maandag , 6 februari 2023
Foscam FI9831W
Foscam FI9831W

Foscam FI9831W IP camera (webcam) – Review

Foscam FI9831W
Foscam FI9831W

De Foscam FI9831W is een IP camera die je via WiFi of een UTP kabel met je netwerk kunt verbinden. Het is een PTZ-camera, oftewel: Pan, Tilt en Zoom. Daarnaast zit er een infrarood mogelijkheid op, waardoor de Foscam FI9831W ook goed in het donker opnames kan maken.

Omdat onze babyfoon (en alle andere babyfoons) maar een beperkte range heeft, moet je eigenlijk altijd iemand anders vragen om via de babyfoon op je kinderen te letten als je weg bent. De enige oplossing is iets aan te schaffen dat door middel van WiFi of een UTP kabel via internet te gebruiken is. Je komt dan automatisch uit op een oplossing met een webcam.

Na een aantal merken en soorten camera’s te hebben bekeken, kwam ik uit op het merk Foscam. Ze bieden een brede range aan modellen aan en over het algemeen krijgen ze goede reviews. De negatieve berichten gaan vooral over de slechte handleidingen, maar over het algemeen heb ik die niet nodig :)

Ik vond het belangrijk dat de camera een hoge resolutie heeft en ook in het donker opnames kan maken. Dit is zowel handig voor het “babyzitten” alsook voor het beveiligen van je huis. Het doorgeven van geluid en terug kunnen praten was ook een vereiste, als je ergens op visite bent kun je zowel je kinderen zien als horen, maar ook terug praten. Je bent immers niet binnen een minuut terug en wilt ze wel gerust kunnen stellen. Inzoomen is belangrijk, maar wat mij betreft niet met behoud van kwaliteit, daarom vond ik digitale zoom voldoende. Hecht je wel belang aan behoud van kwaliteit bij het inzoomen, dan is optische zoom belangrijk. Foscam biedt dan bijvoorbeeld de FI9826W aan, met 3x optische zoom.

Na bij o.a. Tweakers.net en IPCamerashop.nl (CoolBlue) de prijzen en mogelijkheden te hebben bekeken, kwam ik met deze wensen uit op de Foscam FI9831W. Ik ben inmiddels fan van CoolBlue geworden, ze zijn iets duurder dan de prijsvechters, maar als je voor 23:59 bestelt, dan heb je je product de volgende dag in huis en mocht het niet bevallen, dan kan je het product gratis en zonder vragen terugsturen. Dat is ook veel waard. Ik heb de zwarte camera besteld, er is ook een witte variant beschikbaar.

Ik kreeg de webcam de volgende dag netjes binnen. In de doos zitten naast de camera een WiFi antenne, een wallmount met schroeven en pluggen, uiteraard de boekjes en een cd met de tools om je camera te vinden en overige software. Helaas kon ik de webcam niet via de IP Camera Search software vinden, maar na hem met een kabel ipv WiFi aangesloten te hebben en via de router het IP adres te hebben achterhaald, kon ik via http://Het-IP:88 inloggen. Via de instellingen heb ik toen het juiste WiFi netwerk geselecteerd, de log-in gegevens toegevoegd en via de router het Mac-adres toegestaan. Na het verwijderen van de UTP-kabel zag ik dat wederom het IP adres was aangepast en dit heb ik vastgezet.

Het instellen van de camera is makkelijk en wijst zichzelf. De Android app van Foscam werkt ook zeer gemakkelijk, al wil deze de verbinding nog weleens verbreken als je via 3G/4G werkt, maar dat kan ook andere oorzaken hebben. De camera biedt een goed beeld en schakelt over naar infrarood als het te donker wordt. Het beeld is dan ook nog superscherp.

Voordelen en nadelen van de Foscam FI9831W

Voordelen:

 • Pan, Tilt en Zoom werkt goed
 • Infrarood voor opnames zonder licht
 • 1,3 megapixels geeft een voldoende goed beeld
 • De Android app werkt goed
 • De camera werkt ook goed met Synology Surveillance center (NAS) en de Synology DS CAM app

Nadelen:

 • De camera search tool kan de camera niet vinden, ook niet nu deze helemaal is ingesteld en aangemeld
 • De handleiding gaat ervan uit dat alles direct goed werkt, wat niet altijd het geval is

Conclusie

Ik heb geen nadelen aan de camera zelf kunnen ontdekken. De installatie kan makkelijker, maar dat zal vast bij anderen wel in één keer goed gaan, dit kan meerdere oorzaken hebben. Verder bevalt de camera goed, het werkt allemaal soepel en goed. Het beeld is helder en vloeiend. Wat mij betreft een aanrader!

 

Bekijk ook

Ethereum

Ethereum 2 (ETH2) PoS mainnet staking vs ETH PoW

Cryptocurrency Ethereum zal over enige tijd overstappen van het PoW naar PoS model, waardoor er …

9 reacties

 1. Dank voor je volledige review, wij overwegen deze om aan te schaffen als babyfoon. Kun je mij misschien ook verstellen of je ook push bericht krijgt op je telefoon als er een beweging plaats vindt?

  • Je kunt de camera een mail laten sturen als er beweging in bepaalde gebieden is.

   Een andere optie is de Android of iOS app aan te zetten met de bewegingsdetectie optie aan. Je krijgt daar dan een signaal van. De camera moet dan wel intern via het netwerk of extern (met aanpassingen in de Firewall van de router) verbonden zijn via de app.

   Ook is het mogelijk om de app. af te sluiten. Je kunt er dan voor kiezen om nog berichten te blijven ontvangen. Of dat goed werkt weet ik niet, dat heb ik nog nooit geprobeerd, maar linksom of rechtsom kan je in ieder geval op je telefoon op de hoogte worden gesteld. Voorwaarde is wel dat je mail kunt ontvangen, of de app. hebt geïnstalleerd en extern op de camera bent ingelogd, het is niet mogelijk om een push-bericht te ontvangen met alleen de app. zonder echt verbinding met de camera te hebben.

 2. Leuke review. Twee vragen: geven de LEDjes een kleur af of zie je daar niks van als ze worden ingeschakeld? Hoor je de motor als de camera draait? Ik vraag dit ivm babyfoon functie die wij voor ogen hebben.

  • De infrarood lichtjes zie je een beetje door de rode gloed, maar dat is bijna niet zichtbaar.

   Bij het bewegen hoor je de motor nauwelijks en doorgaans zal je de camera eenmalig goed instellen, dus voor een baby zal het geen issue zijn.

   Ik gebruik de camera ook als een babyfoon en dat gaat prima.

 3. Je kunt de camera een Push bericht laten sturen als er geluid is (baby die begint te huilen)?
  Ik heb deze camera zelf al maar ben niet handig met het instellen en de documentatie bij de
  camera is zeer beperkt.

 4. Hallo,

  wie kan mij helpen?

  Ik heb een foscam camera type FI9831W, ik kan wel thuis kijken maar niet op afstand. Het heb met een instelling te maken, van alles geprobeerd maar het lukt niet,wie kan mijn de juiste instelling geven??

  • Hallo Wim,

   Je moet poort 88 (TCP) openzetten in de Firewall van je router en naar het IP-adres van de Foscam camera verwijzen. Omdat het type router afhankelijk is van de gebruikte Internetprovider en de uitleg dus kan verschillen, kan je het beste de helpdesk van je Internetprovider bellen.

   Groeten, Mark

 5. Hallo,

  Wij hebben thuis ook de foscam ip camera die HD beeld weer geeft. De camera werkt perfect. Ook met de app owlr kan ik de camera zien op m’n telefoon. Enige nadeel vindt ik dat het geluid erg zachtjes staat. Zowel op de app als op de laptop. In de camera instellingen kan ik hier niets over vinden. Misschien moet er tijdens de installatie iets anders worden ingevuld/gedaan worden?

  • Hallo Geert,

   Voor zover mij bekend kan je het geluid van de camera alleen harder zetten door het geluid van je telefoon of laptop zelf harder te zetten. Het geluid van de camera is niet apart in te stellen.

   Groeten, Mark

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *