woensdag , 30 november 2022
Contract
Contract

Zoek je een nieuwe baan? De voors en tegens van een recruiter

Contract

Zoek je na je opleiding een leuke baan? Of ben je op zoek naar een andere uitdaging? Het is dan erg verleidelijk om een recruiter het werk voor je te laten doen. Zo’n recruiter regelt alles goed (toch?) en het klinkt allemaal mooi, maar wie wordt er uiteindelijk beter van en waar moet je op letten? En kan je niet beter zelf naar een nieuwe baan zoeken?

De aanleiding

Waarom besluit iemand hier verder op in te gaan en er een blog over te schrijven? Heel simpel: Omdat ik inmiddels erg veel ervaring heb opgedaan met de werkwijze van recruiters en merk dat sollicitanten vaak te laat achter de nadelen komen. Ik heb de afgelopen jaren tientallen nieuwe collega’s aangenomen en tegelijkertijd dus ook veel sollicitanten moeten teleurstellen, soms door de aanpak van hun recruiter. En begrijp me goed, ik ben niet tegen recruiters, maar ik vind wel dat het spel eerlijk moet worden gespeeld. Je kunt er dan bewust voor kiezen een recruiter in te schakelen als je op zoek bent naar een leuke nieuwe baan en die niet zelf kunt vinden.

Hoe werkt een recruiter?

Een recruiter werkt of alleen, of voor een recruitmentbureau. Een recruiter krijgt een basissalaris en als hij of zij een kandidaat plaatst bij een werkgever, dan staat daar vaak ook nog een bonus tegenover. Deze bonus kan aanzienlijk zijn, dit is vaak een percentage van de bemiddelingsfee (vanaf nu: fee). Deze fee is vastgelegd in een overeenkomst tussen de werkgever en het recruitmentbureau. Een fee is doorgaans als volgt opgebouwd:

 1. Een percentage van het jaarinkomen, vaak zo rond de 25%, incl. vakantiegeld
 2. Een percentage van eventuele emolumenten, zoals een lease-auto, mobiele telefoon en dergelijke

Ieder bedrijf kan met een recruitmentbureau onderhandelen over de voorwaarden. Vaak kan een werkgever de fee verlagen en afspraken maken over garantie tijdens de proeftijd en dergelijke.

Na een succesvolle plaatsing van een kandidaat dient de nieuwe werkgever de fee aan de recruiter te voldoen. Doorgaans is dit direct het volledige bedrag, maar vaak zijn er afspraken te maken zoals 50% bij aanvang en 50% na de succesvolle proeftijd.

De nadelen van een recruiter

Nogmaals: ik ben in het algemeen niet tegen recruiters. Ze bestaan niet voor niets en maken het leven voor veel werkzoekenden een stuk makkelijker. Maar soms maken ze je het leven ook erg moeilijk en daarnaast moet de werkwijze voor alle betrokkenen 100% transparant zijn. De meeste recruiters benaderen kandidaten via bijvoorbeeld LinkedIn of Monsterboard en bieden aan werk voor ze te zoeken. Dat klinkt erg mooi, maar waarom doen ze dat? Uiteraard voor vele goede redenen die we allemaal begrijpen, maar uiteindelijk voornamelijk om geld te verdienen. Dat kan je niemand kwalijk nemen, dat doen we allemaal. Er zitten goede recruiters tussen die echt het beste met je voor hebben, maar er zitten ook minder oprechte recruiters tussen die vooral voor het snelle geld en eigen gewin gaan. Prima, maar waarom is dat voor jou als werkzoekende een probleem? Daar zijn een aantal redenen voor te noemen:

 1. Een recruiter heeft met iedere werkgever andere afspraken. De verdiensten voor de recruiter zullen doorgaans het hoogste zijn bij de werkgever die het minste heeft onderhandeld over de bemiddelingsfee. Het percentage is daar het hoogst en dus zal deze werkgever vaak de eerste keuze van de recruiter zijn. Jij bent echter op zoek naar de leukste baan, niet naar de slechtst onderhandelende werkgever.
 2. Een werkgever weet van tevoren waar hij aan toe is als hij een sollicitant via een recruiter uitnodigt. Echter denkt iedere werkgever er wel tig keer goed over na om bijvoorbeeld 8.000 Euro voor een nieuwe werknemer te betalen, helemaal als er enige twijfel is na de sollicitatiegesprekken. Of als er ook een gelijkwaardige of iets mindere andere kandidaat is die rechtstreeks bij het bedrijf heeft gesolliciteerd en waar dus geen fee voor hoeft te worden betaald.
 3. Als een recruiter je eenmaal heeft geïntroduceerd bij een bedrijf, mag je daarna gedurende doorgaans een jaar niet zelf direct bij dat betreffende bedrijf solliciteren. Een werkgever is na het omzeilen van een recruiter een grote boete verschuldigd die bijvoorbeeld 30.000 Euro kan bedragen.
 4. Veel recruiters sturen je CV direct door naar alle aangesloten bedrijven. Word je dus door meerdere recruiters geholpen, dan maakt doorgaans alleen de eerste een kans. Daarnaast zijn alle bedrijven waar je bent geïntroduceerd niet meer direct door jou te benaderen, zonder dat het betreffende bedrijf alsnog een fee dient te betalen aan de recruiter, of een boete krijgt. Het nadeel is dus ook dat voor een werkgever de drempel hoger wordt om je aan te nemen. Besluit je uiteindelijk zonder recruiter verder te gaan, dan moet je accepteren dat je een jaar lang beperkte keuzemogelijkheden hebt.
 5. Veel recruiters schetsen een té mooi beeld van een bedrijf. Denk aan salarisverwachtingen, aanvullende voorwaarden en dergelijke. Bespreek deze altijd 1 op 1 met de werkgever, zonder de recruiter ertussen. Een recruiter heeft er na jouw plaatsing geen voordeel of nadeel meer van waar je aan de slag bent gegaan, maar jij gaat er hopelijk de komende paar jaar aan de slag en zorg er dus voor dat je de feiten op tafel krijgt en door eventuele mooie verhalen heen prikt.

Er zijn ook recruiters actief die stagiaires werven en soms wel voor 3.000 Euro bij een bedrijf plaatsen. Zoek je een stage, ga dan eerst zelf aan de slag en begin op tijd met zoeken. Lukt het je niet? Schrijf je dan pas in bij een recruiter. Een gemiddeld bedrijf zal nooit 3.000 Euro voor een stagiair betalen.

De voordelen van een recruiter

Het zoeken van een nieuwe baan is vaak lastig. Een recruiter kan je hier goed mee helpen. Een aantal voordelen:

 1. Een recruiter kent de markt en leuke werkgevers.
 2. Een goede recruiter nodigt je eerst uit voor een persoonlijk gesprek en vraagt door. Op basis hiervan kan hij een match maken met de bedrijfscultuur van een leuk bedrijf.
 3. Een recruiter kan een selectie maken van bedrijven waar hij goede ervaringen mee heeft, zodat je effectiever kunt solliciteren
 4. Voor sommige beroepen is het lastig om zelf een goede werkgever te vinden, hiervoor zijn speciale recruiters die zich specialiseren op een bepaald gebied, zoals finance en zorg.

Tips

Besluit je een recruiter in te schakelen? Dan heb ik de volgende tips voor je:

 1. Vraag naar de werkwijze en eis transparantie
 2. Geef aan dat je weet dat de recruiter een fee ontvangt bij een succesvolle plaatsing en dat je hier een percentage van wenst te ontvangen. Kom voor jezelf op! Een goede recruiter is bereid samen met jou naar de beste werkgever te zoeken en jou hier ook iets voor terug te geven.
 3. Ervaar je dat de recruiter té snel te werk gaat, slecht luistert en je niet persoonlijk heeft gezien? Zoek dan verder! Er moet een klik zijn en je moet het gevoel hebben dat de recruiter oprecht handelt en het beste met jou voor heeft, niet alleen voor zijn of haar eigen gewin gaat.
 4. Laat de recruiter bij het maken van afspraken niet tussen jou en de werkgever komen. Hier ontstaan vaak onduidelijkheden en onjuiste verwachtingen. Stem, eventueel met wat ondersteuning, verder alles zelf af.

Conclusie

Begin je net met het zoeken van een leuke baan? Probeer het dan eerst zelf. Kom je er niet goed uit, zoek je specialistisch werk of kan je niets vinden? Schakel dan pas een recruiter in en zorg ervoor dat het klikt en dat je zijn of haar werkwijze kent, voordat je akkoord geeft om voor je te bemiddelen. Schakel ook niet teveel recruiters tegelijk in, ze vissen vaak in dezelfde vijver en het irriteert werkgevers als ze een profiel meerdere malen ontvangen, uit moeten zoeken of het de eerste introductie is en daardoor extra tijd kwijt zijn aan het selectieproces. Iedereen wil immers hetzelfde: De match van een leuke werkgever met een leuke werknemer!

Bekijk ook

Ethereum

Ethereum 2 (ETH2) PoS mainnet staking vs ETH PoW

Cryptocurrency Ethereum zal over enige tijd overstappen van het PoW naar PoS model, waardoor er …

2 reacties

 1. Inderdaad altijd afwegen of je via een recruiter gaat. Wat ik wel interessant vind is dat zij meestal met je gaan kijken naar je capaciteiten en vaardigheden. Dit is bijvoorbeeld ook heel belangrijk als je voor een sollicitatie gaat voor een iets hogere functie. Een IQ test, capaciteitentest en cijferreeksen is dan veel voorkomend… Je kan je hierop voorbereiden via tests op verschillende websites. Zo ben je veel meer zelfverzekerd wanneer zulke vragen (vaak onverwachts) aan bod komen.

 2. ik heb nog geen intakegesprek gehad, enkel telefonische benadering. hierin aangegeven dat ik aan het rondkijken ben maar iets nieuws. Zit ik nu met het probleem dat ik niet rechtstreeks kan solliciteren, ik heb nog nergens goedkeuring of iets dergelijks gegeven.

  Groeten Johan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *