maandag , 6 februari 2023
Intel NUC
Intel NUC

Intel NUC D54250WYKH kit Core i5-4250U met 2.5″ HD – Review

Intel NUC
Intel NUC

Intel NUC is een zeer compacte volwaardige PC, die ook als bijvoorbeeld mediaspeler, HTPC of (web)server dienst kan doen. NUC staat voor Next Unit of Computing en er zijn inmiddels meerdere generaties en versies van de Intel NUC. Je kunt de Intel NUC vergelijken met een Raspberry PI, maar dan met veel meer power en ook verkrijgbaar met een mooie behuizing.

Specificaties Intel NUC

De Intel NUC 2013/2014 variant is verkrijgbaar in drie verschillende CPU versies:

 1. Intel Celeron N2820 processor (DN2820FYKH)
 2. Intel Core i3-4010U processor (D34010WYK)
 3. Intel Core i5-4250U processor (D54250WYK)

En daarnaast met de volgende behuizingen:

 1. Zonder 2,5″ HD ruimte (WYK)
 2. Met 2,5″ HD ruimte (WYKH)

Je kunt er ook voor kiezen om de versie zonder 2,5″ HD ruimte te nemen en een mSATA harde schijf te installeren, in plaats van een SATA-600 harde schijf, zoals bijvoorbeeld een SSD.

De NUC komt standaard zonder harde schijf, geheugen en WiFi/Bluetooth mogelijkheden. Deze kun je optioneel aanschaffen en krijgen allemaal een eigen plaats in de behuizing.

Waarom een Intel NUC?

Leuk hoor zo’n Intel NUC, maar waarom koop je niet een normale mediaspeler, HTPC of normale PC? Heel simpel, de NUC is heel klein, volledig uitgerust en zeer energiezuinig! Ikzelf heb bijvoorbeeld jarenlang een WD TV Live HD gehad, zowel de 2009 als de 2011 variant. Op zich is dat een prima mediaspeler, maar de opstarttijd is regelmatig zeer lang, hij boot vaak niet en dan moet je de stekker eruit halen, hij is traag en daarnaast is de interface erg simpel. Je ziet een lijst met film bestanden, foto bestanden of muziek bestanden, zonder enige informatie. Daarnaast zijn er wel apps beschikbaar zoals YouTube, Netflix en Spotify, maar ook deze zijn beperkt en slecht te bedienen met de standaard afstandsbediening.

Ik heb sinds kort een Samsung HT-5550 surround set, met mediaspeler opties. Maar deze kan helaas alleen via DLNA verbinden met mijn NAS. DLNA heeft als nadeel dat het alleen geïndexeerde bestanden laat zien. Wil je dus een film afspelen, dan zie je deze pas na het opnieuw indexeren van de media op de NAS. Ook is de interface van deze Samsung surround set zeer beroerd en omslachtig. Bij het afspelen van een DVD zie je bijvoorbeeld een pauze tussen de mediabestanden en het doorspoelen van MKV bestanden is ook bij de Samsung HT-5550 niet mogelijk.

Een ander doel dat ik heb is om meerdere VM’s te kunnen draaien, waaronder een webserver. Ook wilde ik graag XBMC (nieuwe naam: KODI) als mediaspeler software kunnen gebruiken. Dit alles gecombineerd met een verbruik van 35 Watt, de snelle opstarttijd, het compacte en mooie ontwerp en een ingebouwde IR-ontvanger (Infrarood) hebben ervoor gezorgd dat een Intel NUC de juiste keuze is.

Configuratie

Een Intel NUC bevat standaard geen opslag mogelijkheden, RAM-geheugen, WiFi en Bluetooth. Je kunt hiervoor zelf hardware aanschaffen en er is ook een optionele draadloze WiFi/Bluetooth chip module beschikbaar. Ook wordt er geen OS (Operating System) bijgeleverd, je kunt zelf voor een Windows versie, Linux of bijvoorbeeld OpenELEC (Linux met XBMC) kiezen. Opslag is niet per se nodig, je kunt bijvoorbeeld ook via je netwerk en een NFS verbinding een OS vanaf een netwerkshare laden.

Aangezien ik mij snel irriteer aan trage software en ik daarnaast een aantal VM’s op de NUC wil gaan draaien, heb ik voor de volgende configuratie gekozen:

 1. Intel NUC D54250WYKH met Intel Core i5-4250U processor en extra HD behuizing
 2. Crucial MX100 256GB SATA6G 2.5″ SSD harde schijf
 3. 2 x Kingston SODIMM DDR3L-1600 8GB 1.35v geheugen, totaal 16 GB (Let op: De Intel NUC ondersteunt alleen het kleinere SODIMM DDR3L geheugen van 1.35 Volt ipv 1.5 Volt, er is een officiële lijst met compatibel geheugen te vinden op http://www.intel.com/support/motherboards/desktop/sb/CS-034475.htm)
 4. Windows 10 Tech Preview

Omdat ik graag apparaten gewoon via Ethernet aansluit, omdat het stabiel en sneller is, heb ik geen draadloze module aangeschaft.

Technische specificaties Intel NUC

De Intel NUC bevat de volgende functionaliteiten:

 • Intel Moederbord
 • Intel CPU
 • Intel HD5000 grafische kaart
 • MiniHDMI-aansluiting
 • MiniDisplayPort-aansluiting
 • 4x USB 3.0 (2 voorkant, 2 achterkant)
 • 2x USB 2.0
 • 1x Intel Gigabit Ethernet
 • SATA-600 (Alleen de WYKH versie!)
 • mSATA-aansluiting
 • 2x SODIMM DDR3L 1.35v geheugen, maximaal 8 GB per slot
 • WiFi / Bluetooth slot
 • 3.5mm koptelefoon aansluiting (Voorkant)
 • Infraroodsensor (Voorkant)
 • VESA-mount

Ik heb daarnaast nog een 7.1 USB Soundcard (StarTech .com 7.1 USB Audio-adapter Externe Geluidskaart met SPDIF Digitale Audio) aangeschaft, om de NUC het digitale geluid naar mijn versterker te kunnen laten doorsturen.

Het inbouwen van de componenten

Ik heb de componenten online aangeschaft. Na de ontvangst heb ik het geheugen (16 GB) en de harde schijf (256 GB SSD) in de Intel NUC D54250WYKH ingebouwd. Dit gaat vrij makkelijk door de 4 schroeven los te draaien, de HD case om te klappen en de 2 DDR3L modules in hun slots te klikken en naar beneden te duwen. Daarna schuif je de SSD in de daarvoor bedoelde lade en schroef je deze vast met de bij de NUC bijgeleverde schroeven. Klik de harde schijf unit weer terug in de behuizing (wel even priegelen!) en leg de bodemplaat er weer op. Deze paste eerste niet helemaal, een bepaalde hoek bleef bol staan, het bleek dat ik de bodemplaat 180 graden moest draaien. Na de 4 schroeven vastgezet te hebben was de NUC klaar voor gebruik!

Ik heb voor het gemak een aantal foto’s gemaakt van het inbouwen:

Intel levert als extra een VESA adapter mee. Door de NUC op deze adapter te schroeven (bijgeleverd), kan je het apparaat achter op een TV of monitor bevestigen! Hierdoor is uiteraard de infrarood optie niet meer te gebruiken, maar als je het apparaat als PC gebruikt, dan maakt dit niet zoveel uit, het scheelt wel ruimte op je bureau (op de vloer zul je hem niet snel plaatsen).

Het operating system installeren

Zoals gezegd kan je ieder OS installeren dat je wilt. Ik heb zelf gekozen voor de nieuwste versie van Windows die op het moment van schrijven beschikbaar is: Windows 10, Technical Preview (download). Omdat de Intel NUC D54250WYKH en andere varianten geen CD/DVD-drive hebben, kan de installatie alleen via een USB-stick of USB harde schijf worden uitgevoerd. Na het downloaden van de ISO van Windows 10, heb ik de uitleg op http://www.neowin.net/news/guide-how-to-install-windows-10-from-a-usb-drive gevolgd. Deze stappen kan je ook uitvoeren door in Windows te klikken op Start -> Rechts klikken op Deze computer -> Beheren -> Opslag -> Schijfbeheer -> Met rechts klikken op de juiste harde schijf. De laatste stap, het bootable maken van je USB schijf, moet je wel via de command prompt doen (Start -> Uitvoeren -> “cmd” typen en dan het commando: d:\boot\bootsect.exe /nt60 d: (waarbij d: de schijfletter van je USB schijf is). Nu heb je een bootable USB schijf. Sluit deze aan op de NUC, start deze en je kunt Windows installeren.

Het opstarten van mijn NUC duurt ongeveer 8 seconden, zonder het inloggen mee te tellen, dat is zeer netjes en acceptabel.

Met XMBC (Nieuwe naam: KODI), kan je mooi door films bladeren, zie je de cover, kan je trailers kijken en starten films snel en kan je gewoon vooruit spoelen zoals het hoort. Helemaal top!

Conclusie

Het assembleren van de Intel NUC en het installeren van het OS waren allemaal zeer makkelijk en snel uit te voeren. Door het koppelen van een draadloze USB muis en toetsenbord, is de NUC gewoon via je TV in de woonkamer te gebruiken. Na het installeren van de Windows versie van XBMC (KODI), en ook Spotify en Netflix, heb je snel een mooi multimedia apparaat in de woonkamer staan. Door het installeren van VMWare Player, kan je ook makkelijk Ubuntu, CentOS, Debian of een andere versie van Linux draaien, naast bijvoorbeeld Windows 7, 8 of 10, om een webserver te starten. De NUC is daarnaast energiezuinig en mooi vormgegeven. Ik ben 100% tevreden, een echte aanrader!

Bekijk ook

Ethereum

Ethereum 2 (ETH2) PoS mainnet staking vs ETH PoW

Cryptocurrency Ethereum zal over enige tijd overstappen van het PoW naar PoS model, waardoor er …

12 reacties

 1. Hi Mark ik heb een vraag ik wil zelf een Nuc aanschafen voor media werkt Windows 10 goed der op en kan je intel drivers gewoon updaten via 8.1 windows intel drivers?
  Groeten Eef

  • Hoi Eef,

   Windows 10 werkt erg goed op de Intel NUC, ik gebruik overal de Windows 8.1 64-bit drivers en dat werkt prima.

   Ik heb de Intel management tool geïnstalleerd die de laatste drivers download en dat werkt prima, wel zie je dat er af en toe via de Windows/Microsoft updates ook video-drivers langskomen, maar vooralsnog wisselen ze elkaar af en lijkt het geen enkel probleem te zijn.

   Groeten,

   Mark

 2. Mark bedankt voor je uitleg en je hebt mooi neergezet hoe je zo’n ding in elkaar zet. Groet Eef

 3. Hi Mark ik heb nog een vraag alles met mijn Nuc i3 werkt goed ik ben van plan enkel Win 10 op te zeten geen andere os .Wat in Setings houdt in legacy of uefi wat is verschil ?Wat zijn jou setings Wil je niet lasting vallen maar ik wil het weeten Verder Fijn weekend Groeten Eef

  • Hoi Eef,

   UEFI is sneller qua booten en veiliger. Ik heb zowel UEFI als legacy aanstaan, maar je kunt legacy beter uitzetten en dan Windows installeren. Dan weet je zeker dat dat via UEFI ipv legacy gaat. Ik had legacy bij de installatie van Windows 10 per ongeluk aanstaan en dus kan ik nu zonder herinstallatie niet meer naar UEFi.

   Groeten,

   Mark

   • Hi Mark
    Ik weet het nu verder bedankt ik had ook die fout gemaakt maar alles werkt verder goed met win 10 ik wens jou een prestige weekend Groeten Eef

 4. Hallo Mark,

  Als ik een nuc wil gebruiken om enkel KODI met wel 4K, DTS-HD master audio af te spelen wat is dan de mjnimale config.

  Media stream ik vanaf de NAS met smb ipv dlna.

  Ik heb geen voorkeur voor OS als het maar werkt met een minimale config ;-)

  • Hallo Pascal,

   Op http://www.intel.nl/content/www/nl/nl/nuc/nuc-comparison.html kan je de huidige modellen vinden. Het is belangrijk om minimaal HDMI 1.4a ondersteuning te hebben. Daarnaast moet je op het moment van schrijven voor de 5e generatie Intel processors gaan. Een Core i5 of Core i7 is voor alleen films niet echt nodig, een Core i3 voldoet, er van uitgaande dat je bijvoorbeeld OpenELEC installeert. Mocht je bijvoorbeeld voor Windows 10 met Kodi kiezen, dan zou ik wel een iets krachtigere processor kiezen, omdat je dan ook vaak andere dingen wilt gaan doen zoals gamen, VM’s draaien, etc.

   Ga je dus voor OpenELEC met Kodi of Windows 10 voor alleen Kodi, dan zou ik voor de i3 versie gaan. Daar zijn 3 varianten van, maar 1 daarvan heeft geen HDMI. Dan blijven de NUC Kit NUC5i3RYH & NUC Kit NUC5i3RYK over. Het enige verschil is dat die eerste ruimte heeft voor een normale 2.5″ HD/SSD.

   Zie http://www.intel.nl/content/www/nl/nl/nuc/nuc-kit-nuc5i3ryh.html en http://www.intel.nl/content/www/nl/nl/nuc/nuc-kit-nuc5i3ryk.html voor overige details. Je zult dus moeten kiezen tussen een M2 SSD of normale SSD. Maar wat je ook kunt doen is er een USB3-stick bij kopen in plaats van een SSD.

   Wat mij betreft de 2 goedkoopste minimale opties:
   OpenELEC: De NUC5i3RYK met 4 GB RAM en een USB3-stick van minimaal 16 GB
   Windows 10: De NUC5i3RYH met 8 GB RAM en een SSD van minimaal 64 GB

   Voor het bekijken van films bieden beide bovenstaande oplossingen dezelfde ervaring.

   Let op: De NUC’s bieden wel 4K ondersteuning, maar met 30 FPS ipv 60 FPS. Pas bij hogere HDMI-varianten heb je 60 FPS ondersteuning.

   Heb je zo voldoende informatie?

 5. Beste Mark,

  Wat voor een afstandsbediening gebruik je? Ikzelf heb een i3 NUC met Windows 10 en dat werkt prima, maar de Media Center afstandsbediening in combinatie met Kodi is een ramp!

  Gr. Daan

  • Hallo Daan,

   Ik gebruik de Yatse app als afstandsbediening voor Kodi / OpenELEC. De gratis versie van Yatse werkt erg goed en de afstandsbediening doet precies wat je nodig hebt.

   Groeten,

   Mark

 6. Beste Mark en Daan,

  Wellicht weten jullie dit, maar misschien ook niet en daarom wil ik het jullie toch graag even onder de aandacht brengen: de pulse eight hdmi cec adapter, mits je televisie HDMI-CEC ondersteunt, iets dat vrijwel alle moderne televisies doen, kun je hiermee je Kodi/XBMC mediacenter bedienen met de afstandsbediening van je televisie. Zo heb ik zelf mijn installaties ook ingesteld, ideaal moet ik zeggen. In elk geval OpenElec werkt hiermee out-of-the-box, hoe dat onder Windows werkt weet ik niet, maar ik weet vrijwel zeker dat ook daar drivers voor te vinden zijn.

  De adapter wordt geleverd met een kort HDMI kabeltje en een USB aansluiting voor de voeding en informatieoverdracht. Oftewel, de adapter geeft de CEC signalen door via USB. Als je de CEC instelling niet direct kunt vinden op je TV kan dat kloppen. De fabrikanten hebben namelijk bedacht dat het handig is als ze er allemaal hun eigen naam aan geven. Geweldig hè. Anyway, Samsung spreekt over Anynet+; BRAVIA Link en BRAVIA Sync voor Sony; SimpLinq voor LG, etc. Op Wikipedia is er uiteraard een overzicht van te vinden.

  Het is erg fijn om niet nog een afstandsbediening te hebben en ik merk toch, dat het bedienen via een app op je smartphone niet ideaal is. Ik gebruik voor m’n oudste TV, die toevallig in mijn woonkamer staat en geen CEC ondersteunt, vaak een add on voor Google Chrome om Kodi via de browser te bedienen, erg handig, klein knopje in de hoek en mijn laptop staat toch meestal aan.

  Ik hoop dat jullie er wat aan hebben,

  Willem

  https://www.pulse-eight.com/p/104/usb-hdmi-cec-adapter

  https://chrome.google.com/webstore/detail/kassi-kodixbmc-remote-con/jgannjdjlpnoibphpbmmfjkejcfhcmjp?hl=nl

  • Hallo Willem,

   Ik gebruik OpenELEC op zowel een Raspberry Pi 2 (met CEC) als op een Intel NUC. Op de Intel NUC werkt CEC niet zonder aanvullende CEC-adapter en daar gebruik ik de Yatse App (Android) voor, die werkt echt erg goed. Voor de Raspberry Pi 2 gebruik ik de afstandsbediening van mijn LG UB950V 4K UHD 55″ TV, die inderdaad via Simplinq CEC ondersteunt in combinatie met opnieuw de Yatse App als ik de afstandsbediening niet direct voor handen heb. Ik was hier dus inderdaad van op de hoogte, maar zeker een nuttige aanvulling op de review, bedankt!

   Groeten,

   Mark

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *