dat het hele beeld verlicht wordt en iets fletser wordt. Is de ondertiteling even weg, dan is het beeld direct een stuk mooier. Ook is bij een zwart beeld en het gebruik van de Smart Remote een waas zichtbaar rondom de aanwijzer, je merkt en ziet dat de local dimming actief is en hoeveel pixels erbij betrokken zijn. In reviews die ik heb gelezen over de 850V en 870V heeft men het echt over complete balken over de hele hoogte van het scherm, dat lijkt bij de 950V niet het geval te zijn.

Bij het gamen op bijvoorbeeld de Wii U is het beeld erg mooi en kleurrijk en de input lag is niet merkbaar. Bij het spelen van games waar input lag er echt toe doet is de vertraging merkbaar. Of het onspeelbaar is moet ieder voor zich bepalen, maar ik zou ermee kunnen leven.

Door de zwarte rand (bezels) worden de kleuren op het beeld versterkt.

Ik heb een aantal 4K/UHD demo video’s gedownload en via HDMI 1.4a afgespeeld op 2160P/24Hz. Ook heb ik een aantal YouTube video’s in 4K bekeken via de ingebouwde YouTube app, maar ook via een Intel NUC. De beeldkwaliteit is echt super! Het afspelen van de 4K video’s leverde in Chrome problemen op, het geluid speelt goed af, maar het beeld stottert erg. In Internet Explorer 11 is dit probleem er niet. Even Google’n leert dat dit een probleem van Chrome is en hoe deze omgaat met HTML5 video en hardwareversnelling. Ik gebruik overigens een 1 GBit bedraad netwerk met een 100 MBit up/down glasvezelverbinding, hier zal het dus niet aan liggen.

Het voordeel van de 4K/UHD resolutie is dat het kijken in 3D van een 1080P Full HD film geen kwaliteitsverlies oplevert. Door de passieve 3D variant die LG hanteert wordt het beeld verticaal of horizontaal in twee delen verdeeld. Omdat er een 4x HD resolutie beschikbaar is, kan je dus nog steeds Full HD 3D kijken, in tegenstelling tot een normale Full HD TV waarbij je dus maar de helft van de beeldpunten over houdt.

De 3D weergave met de twee meegeleverde brillen is erg mooi. In de LG Appstore staan een aantal 3D demo’s en deze zien er erg goed uit. De passieve brillen kunnen ook redelijk makkelijk voor een normale bril worden geplaatst. 3D films worden ook goed weergegeven. Omdat er geen batterijen in de bril nodig zijn, is de bril erg licht en daarnaast heb je minder of geen last van hoofdpijn, omdat er geen techniek wordt gebruikt om te schakelen tussen links en rechts. Beide ogen zien 100% van de tijd het beeld, in plaats van 50% van de tijd zoals dat bij de knipperende actieve 3D versie het geval zou zijn geweest.

De afstandsbedieningen

LG 55UB950V afstandsbedieningen
LG 55UB950V afstandsbedieningen

LG levert bij de 55UB950V twee afstandsbedieningen mee. Een normale variant en een zogenaamde Magic Remote. De normale afstandsbediening behoeft geen toelichting, maar de Magic Remote wel.

De Magic Remote is vooral bedoeld voor het Smart TV gedeelte van de TV, in dit geval aangestuurd door WebOS. De afstandsbediening bevat een scrollwiel dat direct als joystick fungeert en daarnaast ook nog naar 4 kanten klikbaar is. Bij het aanraken van deze knop verschijnt er ook een pointer/cursor op je TV, waarbij je opties en apps kunt aanklikken. Erg handig! Het werkt een beetje zoals de Wii sensor balk met de joysticks, maar dan een stuk beter.

In de Magic Remote zit een microfoon ingebouwd om stemcommando’s te kunnen geven. Leuk dat het kan, maar ik heb het nog niet echt gebruikt of nodig gehad.

LG vraagt tijdens de installatie van de TV welke decoder of TV-aanbieder je gebruikt. In mijn geval wordt een Amino HD kastje van Solcon/Glashart gebruikt. De Amino was beschikbaar als keuze en daardoor kan de Magic Remote nu ook gebruikt worden om de decoder aan te sturen. Daarnaast detecteert de TV of dit kastje uit of aan staat en stelt voor het zelf in te schakelen als je de TV aanzet, hierdoor hoef je dus niet met meerdere afstandsbedieningen aan de slag!

De LG 55UB950V ondersteunt CEC via HDMI, dit houdt in dat als een extern apparaat zoals een mediaspeler dit ook ondersteunt, je het met de LG afstandsbediening kunt gebruiken. In mijn geval kan ik een Raspberry Pi 2 met daarop OpenELEC en Kodi via CEC bedienen met de normale afstandsbediening. De pauze, afspelen, stop en vooruit- en terugspoelen knoppen werken via CEC, net als de vierpuntsdruktoetsen.

Het wisselen tussen HDMI en andere ingangen, of het kiezen van de geluidsuitvoer gaan erg makkelijk met de Magic Remote.

LG 55UB950V zijkant
LG 55UB950V zijkant

Het uiterlijk

De TV is erg dun, inclusief voet is deze maar 24cm diep. De bezels (rand om het scherm) zijn ook erg dun, ongeveer een halve centimeter. De TV is alleen in het zilver verkrijgbaar, maar, dit is een mooie combinatie tussen zwart en zilver. De bezels zijn zwart, de voet en speakers onderin zijn zilver. Wat mij betreft een erg mooie combinatie.

Tegenwoordig hebben veel TV’s een erg kleine rand en zijn erg dun. Dat is mooi, maar het nadeel is dat er weinig ruimte overblijft voor goede speakers. In dit geval heeft LG ervoor gekozen om in de onderste rand van de TV een goed stel speakers te verwerken. Het geluid klinkt mooi ruimtelijk en vol, een goede toevoeging. Via de optische audio uitgang is het uiteraard ook mogelijk om een externe versterker aan te sluiten.

LG WebOS en App store

LG WebOS
LG WebOS

LG levert WebOS als besturingssysteem. Samen met de Magic Remote is het Smart gedeelte goed te bedienen. De snelheid is prima, door een recente firmware update zijn een aantal bugs en vertragingen opgelost. Standaard zijn o.a. de volgende apps aanwezig:

 • YouTube
 • RTL XL
 • NPO Gemist
 • Pathé
 • NOS Sport
 • Netflix

Er is een veel breder assortiment voorgeïnstalleerd, daarnaast kan je via de LG webstore nog meer apps installeren. Het installeren, bijwerken, starten en bedienen van de apps gaat met de Magic Remote erg handig en snel.

LG 55UB950V
LG 55UB950V

Conclusie

Ik kan de LG 55UB950V aan iedereen aanraden, tenzij je fanatiek gamer bent en input lag belangrijk vindt, of als je je mogelijk snel ergert aan de bijwerkingen van de local dimming perikelen die er zijn. De TV heeft voldoende aansluitingen, ondersteunt de laatste technieken, ziet er mooi uit (kwestie van smaak uiteraard) en werkt snel. WebOS werkt handig en 4K/UHD beeld is erg mooi. Optioneel is een webcam te verkrijgen, waardoor je de TV ook met gebaren kunt bedienen of Skype kunt gebruiken. Alhoewel 106 Watt nog steeds erg veel is, is het ten opzichte van bijvoorbeeld Plasma televisies een stuk zuiniger en dit merk je zeker in de stroomrekening.

Wat mij betreft krijgt de TV een 8 op een schaal van 1 tot 10. Met wat minder input lag en local dimming verschijnselen was dit een 9 of meer geweest. Een aanrader!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *