maandag , 6 februari 2023
PHP 7.0.0

PHP 7.0.0 upgrade is beschikbaar, grote performance winst

PHP 7.0 is uitgebracht, er zijn een aantal veranderingen ten opzichte van eerdere PHP versies, maar waarom zou je upgraden? Ten opzichte van de vorige PHP versie, 5.6.x, biedt PHP 7.0 een aantal voordelen. Zo zijn er nieuwe mogelijkheden en zijn een aantal oudere functies uitgeschakeld.

Ik heb zojuist PHP 7.0 geïnstalleerd op mijn server, het is een upgrade vanaf 5.6.16. Omdat ik voornamelijk WordPress websites heb zal ik niet direct de nieuwe functies gebruiken. Maar ik was vooral benieuwd naar de extra performance van PHP 7.0, er werd genoemd dat de performancewinst een factor 2 tot 3 zou zijn en dat is natuurlijk erg mooi meegenomen! Om te kijken of dit ook in de praktijk merkbaar is, heb ik vooraf de laadtijd opgenomen en na de upgrade naar PHP 7.0 ook de laadtijd van mijn websites opgenomen. En wat blijkt, er is inderdaad een behoorlijke performancewinst merkbaar!

PHP 5.6.16 laadtijd

De laadtijd van deze website was op zich al prima, er wordt cache toegepast, daarnaast maak ik gebruik van Zend Opcache en WordPress Cache. De website was daarmee al sneller dan 80% van de websites op internet. Via tools.pingdom.com heb ik vooraf een meting gedaan met Apache 2.4.18 en PHP 5.6.16, incl. Zend OpCache:

Performance met PHP 5.6.16
Performance met PHP 5.6.16

PHP 7.0.0 laadtijd

De laadtijd met Apache 2.4.18 en PHP 7.0.0, incl. Zend OpCache:

Performance met PHP 5.7.0
Performance met PHP 7.0.0

Conclusie

De snelheidswinst van PHP 7.0.0 ten opzichte van PHP 5.6.16 is enorm, van 1.55 seconden naar 0.93 seconden is erg netjes. Natuurlijk zijn er per test wel een aantal omstandigheden die invloed hebben, de server of website kan net iets drukker zijn of minder bezocht worden, maar op basis van 3 tests per situatie scheelde het toch gemiddeld zo’n 600 milliseconden op 1.550 milliseconden, een behoorlijke performancewinst! Upgraden naar de nieuwe PHP versie is dus zeker aan te raden. Mijn WordPress websites werkten na de upgrade ook nog prima, dus zijn er verder waarschijnlijk ook geen redenen om de nieuwe PHP versie niet te installeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *