woensdag , 30 november 2022
Zonnepanelen

Zonnepanelen – Zelf stroom opwekken

Zonnepanelen zijn de meest efficiënte manier om zelf stroom op te wekken en ze worden ook steeds goedkoper. Toen wij in 2016 op zoek waren naar een nieuw huis in Dronten hebben wij de ligging van het dak meegenomen in de keuze voor een nieuwe woning. Uiteindelijk kwamen we uit bij een mooi huis met slechte dakligging, het plaatsen van voldoende zonnepanelen om ons stroomverbruik te dekken zou dan ook een behoorlijke uitdaging worden.

Rondom de koop van ons huis in september 2016 ben ik direct begonnen met het opvragen van offertes. Via een aantal websites kan je meerdere offertes van verschillende bedrijven ontvangen. Daarnaast kan je veel scans doen en zelf zaken uitzoeken. Nadat ik mij via o.a. het forum van Tweakers.net in de materie had verdiept, heb ik een aantal aanbieders van zonnepanelen langs laten komen. Door de ingewikkelde ligging en indeling van de daken, kreeg ik veel verschillende adviezen. Het ene bedrijf gaf aan dat ik voor de kleinere dunnefilm (CIS) panelen van SolarFrontier moest kiezen, het andere bedrijf gaf aan dat ik voor normale mono of poly panelen moest kiezen. En het ene bedrijf adviseerde alle daken vol te leggen met panelen, het andere adviseerde alleen het Zuid-Oost dak te gebruiken. Na in totaal 19 offertes te hebben ontvangen die allemaal van elkaar afweken, heb ik zelf een zogenaamd legplan gemaakt en mij in de details verdiept.

Omvormer zonnepanelen

SolarEdge HD Wave 5000 omvormer

Allereerst is daar de keuze voor de omvormer. Een omvormer verzamelt de opbrengst van de panelen en zet deze om naar stroom die via de meterkast teruggeleverd kan worden aan het stroomnet, of direct in je eigen huis gebruikt kan worden. Je hebt erg veel merken en types, maar o.a. SolarEdge, SMA, Omnik, GoodWE en Growatt zijn bekende merken. Daarna heb je nog de keuze voor het vermogen. Dit moet in lijn zijn met de opbrengst van je panelen. Kies je een te laag vermogen, dan zal de opbrengst worden afgetopt. Kies je voor een te groot vermogen dan kan je in de toekomst makkelijker extra panelen bijplaatsen, maar, de omvormer zal iets later opstarten en dus iets minder opleveren.

SolarEdge vereist dat je zogenaamde optimizers toepast. Optimizers zijn kleine apparaatjes die je op de zonnepanelen aansluit. Heb je bijvoorbeeld last van schaduw op één of meerdere panelen, dan beïnvloeden deze de overige panelen niet. De SolarEdge omvormer communiceert constant met alle afzonderlijke optimizers om de ideale situatie te creëren waarbij er zoveel mogelijk energie wordt opgewerkt door alle panelen samen. Nadeel: De investering is hierdoor ook hoger. Ben je echter net als ik bovengemiddeld geïnteresseerd in techniek en statistieken, dan biedt SolarEdge nog een mooi voordeel: Je kunt ieder paneel afzonderlijk monitoren. Via de App en website kan je per paneel de opbrengst inzien, maar je kunt dus ook bepalen of een paneel nog werkt of niet en deze tijdig laten vervangen. Pas je geen SolarEdge toe, dan zijn er nog wel een aantal andere producenten met soortgelijke oplossingen, maar SolarEdge is in de markt wel echt een begrip en een aanrader voor iedereen die meer wil doen dan alleen de stroomrekening verlagen.

Voor mij was de keuze al snel gemaakt, het moest een SolarEdge omvormer worden. Twee belangrijke redenen hiervoor waren: Door een dakkapel, een afvoerpijpje en de ligging van het huis ten opzichte van het garagedak, zou ik veel last van schaduw krijgen. Daarnaast wilde ik uitgebreid kunnen monitoren hoe en of alles werkt.

Nu resteerde de keuze voor het vermogen van de omvormer. SolarEdge biedt bijvoorbeeld de 2000, 3000, 3680, 4000, 5000 en 6000 Watt omvormers aan in de nieuwe HD Wave serie. In mijn geval zou het totaal van alle panelen samen op 6.100 Wp (Watt piek) uitkomen. Maar omdat ik verschillende daken en hoeken zou gaan gebruiken, zou ik waarschijnlijk nooit boven de 5.000 Watt opbrengst tegelijkertijd uitkomen. De SolarEdge HD Wave 5000 omvormer was ongeveer 170 Euro goedkoper dan de SolarEdge HD Wave 6000 omvormer en daarom heb ik voor de HD Wave 5000 gekozen. Mocht ik een keer boven de 5000 Watt uitkomen, dan is dat zo sporadisch dat je de 170 Euro nooit terug zou verdienen.

Welke zonnepanelen kies je

Er zijn honderden bedrijven die zonnepanelen produceren. Je hoort ook vaak negatieve verhalen over “goedkope Chinese panelen”. Maar welke panelen zijn goed (genoeg) en moet je kiezen? Mij zijn door middel van de vele offertes ook vele verschillende merken aangeboden en aanbevolen. Sommige partijen leveren verschillende merken, anderen werken altijd met maximaal één merk. Vaak heeft men daardoor inkoopvoordeel en dus is die keuze wel te begrijpen.

Door de redelijk kleine dakoppervlakken en vele schaduw werd mij vaak SolarFrontier aangeboden met 170 Wp opbrengst per stuk. Dat zijn wat kleinere panelen die iets anders werken en minder last hebben van schaduw. Je moet er echter ook meer plaatsen om dezelfde opbrengst te krijgen en er zijn meer bevestigingsmaterialen nodig. Ook wordt er gesproken over het terugtrekken uit de markt van SolarFrontier, ivm toekomstige garantie was dit niet handig.

Verder zijn mij panelen van Benq, LG, JA Solar, Canadian Solar, SunPower en nog een aantal andere aangeboden. Er werd mij ook verteld dat sommige panelen weliswaar uit Duitsland kwamen, maar daarvoor alsnog uit China werden geïmporteerd. Uiteindelijk weet je toch pas achteraf of je de juiste keuze hebt gemaakt, dus heb ik besloten voor de beste prijs/opbrengst verhouding te gaan en de keuze van het merk van de panelen aan de leverancier over te laten.

In mijn vorige woning gebruikte ik zo’n 2900 kWh per jaar, maar er zaten standaard al 4 kleine zonnepanelen in het dak ingebouwd. Mijn exacte verbruik kon ik dus alleen maar schatten. Omdat ik verder een zuinige wasmachine, zuinige droger, zuinige TV en alle verlichting met Philips Hue LED-lampen heb uitgevoerd, verwachte ik in het nieuwe huis ongeveer hetzelfde te gaan verbruiken, want daar kon ik al geen verbeteringen meer in doorvoeren. Het gasverbruik zou door de grotere inhoud van de woning wel toenemen, maar het stroomverbruik nagenoeg niet, op een enkel extra lampje na misschien. De nieuwe woning had standaard ook 4 kleine panelen, in dit geval op het dak van een dakkapel. Doel was dus ongeveer 3.000 kWh op te gaan wekken, liefst iets meer om bijvoorbeeld in de winter de garage nog iets elektrisch bij te kunnen verwarmen.

Na de zoveelste offerte te hebben ontvangen en door middel van het Tweakers.net forum een aantal punten bijgeschaafd te hebben, heb ik bij een lokaal installatiebedrijf een offerte opgevraagd. Wouda werd mij door anderen aanbevolen en ik heb er vroeger tijdens mijn bijbaantje ook gewerkt, het gevoel was dus goed. Er zijn de afgelopen jaren erg veel bedrijven in de zonnepanelen branche failliet gegaan en de keuze voor een lokaal bedrijf uit Dronten met een bewezen trackrecord dat naast het plaatsen van zonnepanelen ook andere activiteiten uitvoert is dus erg logisch. Toen Wouda ook nog eens met een erg concurrerende offerte en een goed advies aan kwam, heb ik de keuze snel gemaakt. Wouda levert o.a. JA Solar en Canadian Solar zonnepanelen. Na een aantal bezoekjes om de situatie op te nemen en keuzes te maken heb ik een offerte ontvangen voor in totaal 21 zonnepanelen met een SolarEdge HD Wave 5000 uit de nieuwe serie. Ik heb hierbij de keuze gemaakt voor volledig zwarte panelen op de daken van het huis en goedkopere blauwe panelen op het dak van de garage, omdat deze toch niet zichtbaar zijn.

Plaatsing zonnepanelen

Op 29 mei 2017 was het eindelijk zover, de zonnepanelen worden geplaatst! Door leveringsproblemen waren de panelen erg slecht leverbaar, maar ze waren gelukkig op tijd binnen. Wouda is rond 8:00 gestart met twee medewerkers en om 16:30 was de installatie afgerond. De medewerkers hebben erg netjes gewerkt en het resultaat is erg mooi (voor zover panelen op een dak mooi kunnen zijn uiteraard….). Wouda heeft voor de installatie gebruik gemaakt van o.a. het ClickFit systeem, zowel voor de schuine als de platte daken en ieder paneel is van een eigen SolarEdge P300 optimizer voorzien. De SolarEdge HD Wave 5000 omvormer is in de garage geplaatst en het geheel is op een aparte 25A groep in de meterkast aangesloten. Omdat ik een Toon thermostaat heb met daarbij de Zon op Toon module, moest deze van de oude groep naar de nieuwe groep worden verplaatst.

Nadat Wouda de omvormer via de WiFi-module had aangemeld op de router ging deze op zoek naar alle optimizers. Een paar minuten later kon het opwekken van energie beginnen! Tussen 17:00 en 22:00 heb ik op de eerste dag nog 14 kWh opgewekt, een mooi resultaat. Inmiddels zijn we bijna twee weken verder en is er al 320 kWh opgewekt.

De volgende dag ontving ik netjes een mailtje van SolarEdge dat Wouda de zonnepanelen en omvormer had aangemeld. Ik kreeg hierdoor toegang tot een eigen portaal om gegevens en statistieken in te zien. Direct daarna heb ik een PVoutput.org account aangemaakt om de opbrengst vanaf het SolarEdge portaal ook bij PVoutput.org in te kunnen zien. Via deze website kan je opbrengsten vergelijken met anderen, je inschrijven bij een team, etc.

Update 23-9-2017: Sinds 29-5-2017 is er al 2.340 kWh opgewekt, de piekdag was 1 juni met 35.5 kWh op 1 dag en de piekmaand was juni met maar liefst 699,88 kWh opbrengst.

Foto’s zonnepanelen

Uiteindelijk is er voor de volgende opstelling gekozen:

  • 8 x Canadian Solar 275 Wp Black panelen op het dak van de woning richting het Zuid-Oosten
  • 7 x Canadian Solar 275 Wp Black panelen op het dak van de woning richting het Noord-Westen
  • 6 x Canadian Solar 275 Wp blauwe poly panelen op het dak van de garage richting het Zuid-Westen
  • 1 x SolarEdge HD Wave 5000 in de garage

Ben je ook op zoek naar zonnepanelen om zelf energie op te wekken? Of heb je vragen of opmerkingen? Plaats onder dit bericht een reactie en je krijgt doorgaans dezelfde dag nog een antwoord!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *