woensdag , 30 november 2022
Website performance
Website performance

WordPress website sneller maken

Website performance
Website performance

Het sneller maken van een WordPress website is erg belangrijk. Niet alleen heeft het invloed op de ervaring van de bezoeker, maar het is ook van invloed op de ranking van je website in bijvoorbeeld Google. Een WordPress website sneller maken kan op veel verschillende manieren en bestaat uit een aantal technische handelingen.

Hoe maak je een WordPress website sneller?

Een website bestaat uit allemaal verschillende onderdelen, kort samengevat gaat het om:

  1. Afbeeldingen
  2. CSS-bestanden (opmaak/lay-out)
  3. JavaScript-bestanden (werking van menu’s, effecten en dergelijke)
  4. Video’s
  5. HTML-code, met o.a. kopjes, tekst en dergelijke

Om te weten hoe je een website sneller maakt, moet je eerst weten wat de website traag maakt. Hier zijn veel tools voor, ikzelf gebruik vaak tools.pingdom.com. Vul de URL in, vink in de extra opties “Amsterdam” aan en vink de optie voor het opslaan van het resultaat uit. Klik op “Test now” en je ziet direct waar de betreffende pagina uit is opgebouwd, wat de score is en hoeveel milliseconden het duurt voordat de pagina geladen is.

Nu kunnen we gaan beginnen met het sneller maken van je WordPress website, maar wanneer zijn we klaar met de optimalisatie? De definitie van het woord “snel” is natuurlijk vaag en voor iedereen anders. Het komt er doorgaans op neer dat het snel genoeg moet zijn om je als bezoeker niet te hoeven irriteren. Het moet eigenlijk niet opvallen dat er een laadtijd is.

WordPress versnellen

Het sneller maken van een WordPress website begint met het installeren van een plug-in die mogelijkheden biedt voor caching. Twee goede voorbeelden van dergelijke plug-ins zijn WP Supercache en W3 Total Cache.

WP Supercache is een stuk beperkter dan W3 Total Cache, maar wel toegankelijker. Meestal biedt WP Supercache voldoende mogelijkheden om je website sneller te maken. De werking is vrij simpel, WP Supercache slaat van iedere pagina op je website een HTML-versie op, waardoor er geen PHP-code meer hoeft te worden geparsed en er geen of minder database queries uitgevoerd hoeven te worden. Dit zorgt voor een aanzienlijke versnelling van je website.

W3 Total Cache biedt erg veel opties. Naast standaard cache, kan je ook nog onderdelen van code en databasequeries opslaan in APC, OpCache of bijvoorbeeld Memcached. Met W3 Total Cache kan daarnaast CSS-bestanden samenvoegen en comprimeren en hetzelfde gaat op voor JavaScript-bestanden. Het nadeel van W3 Total Cache is dat je er met de verkeerde instellingen ook voor kan zorgen dat je website niet meer werkt. Ben je nog niet erg ervaren, gebruik dan WP Supercache.

Afbeeldingen versnellen

Op een website kan je erg veel en grote afbeeldingen gebruiken. Iedere afbeelding betekent een extra serveraanvraag en extra dataverkeer en dus tijd. Hanteer altijd de volgende regels voor afbeeldingen:

  1. Gebruik een variant die geschikt is voor het web, zoals PNG, JPG, GIF, SVG en pas voldoende compressie toe
  2. Verklein een afbeelding nooit met CSS of height of width variabelen, maar verklein het bestand zelf
  3. Gebruik voor voorkeur sprites. Dit is een enkele grote afbeelding waarin alle andere afbeeldingen naast en onder elkaar staan. Door middel van CSS kan je de juiste afbeelding laten zien. Voor de gehele website is er maar 1 afbeelding en dus ook maar 1 serververzoek nodig.

CSS en JavaScript versnellen

CSS en JavaScript bestanden zijn door mensen goed leesbaar, maar bevatten daardoor erg veel enters, witruimte en spaties. Daarom is het aan te raden om dergelijke bestanden te comprimeren. Daarnaast is het ook aan te raden om alle CSS bestanden samen te voegen en alla JavaScript bestanden samen te voegen. In plaats van tientallen losse bestanden, laad je op deze manier nog maar twee bestanden in, die per stuk ook gecomprimeerd zijn. Dit bespaart erg veel bandbreedte en serververzoeken.

Expire headers

Expire headers zijn bepaalde regels die je via bijvoorbeeld een .htaccess bestand kunt instellen. Door het instellen van dergelijke regels worden bijvoorbeeld afbeeldingen, CSS-bestanden, JavaScript-bestanden en HTML-pagina’s niet bij ieder bezoek van een pagina weer helemaal opnieuw van de server opgehaald. Er wordt eerst gekeken of er een lokale versie van het bestand op je pc of laptop aanwezig is, die bij het vorige bezoek is opgeslagen. Expire headers hebben erg veel voordelen, het dataverkeer en het aantal serveraanvragen loopt erg snel terug, maar het nadeel kan zijn dat bezoekers nieuwe content niet zien. Het is daarom belangrijk om een juiste “levensduur” van de cache in te stellen.

HTML-code versnellen

Websites zijn opgebouwd uit HTML-code en bestanden. De HTML-code is door mensen leesbaar, maar kan net als CSS en JavaScript gecomprimeerd worden. Dit zorgt voor minder dataverkeer en dus een snellere website. WordPress Cache plug-ins hebben hier doorgaans opties voor ingebouwd.

CDN (Content delivery network)

Een gemiddelde website bevat tussen de 20 en 75 bestanden die worden ingeladen. Denk hierbij aan afbeeldingen, scripts, opmaak en video’s. Als al deze bestanden op dezelfde server en dezelfde domeinnaam staan, dan kan het voorkomen dat er een wachtrij (queue) ontstaat. Het volgende bestand wordt pas geladen als het bestand ervoor binnen is. Een browser kan deze wachtrij voorkomen door een deel van de bestanden van andere domeinnamen te laden. Dit gebeurt vaak al doordat bijvoorbeeld scripts voor social media toepassingen vanaf servers van Facebook, Twitter, LinkedIn, AddThis en Google worden geladen. Het is echter ook mogelijk om je eigen bestanden extern te hosten, dit wordt een Content Delivery Network (CDN) genoemd. Voor WordPress zijn er plug-ins beschikbaar zoals W3 Total Cache die CDN ondersteuning bieden. Daarvoor is dan wel een externe (en vaak betaalde) CDN dienst benodigd.

Serveroptimalisaties

Als eigenaar van een website kan je maar tot op zekere hoogte optimalisaties doorvoeren en je WordPress website versnellen. Als je een trage server hebt, dan blijft je website traag. Shared hosting providers zoals Mijndomein.nl, TransIP, HostNet en dergelijke hosten erg veel websites op hun webservers en schroeven de serverresources per script en website terug naar het absolute minimum om kosten te besparen. Een goed ingestelde webserver heeft voldoende RAM-geheugen vrij en bijvoorbeeld 128 MB RAM per PHP-proces. Daarnaast zijn er vaak meerdere CPU’s (processors) beschikbaar.

Verdere serveroptimalisaties kunnen worden uitgevoerd door OpCache te installeren. Denk hierbij aan APC of Zend OpCache (vanaf PHP 5.5 meegeleverd met PHP). Daarnaast kan er gebruik gemaakt worden van bijvoorbeeld Varnish, Nginx ipv Apache, Memcached en andere software.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over het sneller maken van je WordPress website? Reageer dan op dit bericht of gebruik het contactformulier.

 

 

Bekijk ook

Ethereum

Ethereum 2 (ETH2) PoS mainnet staking vs ETH PoW

Cryptocurrency Ethereum zal over enige tijd overstappen van het PoW naar PoS model, waardoor er …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *