dinsdag , 10 december 2019
Home > Blog > Migraine met aura (Oogmigraine)

Migraine met aura (Oogmigraine)

Migraine met aura

Migraine met aura of oogmigraine is een vervelend verschijnsel. Het is lastig om uit te leggen wat de symptomen van migraine met aura zijn, maar door middel van afbeeldingen en zelfs een video die ik heb gevonden lukt het aardig om aan anderen duidelijk te maken wat er precies gebeurt als je last van oogmigraine hebt.  Ik heb zelf af en toe last van deze vorm van migraine en andere mensen begrijpen dan vaak niet exact wat er aan de hand is.

Migraine met aura
Migraine met aura

Migraine bestaat in zeer veel vormen, meestal bedoelt men de versie met zware bonkende hoofdpijn. Maar je hebt ook stille migraine en migraine waarbij je last krijgt van visuele effecten (aura). Een combinatie van meerdere vormen van migraine is ook mogelijk. In mijn geval gaat het om migraine met aura, ook bekend als oogmigraine, gelukkig zonder hoofdpijn.

Migraine wordt getriggerd door uiteenlopende zaken, per persoon verschilt het. Veel genoemde veroorzakers van migraine zijn koffie, cacao, chocola, stress, hoge bloeddruk, wijn, overige alcohol of bepaalde ingrediënten zoals sulfieten en nitraten. Daarnaast kunnen hormonen (vooral bij vrouwen) en leeftijd ook meespelen. Een veelgenoemde andere oorzaak is dat je niet goed ziet en dus eigenlijk een bril of lenzen moet laten aanmeten, bijvoorbeeld door het hebben van een cilinder in de ogen. Bij mij blijkt de oorzaak het drinken van koffie te zijn. Het is echter vreemd dat ik in bepaalde periodes 4-5 koppen koffie per dag kan drinken zonder problemen, en soms 1-2 koppen koffie al voldoende zijn om oogmigraine op te wekken. Heb ik bijvoorbeeld een keer oogmigraine, dan drink ik de dag erna alleen thee, zonder cafeïne of theïne, en dan heb ik geen last van migraine met aura of oogmigraine. Drink ik de dag erna weer koffie, dan krijg ik er weer last van. Het verschil tussen periodes waarin ik wel of geen koffie verdraag heb ik nog niet kunnen achterhalen, maar het komt altijd in vlagen.

Wat is migraine met aura of oogmigraine?

Migraine met aura is een variant van migraine die met en zonder hoofdpijn kan voorkomen. Met “aura” wordt een verschijnsel bedoelt, waarbij vreemde vormen en blinde vlekken in het zichtveld waargenomen worden. Zo kunnen er wazige vlekken ontstaan, kleurige driehoekjes en lichtflitsen. Dit alles komt en gaat doorgaans binnen 5-60 minuten en verdwijnt daarna weer volledig. Voor zover bekend is er geen blijvend effect of blijvende schade.

Als je op internet gaat zoeken, dan vind je veel mensen die last hebben van deze vorm van migraine. De visuele effecten en tijdsduur kunnen iets afwijken, de trigger kan ook per persoon verschillen, maar verder komt alles overeen. Sommige patiënten hebben naast visuele effecten, ook lichaamsdelen of een kant van het lichaam dat tijdelijk uitvalt en verlamt lijkt. Zo kan een mondhoek gaan hangen en op een TIA lijken. Daarnaast kunnen tintelingen in lippen, kin en neus worden waargenomen. Dit laatste heb ik zelf ook regelmatig, naast een oog of rondom je neus kan je tintelingen waarnemen.

Vermoed wordt dat migraine met aura wordt veroorzaakt door bloedvaten in de hersenen die gedurende korte periode iets verwijd zijn, dit wordt dan op zijn beurt weer veroorzaakt door de omstandigheden waarvoor je gevoelig bent. Daarnaast kan er ook een overgevoeligheid voor licht aanwezig zijn, waardoor de oogmigraine of de aura wordt getriggerd en erger kan worden. Veel mensen met migraine zoeken dan ook graag even een donkere plek op. De aura’s worden niet veroorzaakt door een probleem met de ogen, maar door omstandigheden in de hersenen. Er wordt vaak door een huisarts wel even een testje afgenomen om te controleren of het hoornvlies niet beschadigd is of los zit.

Voorbeeld migraine met aura

Ik heb een aantal voorbeelden bij elkaar gezet, zodat voor iedereen duidelijk wordt hoe oogmigraine met aura eruit ziet en wat het dus voor iemand betekent die hier last van heeft.

Video over migraine met aura:

Voorbeeld van autorijden met migraine met aura (uiteraard direct de auto aan de kant zetten!):

Migraine met aura
Migraine met aura

Nog een voorbeeld van migraine met aura:

Migraine aura animatie

Tijdsverloop van begin tot eind per “aanval”:

Ontstaan van aura
Ontstaan van aura

Heb je ook af en toe last van migraine met aura of oogmigraine? Of heb je nuttige tips voor anderen? Laat dan hieronder even een reactie achter.

Bekijk ook

Tesla Roadster

Tesla tips & tricks voor Tesla Model 3, Model S, Model X, Model Y, Cybertruck & Roadster

Tesla heeft in tegenstelling tot veel andere automerken geen dashboard met tientallen knoppen, toetsen en …

Tesla Premium Connectivity

Tesla Premium Connectivity abonnement – Premium connectiviteit voor Tesla Model 3 SR+, Long Range en Performance

Tesla biedt verschillende abonnementen aan voor haar auto’s, één van deze opties is premium connectiviteit …

112 reacties

 1. Waar ik het het eerste aan merk dat ik een oogmigraine aanval heb is dat ik niet meer kan focussen. Dan verschijnen de blikkerende afbeeldingen. Het worden er steeds meer, zodat ik bijna niets meer goed kan zien. Soms duurt het 5 minuten, maar ik heb het ook wel eens een uur lang gehad. Bij mij wordt het meestal uitgelokt door dufheid.

  • Ja ik vind het héél eng en word er toch erg zenuwachtig van!Soms jaren niks en nu na een jaar weer ’n keer. Ik mankeer precies hetzelfde als bovenstaande filmpjes. Zijn er meer mensen die dus migraine zonder migraine/pijn hebben?

   • C middelbosch

    Ja ik heb ook geen pijn of hele lichte hoofdpijn het beste is dat je tijdens een aanval even een half uurtje rustig gaat zitten of liggen dan is het minder intensief hoe drukker je bent hoe erger het wordt tenminste dat is mijn ervaring

   • ik heb het ook af en toe zonder hoofdpijn ben er wel van geschrokken en ben gestopt met alcohol en drugs gebruik en leef zo gezond als ik kan wat opmerkelijk is dat de aura alleen in de ochtend optreed gemiddeld 1 keer per kwartaal hoofdpijn heb ik alleen als ik te weinig water drink….wanneer ik dagelijks 3 liter water drink heb ik nooit koppijn als ik minder dan 1 liter drink
    dagelijks dan krijg ik wel hoofdpijn….

   • ja, vrijdag jl. voor het eerst gekregen, beetje misselijk, tintelingen in handen, armen, en bijna complete zicht weg door het aura. Ook bij het dichtdoen van beide ogen bleef het flikkerende, zeer kleurrijke, beeld totaal aan de linker zijde, en half aan de rechter zijde te zien.
    Duurde ongeveer 20 minuten. Was erg geschrokken.
    Gek fenomeen, hoor. Hoop het niet vaker te krijgen.
    Volgens mij werd het niet geluxeerd door koffie of alcohol. Ben wel erg moe.

    • Ik, vrouw van 73 jaar heb oogmigraine zonder hoofdpijn. Het begint zomaar geheel onverwacht precies zoals boven staat afgebeeld. Als ik dan na ga wat ik daarvoor heb gedaan, vermoedt ik dat het komt door inspanning, beeldschermpje mobiel bv, te lang zitten turen. Ik schilder en ben dan ook intensief bezig. Het duurt meestal maar 10 tot 15 minuten.

    • Net nog een aanval gehad, begint met geflikker en geleidelijk wordt het zicht meer belemmerd. Duurt gemiddeld een half uur, daarna pijn over de neusbrug..,
     Wie herkent dit?

     • Ja ook pijn over neusbrug, me altijd afgevraagd wat dat nu is en of dragen van bril trigger is, maar meestal is lichtflikkering in omgeving de trigger bij mij. Naast neusbrug soms erge hoofdpijn met alle asngezichtsbotten en de kaak bij oren die pijn doen.

 2. Ik heb het de laatste tijd steeds vaker. De ene keer komt het als ik (waarschijnlijk) te lang voor mijn beeldscherm zit, de andere keer overvalt het me bij het opstaan uit bed, weer een andere keer overvalt het me gewoon onderweg, in het openbaar vervoer, auto of tijdens een wandeling. Ik kan niet zeggen wat bij mij de oorzaak is. Het kan koffie, chocolade, vermoeidheid, zijn. Het duurt bij mij tussen 10 – 20 minuten. Nu ook, tijdens dit bericht overvalt het me weer en ik heb het net een half uurtje geleden nog gehad. Het komt dus ook vaker achter elkaar, de laatste tijd. Wat mij opvalt is dat ik al dagen lang last heb van spierpijn en vooral in mijn nek/schouder! Gelukkig heb ik geen hoofdpijn en zie inderdaad zigzag en ster figuren met soms blinde vlekken. Ook voel ik soms tintelingen in mijn armen en handen en gezicht! En op het moment heb ik een zwaar gevoel aan mijn achterhoofd achter mijn linkeroor. Het gaat wel weer over, leer er mee leven, maar ik zou graag willen weten of je hier ooit nog van af komt.

  • Tintelingen in je gezicht rond neus en lippen horen ook bij migraine met aura. Ik zou eerst stoppen met koffie drinken en chocolade eten. Daarnaast moet je even goed nagaan of je ergens stress van hebt, want spierpijn in nek en schouder zijn vaak een gevolg van spanning en/of stress en dat is ook een oorzaak van migraine met aura… Even een weekje vakantie nemen, leuke dingen doen en stoppen met koffie drinken zullen het mogelijk oplossen en verlagen je hoge bloeddruk, want het klinkt alsof je daar last van hebt. Maar ga vooral eens langs de huisarts, puur om uit te sluiten dat er nog andere oorzaken zijn.

  • Ik heb je stukje gelezen van vorig jaar oktober en heb exact hetzelfde. Hoe is het nu met de hevigheid van de aanvallen ? Groetjes,
   Daisy

   • Mark Lanphen

    Hoi Daisy,

    Ik heb er gelukkig na het schrijven van dit item geen last meer van gehad. Ik drink minder koffie, heb een bril aangeschaft (ik heb cilinder = mogelijke oorzaak) en neem ook voldoende rust. Ik weet dus niet exact wat de oorzaak was, maar dat lijkt in ieder geval te werken.

    Kijk dus vooral even naar dat soort zaken. Ik hoop dat het snel beter gaat!

    Mark

    • Uit onderzoek is al gebleken dat koffie en chocolade en de behoefte aan dit soort dingen geen oorzaak van migraine zijn maar een voorbode. De migraine aanval is dus al begonnen en je gaat op instinkt op zoek naar dingen die je lichaam kunnen helpen. Tuurlijk heb je verschillen bij mensen en als het voor jou helpt om iets niet te nuttigen en de aanval dan weggaat top. Maar als dat niet zo is , weet dan dat de dingen die men zegt hier over vaak geen oorzaak maar een gevolg zijn.

  • ik zou je graag eens bellen om wederzijds ervaringen te delen? zou misschien heel geruststellend
   zijn om van elkaar te horen hoe en wannneer het meestal ontstaat,

 3. Mijn zoon klaagt sinds kort erover, dat hij stukjes uit zijn leven mist. Hij zegt: het lijkt wel of iemand er met een schaar wat ussen uit knipt. Hij hoort, voelt en ziet dan even ( enkele seconden) niets. Hij krijgt er soms hoofdpijn bij, waarbij het lijkt of er van binnen een voetbal wordt opgeblazen. De dokter denkt aan oververmoeidheid. Zou het ook migraine kunnen zijn?

  • Hoi Ilse,

   Ik ben geen arts, hoofdpijn kan met migraine te maken hebben, maar even niets zien staat denk ik los van migraine. Bij migraine met aura zie je namelijk nog wel, al zie je een soort lichtflitsen/vlekken op bepaalde plaatsen. Ik zou het goed laten controleren door een arts of specialist.

   Veel succes met het vervolg!

   Mark

  • Inderdaad verstandig een dokter te bezoeken. Maar gezien de datum van dit bericht, is dit wellicht al gebeurd.
   Wat ik wilde aangeven is dat dit soort aura’s ook bij bepaalde vormen van epilepsie kunnen voorkomen.

  • Ik heb zelf wel dat ik stukjes niet zie, maar niet dat heel mn zicht even weg is. Had het pas in de auto waardoor ik net op tijd zag dat de auto voor me remde, had heel die auto niet gezien. Was gelukkig nnog net optijd.

  • Dit klinkt meer als een absence, wat voorkomt bij mensen met epilepsie. Dit ik hoop dat het inmiddels goed uitgezocht is :)

 4. Goeie uitleg! Heb hem net gedeeld op mijn facebookpagina als je dat goed vind, om meer begrip te kweken bij mensen.

  Je noemt alle triggers op die ik al jaren hoor, ik kreeg mijn eerste aanval op mijn 15e en heb er zojuist eentje bijna achter de rug. Ik ben nu 56. Ruim 40 jaar migraine-aanvallen met aura’s, afasie en prikkelingen in mond en hand. Als ik rechts de aura’s heb houdt ik links een enorme zware hoofdpijn over, aan die kant. Ze komen volstrekt willekeurig en bij allerlei triggers die niet te voorzien of te duiden zijn. Heel lastig. Ik heb jaren een Migraine dagboek bijgehouden. Misschien een tip voor mensen die een wat duidelijker beeld willen hebben van deze neurologische aandoening.

  • Hoi Trudie,

   Delen is uiteraard prima, graag zelfs! Hoe meer mensen hiervan weten hoe beter.

   Groeten,

   Mark

  • Hoi Trudie

   Bij toeval kwam ik op deze site terecht en wil graag met u in contact komen over de oog migraine, u omschrijft symptomen die niet iedereen ervaart maar ik dus wel, zo ook de hoofdpijn erna aan de tegenovergestelde zijde. Zou u mij misschien een bericht terug kunnen sturen? Zodat ik er wat meer over te weten krijg? Maak me namelijk best druk erover en de neuroloog wil me nu door de mri scan, maar ik ben ervan overtuigd dat dit hetgeen is wat ik heb, oogmigraine. Het bericht is al een paar maanden oud maar toch hoop ik met u in contact te komen

   Groetjes Kim

   • hoi.
    ik ben ook door scan geweest om andere dingen uittsluiten.
    kreeg van de neuroloog het medicijn candesartan.was daarna lang migraine vrij.
    ik mag de dosering zelf verhogen als dat nodig is.
    Migraine is weer begonnen dus ga ik verhogen.

   • Soms begint ’t met een lichtbal en kan ik de ondertiteling niet meer lezen. Mijn ervaring is dat als je meteen waar je bent in een hoekje gaat zitten of indien mogelijk liggen met bijvoorbeeld een sjaal over je ogen zodra ’t begint, de flikkeringen nog even toenemen maar sneller afnemen dan normaal. En dat mijn hoofdpijn erna wegblijft; dat is dus couperen van de aanval. Als ik dat niet doe en gewoon doorga, kan ik uiteindelijk bijna niets meer zien en kan ik niet veilig thuiskomen op de fiets.

 5. Ik kreeg het vandaag op m’n werk. Flikkeringen vanaf de rechter buitenkant. Besteedde er eerst geen aandacht aan, maar het werd steeds erger. Zag maar de ene helft van woorden op m’n beeldscherm. De rest gehuld in een fel licht. Ook allerlei bliksemachtige vormen met felle kleuren.
  Had het nog nooit gehad en schrok ervan. M’n collega wist het echter onmiddellijk te benoemen. Ben even weggelopen en na 20 minuten was het weer grotendeels over. De plaatjes hierboven zijn inderdaad precies wat ik ook zag. Ik denk dat de trigger teveel koffie is geweest. Ga direct weer minderen. Hoofdpijn heb ik niet gehad.

  • Ik had vandaag dus net hetzelfde op mijn werk, wist niet wat het was en het maakte me echt bang… Aangezien ik ook een oogaandoening heb (Graves) dacht ik dat ik blind aan het worden was! Ik heb geen hoofdpijn en ook geen geschiedenis van hoofdpijn, maar de tintelingen in neus, lippen, armen, voeten, en zelfs in m’n tandvlees, ken ik maar al te goed.
   Ik eet wel veel te veel chocolade, dus misschien is dat de oorzaak.. Ik wil het alleszins liever nooit meer meemaken :(

  • Ik had net precies hetzelfde achter mijn beeldscherm op het werk. Ik zag kleurige driehoekjes flikkeren en ik zag de helft van mijn beeldscherm ook niet meer. Uiteindelijk na 10 a 20 verdwenen deze kleurige flikkeringen in mijn ooghoek. Ik heb er nooit eerder last van gehad. Ik ben 20 en ben met 1 oog blind. Is het teveel beeldscherm of is het de koffie? Enfin ik zal kijken of ik kan minderen en meer pauzes bij het werken op de computer kan nemen. Ik wil het liever nooit meer meemaken.

 6. Wat een goed verhaal. Ik had echt het idee dat er iets met mn ogen mis was maar de optometrist zei dat het waarschijnlijk om visuele migraine ging. Nog nooit van gehoord en dus op internet gaan zoeken en kwam dit verhaal tegen, wat dus heel herkenbaar is. De optometrist verwees me door naar de huisarts. Daar ben ik tot nog toe niet geweest. Waarschijnlijk kan hij er ook weinig aan veranderen, dus wat heeft dat voor zin. Het lastige vind ik dat het altijd zo onverwachts opduikt. Precies als ik druk ben op mijn werk. En k heb t inmiddels ook al een paar keer tijdens het autorijden gehad. Levensgevaarlijk! Ik zie dus echt binnen een paar minuten niets meer. Niet echt handig op de snelweg. Durf nu bijna niet meer te rijden.

 7. Af en toe heb ik last van precies die flikkeringen, zigzag met alle kleuren van de regenboog.Of vanuit het midden weer kunnen zien. Het duurt meestal maar 20 minuten, dat is wel een geruststelling om te weten, zodat ik niet in paniek raak. Dat ik deze video’s voor het eerst zag, kreeg ik tranen in mijn ogen , blij met herkenning. Ik heb na afloop een soort jeuk/kriebel gevoel in mijn achterhoofd. Door deze site maak ik mij geen zorgen meer.

 8. al jaren heb ik last van deze aura’s maar nooit hoofdpijn,de bliksemflitsen beginnen in een heel kleine cirkel en worden alsmaar groter, het duurt meestal 15 tot 20 minuten soms heb ik twee kanten direct achter elkaar en soms heb ik het driemaal in een week en dan pas weer na een half jaar, ik heb drie artsen los van elkaar bezocht maar zij zeggen allemaal hetzelfde dat het ongevaarlijk is en in de meeste gevallen veroorzaakt wordt door spanningen of stress, ik ben 83. Jaar en goed gezond ,maar heb een druk leven als fulltime mantelzorger voor mijn zieke man ,daarnaast sport ik ook nog veel en ik fiets veel, maar ik denk niet dat dat ertoe doet en nuchter als ik ben zeg ik maar gewoon mee leren leven.

 9. Ik heb al ruim dertig jaar geregeld last van oogmigraine. Sinds ik het heb “geaccepteerd” en niet meer in “paniek” raak als ik een aanval voel opkomen onderga ik het lijdzaam, neem (soms letterlijk) even gas terug en lijkt het of ze minder heftig en ook korter zijn. Voor het eerst trouwens dat ik zo’n heldere, informatieve site lees over oogmigraine!

 10. Bij mij begon het rond 1993 met een aan de linkerkant eerst heel klein, even later een zich uitbreidende kristalachtige flikkering, daarna jaren niets.
  Het is niet te voorspellen wanneer het weer toeslaat, 1x per jaar, 1x per week en soms ook meerder keren achter elkaar.
  Zie er ook zacht gekleurde getande schitteringen in, het is altijd binnen 20 minuten verdwenen, heb er nog nooit hoofdpijn bij of na gehad
  Vaak is er ook een dode plek in het zichtveld, maw. waar je naar kijkt is er niet
  heeft in mijn geval niet te maken met macula degeneratie.
  Het heeft naar mijn idee en dat van een heel kundige optometrist ook niets te maken met de ogen, maar zetelt ergens in de hersenen.
  Ik weet dat bij mij bijna altijd de trigger is dat ik op 1 moment kennelijk overvoerd ben met wit licht waar ik dan op dat moment overgevoelig voor blijk.
  Het is vervelend, vooral als ik het onderweg in de auto krijg en je kunt geen kant op.
  om te stoppen, goed blijven concentreren en opeens is het mysterie weer verdwenen.
  Degene die dit fenomeen ook ervaren wens ik alle goeds.

 11. els van riemsdijk

  Ik heb al 3 jaar regelmatig een aura in mijn oog. Het begint als een klein verlicht rondje wat ronddraait en steeds groter wordt. Vervolgens komen de beelden van de plaatjes hierbove. Onmiddellijk neem ik 2 paracetamollen met coffeïne en ga rustig zitten met mijn ogen dicht. Waar ik ook ben, ik zonder mij af. Na 30 minuten verdwijnt het. Neem ik niets in dan krijg ik de hoofdpijn migraine die bijna niet te verdragen is. Het begon 3 jaar geleden bij het slikken van een bloeddrukverlager. Heel gek maar soms had ik het 2 x op een dag. Ik kreeg een ander middel en promt hetzelfde. Na 4 bloeddrukverlagende middelen geprobeerd te hebben ben ik gestopt en zijn de aanvallen verminderd. Nu na 3 maanden verscheen het weer. Vaak neem ik paracetamollen in voordat ik een belangrijke afspraak heb en kan zo auravrij zijn en geen risico lopen. Wat nu deze keer de oorzaak is weet ik niet en dat is jammer.

 12. Meestal duurt bij mij zo’n oogmigraine aanval 30 minuten.. Vroeger waren ze heviger en was ik daarna veel vermoeider dan nu.

  Wat heel belangrijk is dat je het weinig aandacht geeft en je er niet druk om maakt.. Ga gewoon door met wat je doet zodat je gedachte ook niet bij het probleem is waardoor je er een stuk minder last van zult hebben..

  Sinds ik begonnen ben met multi vitamine en onlangs ook groene smoothie merk ik dat de afstand tussen de aanvallen veel groter wordt. Laatste keer was anderhalve maand geleden terwijl ik normaliter altijd één of twee keer per week aangevallen werd.

 13. heel blij er iets over te lezen ,ik herken er veel in .
  de plaatjes zijn duidelijk zoals ik het ook heb.
  vroeger had ik veel minder vaak oogmigraine.
  nu heb ik het vaak maar minder heftig.
  na de aanval heb ik een duf hoofd.

  • Hallo :)

   Ik heb de visuele auras 2 jaar geleden voor het eerst gehad 2x op een dag,, 1 maand geleden 3x op een dag en vandaag ook weer 3x, laatste is net achter de rug met tussenpozen van ongeveer 2 uur. Ik link het bij mijzelf aan overgevoeligheid voor licht, beeldscherm gebruik en vermoeidheid ( heb slaap apneu ) ik herken de figuurtjes hierboven maar al te goed al had ik vanavond ook de kleuren van kerstversiering in mijn gezichtsveld, rood groen en noem maar op haha. Ook vaak mozaik achtige transparante kleuren en ook bij mij begint het met een blinde vlek die zich steeds verder uitbreid naar de buitenkant van mijn gezichtsveld en er zijn dan een behoorlijke tijd flikkerende figuurtjes/zigzaglijnen zichtbaar. Focussen en communiceren is dan even lastig, de helft van iemand zijn gezicht die tegenover mij zit verdwijnt bv haha. Erg fascinerend al die figuren en kleuren en ik laat ze inmiddels redelijk ontspannen op mij af komen. Ze duren ongeveer een half uur, vandaag had ik de 1e terwijl ik op visite was, 2e toen ik ff op de bank zat en de derde ( nu net dus ) terwijl ik op bed lig. Leg mijn tablet ook weg nu want dit is een grote trigger voor mij. Nog even een tip, je hebt voor telefoons en tablets filters ( app ) die de groene en blauwe kleur uit je schetm haalt, beeld word zachter en aangenamer voor je ( vermoeide ) ogen en ik kan het jullie aanraden, er zijn diverse gratis goede apps te verkrijgen op de markt zoals: BlueLightFilter.

   Groetjes

   • Hallo Joyce,

    Bij mij lijkt oogmigraine te worden veroorzaakt door fel licht, of bepaalde patronen in het gezichtsveld, voornamelijk in combinatie met koffie. Drink jij koffie? Probeer eens een aantal dagen thee (zonder cafeïne!) in plaats van koffie te drinken om te zien of dat helpt.

    Wat betreft het licht, ik heb een tijd geleden ook een artikel over F.lux geschreven, een app die je daarbij helpt.

    Groeten,

    Mark

    • Hoi Mark,

     lk drink wel koffie maar nooit meer dan 2 of 3 bakjes op een dag dus het lijkt mij sterk dat dat een trigger is, ook omdat het soms dus 2 jaar weg blijft en dan komt het ineens 3x per dag. Ik weet van de aura die ik 1 maand terug had dat die werd veroorzaakt omdat ik het licht aan deed in de huiskamer, kan niet goed tegen licht zoveel is wel duidelijk. Ik heb ook chronische nekklachten en de oorzaak daarvan word nog onderzocht en heb begrepen dat door nekklachten soms ook migraine kan worden veroorzaakt. En wat ik al aangaf, heb een slaap stoornis en ben vrijwel altijd moe dus ook dat kan weer een trigger zijn, verschillende dingen bij elkaar dus die dit geven. Ben onlangs voor de auras naar een optometrist geweest en hij kon zoals ik ook al dacht niks afwijkends vinden aan mijn ogen en hij vind dat dit zaak is voor de huisarts of mijn neuroloog ( loop bij een neuroloog dus ) Ik kan mij hier niet te druk om maken omdat ik weet dat het geen kwaad kan, ik dit vaker heb gehad en je er weinig aan kan doen, stressen tijdens een aanval maakt het alleen maar erger. Heb na de tijd wel lichte hoofdpijn ook boven mijn ogen maar dit is te doen.

     Goed dat je dit artikel hebt geschreven, er is nog teveel onbekendheid hierover en het meeste wat je erover kunt vinden online komt regelrecht uit de boeken en zijn dus geen ervaringen van mensen zelf. Ik zal eens kijken voor de app F.lux.

     Groetjes

     • Hoi Joyce,

      Bij mij is 1 kopje koffie in de ochtend al voldoende om ’s avonds nog migraine te kunnen veroorzaken. 2-3 per dag kan dus al teveel zijn. Ik zou het echt even een tijdje proberen.

      Groeten,

      Mark

   • ik ben blij dat ik de enige niet ben….

  • Ik doe meestal 5 minuten mijn ogen dicht en dat helpt bij mij

 14. Paul van Soest

  Ik heb al 35 jaar migraine zonder hoofdpijn, oftewel migraine sans migraine, zoals het in de literatuur wordt genoemd. Het is bij mij gestart nadat ik de ziekte van Pfeifer had gehad. Soms weken niet, dan weer drie keer in de week. Heb altijd gedacht dat het met stress en vermoeidheid te maken had, maar dat is bij mij niet het geval gebleken. Ook nu ik niet meer werk en volledig uitgerust ben krijg ik op gezette tijden een aanval. Ze duren nooit langer dan 25 minuten. Volgens de deskundigen is er niets aan te doen, en ik maak me er dan ook maar niet druk meer om. Op het volledig stoppen met koffie na, heb ik alles uitgeprobeerd, maar zonder resultaat. Stoppen met koffie dus maar, maar dat zal een hele klus worden, want ik ben een liefhebber.

 15. Na het intensief kijken door de zoeklens van een digitale camera, stond ik daarna op en kreeg geleidelijk een onscherp beeld van de omgeving. Het was warm, midden in de zomer, ergens op een eiland met veel licht.

  Mijn hypothese is dat de camera een digitaal zoekschermpje heeft dat met een bepaalde frequentie flikkert en relatief donker is. Door daar intensief naar de kijken zou het optische systeem in het brein ontregeld kunnen zijn.

 16. Ben erg blij met de duidelijke voorbeelden.Je schrikt toch,heb het nu 4x gehad en als je 75jaar oud bent dan ga je vaak allerlei andere dingen bedenken. Met deze duidelijkheid helpt het je. Bedankt.

 17. Ik had het vanmiddag ook weer. Al een keer eerder gehad en toen zei de huisartis dat het waarschijnlijk migraine is. Ik word er heel bang van en denk steeds dat het een tia is. Niet erg realistisch denk ik aangezien ik 37 jaar ben, gezond leef, geen overgewicht heb en niet rook en drink. Hebben jullie dan ook dat je wat moeite hebt met praten? Het lukt wel maar ik moet er goed bij nadenken. Het begon vanmiddag met lichtflitsen ,fikkerende tl buis idee, en iets verder in het proces zelfs stroboscoop- achtig wel een beetje anders dan de filmpjes hierboven.Verder werkt alles gelukkig gewoon, geen uitval verder. Na een half uurtje was het ergste weer voorbij alleen was ik doodmoe. geen hoofdpijn maar wel een soort zwaar gevoel in het hoofd. Wat is eigenlijk het verschik met een TIA? Weet iemand dat?

 18. Ik ken het verschijnsel nu zo’n 10 jaar. Het begint bij mij meestal als ik in de zon zit (vaak op het water, dat glinsterd zo lekker) of als ik lang in het donker heb gereden met tegenliggers. Het zit dan ook in mijn linkerooghoek. Als ik in de zon zit kan het overal in mijn blikveld beginnen. Lijkt dus erg op overbelichting van mijn blikveld. Soms schuift het van links naar rechts of van het midden naar buiten. Het zit altijd in beide ogen, dus lijkt mij vooral een hersenzaak. Voordat het begint en soms ook als het wegtrekt heb ik hoofdpijn, niet erg maar wel zo’n vervelende aanwezige hoofdpijn. Soms lijkt het alsof mijn ogen daarna vermoeid zijn, doen wat pijn en zijn droog.
  Ik relateer het vaak aan werkdruk, stress, maar juist vandaag verveel ik me een beetje. Het is vandaag rustig op mijn werk. Wel staan er in de nabije toekomst weer spannende dingen te gebeuren, dus misschien toch stress.
  Ik heb geleerd me er geen zorgen over te maken, ga me wat rustiger gedragen en soms als het niet vanzelf overgaat ga ik even in het donker zitten. Werkt in mijn geval altijd.
  Eva

 19. Hartelijk bedankt voor dit artikel. Het verschijnsel herken ik, maar ik had er tot nu toe geen naam voor.

 20. Ook ik heb dit al verschillende jaren. Sommige periodes vaker en heftiger. Ben er mee naar opticien geweest en heeft me er een bril voor gegeven die me gelukkig wel helpt, mits ik hem natuurlijk op tijd opzet. Want zo heb ik geen bril nodig alleen als ik merk dat er een aanval aanzit te kom. Ik weet niet of het verband kan houden met mijn reuma, ik heb artritis en fibromyalgie. Na zo’n aanval ben ik wel heel erg vermoeid. Maar ik ben er aan gewend en blij dat ik er tenminste geen hoofdpijn van krijg.

  • Hoi Petra, Een hele tijd heb ik ook fibromyalgie gehad. Als gevolg veel last van pijnlijke gewrichten, eczeem, moeheid en problemen met darmen. Via de website van het immuunsysteem ben ik er achter gekomen dat je een verzuring kunt krijgen door stress, drukte, veel medicijnen in gebruik. En nog wel meerdere oorzaken. Op de website van Alka kun je producten bestellen voor ontzuring. Ik gebruik nu al 2 maand en Alka thee waar 52 soorten kruiden in 1 theezakje zit. Ik merk wel dat het wel goed helpt bij gewrichtspijn en minder last van eczeem. De smaak moet je niet vergelijken met gewone thee. Het zijn ook kruiden, en de smaak wend wel. En je kunt nog wel meerdere producten bestellen. Ook heb ik op de raarste momenten een aura met als gevolg hoofdpijn. Dan zie ik ook de helft niet. De ene keer duurt het maar 10 minuten en de andere keer een half uur. En als de aura net voorbij is ook een beetje zweverig. Twee jaar geleden kreeg ik na de aura clusterhoofdpijn . Dat heb ik gelukkig niet meer. Ik vraag me af of het geen gevolg is van de drukke momenten slecht kunnen verwerken. Groetjes K. Reuver

 21. Hehe, eindelijk weet ik wat het is! Oogmigraine!
  Ik heb dat meestal aan de rechterkant, terwijl ik dan een stekende hoofdpijn heb aan de linkerkant van mijn hoofd
  De hoofdpijn is te handelen
  Bij mij lijkt het te komen door een laag bloedsuiker
  Al denk ik nu dat het ook zou kunnen komen door de warmte
  Want ik heb er al vanaf zondag dagelijks last van, vooral als ik buiten aan het werk ben geweest
  Het helpt mij om iets te eten
  Daar gaat de hoofdpijn niet van over, maar de aura verdwijnt en dat is wel prettig
  Ik durf niet in de auto te stappen met zo’n aura, want het is soms heel erg, zodat ik bijna niets zie

 22. Wat fijn om al jullie reacties te lezen, geeft veel herkenning. ik wist in het begin ook niet wat me overkwam maar kwam bij een vrouwelijke neuroloog i.v.m. mijn M.S. die het zelf ook had. Zij was de eerste keer dat ze het kreeg in paniek naar een collega neuroloog gerend die haar gerust kon stellen: het kan inderdaad geen kwaad. Voor mij was het belangrijk dat het een naam had: migraine sans migraine en toen in het op internet opzocht zag ik de figuren die ik ook zag: een snoer met felgekleurde lichtjes. Bij mij duurt het ook maar 25 minuten dus dat maakt dat ik er nu rustig onder blijf en weet het is zo weer over. Wel altijd wat lichte hoofdpijn na de tijd maar ook dat gaat weer over. Oorzaak kan wel drukte zijn want ik had het vanmorgen en het was een druk weekend geweest.

 23. Vroeger had ik zo af en toe migraine met zware hoofdpijn. Kon dan geen licht verdragen en misselijk. Een dag volledig plat met asperines oid. Volgende dag kon ik weer redelijk functioneren.
  De laatste jaren heb ik last van stille migraine volgens de huisarts. Het begint met afname van het gezichtsvermogen en vlekken voor de ogen. Als ik op tijd paracetemol inneem gaat het goed. Maar ben ik te laat dan tast het mijn apraakvermogen aan. Kan ik woorden niet uitspreken en/of op woorden komen. Na inname paracetemol knapt het op. Soms na een half uur, soms wat langer. Even liggen met de ogen dicht in de beginfase helpt soms ook.
  Ik weet hoe er mee om te gaan en voor de huisarts was het herkenbaar, dus maak ik mij er geen zorgen over.
  Kennelijk zijn er veel variaties en intensiteit.

  Groeten,
  Ab

 24. Bij toeval kwam ik oo deze site terecht en wat fijn en herkenbaar wat je beschrijft. Mijn dochter en ik hebben heel af en toe last van migraine…het begint met dat aura en daarna …hoofdpijn en overgeven enz.
  Maar de afgelopen paar weken krijg ik dat aura en dan schrik ik me al rot…dus hup meteen 2 paracetamollen en gaan liggen in het donker.
  Na een klein half uurtje is het weer weg en…geen hoofdpijn. Dus een oogmigraine, ik had er nog nooit van gehoord.
  Ik denk dat het bij mij komt door stress en niet oo tijd rust nemen!! Zelfs als ik bezig ben met iets dat ik heel leuk vind…vergeet ik de tijd…vergeet ik te eten…en dan is het raak.
  Bedankt voor de goede uitleg!!

 25. Zelf heb ik ook al sinds kind zijn last van Migraine op de ogen. Begint met een soort van blinde vlek recht vooruit en focus problemen. Dat blinde vlekje begint te schitteren en trekt naar de buitenkant van mijn ogen. Heb het nu ik dit schrijf ook. Ik kan recht vooruit kijken nu en goed zien, maar alle schitteringen aan de zijkanten verstoren mijn concentratie,
  Ik maak me altijd zorgen, stel dat het gebeurd als ik aan het rijden ben…. Nog niet voorgekomen.
  Voor nu denk ik dat de trigger was dat ik naar een slechte kwaliteit film aan het kijken was waardoor ik te krampachtig moest kijken. Heb het nu 2x kort op elkaar. Zeer irritant.

 26. Aura hoofdpijn heb ik nog steeds en ben nu 82 jaar. Rond mijn 20ste jaar is het al begonnen. Op mijn werk ging ik dan een poosje met mijn hoofd op mijn armen liggen en slikte aspirine en tegenwoordig 1 of 2 Paracetamol. Hangt van de situatie af waarin ik op dat moment verkeer. Ik krijg het als ik me een beetje druk maak of ergens fanatiek mee bezig ben. Daarom heb ik in de auto ook altijd paracetamol bij me. Het duurt nooit lang: half uur tot een uur en bijna geen hoofdpijn daarna. Eén zoon en een kleindochter hebben het ook.
  “k Heb het weleens in de auto gekregen maar was dan gelukkig dicht bij huis. Altijd wel een zonnebril op in de auto en in de zon want van in scherp licht kijken is ook funest, evenals in de huiskamer in tegenlicht kijken naar de ramen. Soms weken en maanden niets aan de hand en soms tweemaal achter elkaar.

 27. Ik ben blij dat ik deze site gevonden heb. Sinds kort heb ik hier dus last van en wist niet wat het was. De eerste keer zag ik het onder in mijn ogen. De 2e keer (gisteravond) had ik het aan de rechterkant en trok het ook aan de rechterkant weer weg. Vanochtend op mijn werk had ik het weer. Ik kon niets meer zien op mijn beeldscherm en raakte ik toch een beetje in paniek. Uiteindelijk rustig afgewacht en na een klein uur trok het inderdaad weer weg. Ik moet wel zeggen dat ik al 2 dagen ook flinke hoofdpijn heb.

 28. Ook voor mij heel herkenbaar, meestal geen hoofdpijn maar wel die zigzag randjes, slecht zicht enz. enz.
  blijft de hamvraag hoe kunnen we het voorkomen er schijnt niet een specifieke trigger te zijn.
  had het meestal is een keer per jaar maar sinds de laatste maand is het bal en is het om de paar dagen wel raak. en geen idee wat het uitlokt.

  • Het zou geweldigzijn als er een test was om dit te onderzoeken. Heeft iemandal eens een onderzoek bij de neuroloog gehad?
   Soms heb ik er een paar dagen geen last van, soms twee keer per dag. Vermoeidheid speelt wel geloof ik.

 29. Hallo,
  Ik geloof dat ik erg vroeg ben met migraine, want ik ben 12 jaar. Ik had vanochtend en vanmiddag een aanval. Het begint altijd met een soort wazig stipje in het midden van m’n aura. Daarna verandert dat stipje langzaam in een omgekeerde ‘C’. Ik krijg ook tijdens de aanval pijn in m’n ogen. Als ik dus na ongeveer een halfuurtje weer normaal kan zien, krijg ik bonkende hoofdpijn. Maar ik ben de laatste tijd erg moe, ik loop continu te gapen en ik lig meestal erg lang wakker in bed.
  Is er niet iets aan te doen? Ik ben echt helemaal klaar met die aanvallen.
  Groetjes,
  Florine.

 30. Bijzonder dat iedereen zijn eigen vorm heeft van migraine en toch altijd wel herkenning vind in een verhaal van een ander.

  Ik heb zelf ook migraine. Een tijd geweest dat ik het 1 keer in de maand had, nu zo’n 2 keer per jaar. Vind het een erg vervelende vorm die ik heb (zoals iedereen dat natuurlijk vindt:)). Begint met een ‘verlamming’ in de armen aan 1 kant die omhoog gaat naar armen en gezicht als laatste de mond waardoor ik enige tijd niet kan praten. Ondertussen heb ik slecht zicht, door de vlekken. Dit alles duurt bij mij een halfuurtje. Daarna moet ik echt plat liggen op bed. Heb hevige hoofdpijn en moet geregeld overgeven. Dat zijn heftige dagen.

  Gr

 31. Hallo,

  Zo herkenbaar dit! Na maanden geen last te hebben gehad, nu binnen vijf dagen alweer 4 x raak! Elke keer ongeveer 20 minuten. Zou zo graag willen weten wat het triggert, helaas kan ik geen enkel patroon vinden het is dan ’s morgens en dan ’s middags rustig nog een keer erg irritant.

  Anita

 32. Ik heb hier al jaren last van, het kan soms heel irritant zijn. Als kind had ik vaak spanningshoofdpijn aan een kant, rond mijn oog en de zijkant van mijn neus. Dat heb ik nu nog maar heel zelden, maar deze visuele migraine ken ik heel goed. Ik ben er nog niet achter wat de trigger precies is bij mij, mogelijk zijn er meerdere oorzaken. Vroeger lustte ik namelijk geen koffie en ik eet ook amper chocolade. Vandaag heb ik echter drie koppen koffie op, misschien dat dat nu de trigger was.

  Bij mij begint het altijd in 1 oog maar het kan links of rechts zijn. Vaak blijft het daar ook, maar soms breidt het ook uit naar beide ogen. Het begint bij mij vaak met een klein wriemelend lichtend vlekje, alsof je te lang in de zon gekeken hebt. Vaak betrap ik mezelf er op dat ik dan met de ogen ga knijpen om scherper te kunnen zien. Wat natuurlijk niet lukt. Doe ik dan beide ogen dicht, dan zie ik meestal de eerste flikkering ergens in mijn gezichtsveld en weet ik dat ik het komende half uur slechter ga zien. Het wordt dan een zich uitbreidend snoer van flikkerende bliksemflitsjes dat zich naar links of rechts uitbreidt en naar een ooghoek wegtrekt.

  Soms bedekt het dan het gezichtsveld van een compleet oog, zie ik geen diepte meer en raak ik gedesorienteerd. Het is heel vervelend maar ik weet ook dat het in een half uur weer weg is.

  Na afloop ben ik vaak een beetje duffig, heb ik een lichte hoofdpijn maar dat trekt dan ook wel weer weg. Het is me maar 1 keer in de auto overkomen, maar dan is het wel een kwestie van direct aan de kant zetten, want je ziet ook echt niks meer. Uitvalsverschijnselen en tintelingen heb ik nog nooit gehad, wel wat desorientatie dus, dat merkte ik vandaag ook weer (mistypen, even niet op woorden kunnen komen).

 33. Hallo allemaal
  Ook ik ben al een aantal jaren bekend met het verschijnsel migraine aura. Vande week eerst het linker oog. De dag erna het rechter oog. Dat was in de ochtend. Ik gaapte ook veel. Die middag had ik wat concentratie problemen en ben ik bijna flauw gevallen. Dit laatste lees ik echter bij niemand terug. Vandaag nog wankel en instabiel op de benen en een lichte druk in het hoofd. Ben ook een beetje traag. Geen pijn in ieder geval en ook geen wazige en kleurige vlekken. Ik houd me dan ook heel rustig.

 34. …al meer dan halfjaar geen alchohol en drugs meer wel dagelijks een sinaasappel en dagelijks sport en geen koffie en thee meer ook geen suiker meer al vier maanden geen migraine aura meer….

 35. Hallo
  Ook ik heb al vele jaren last van oogmigraine.
  Ik wist eerst niet wat het was en heb dus een oogonderzoek in het ziekenhuis gekregen.
  Dit onderzoek leverde niets op en tijdens het gesprek met de oogarts werd al snel duidelijk dat het migraine was.

  Bij mij begint het met aura’s zien, alsof ik door een koker van mist heen kijk.
  Daarna begint alles te trillen (vooral aan de rechterzijde van mijn oog)
  Daarna sterretjes, flitsen en blinde vlekken waardoor ik niet eens meer normaal kan lezen omdat letters volledig wegvallen.
  De eerste jaren kreeg ik daarna (nadat mijn zicht weer normaal was) vreselijke hoofdpijn.
  de laatste tijd blijft de hoofdpijn gelukkig zo goed als uit.
  wel ervaar ik ook wel eens dat ik gelijktijdig een onzeker gevoel met lopen heb tijdens de migraine.
  Ik ben echt zo een 20 minuten uitgeschakeld zeg maar
  Het komt meestal voor als ik het druk heb op het werk.

  Ik heb nu gelezen dat het ook door teveel koffie en chocolade kan komen (beide nuttig ik teveel denk :-) )

  Ik maak me er in ieder geval niet zo druk meer over aangezien het meestal binnen een minuut of 20 weer over is.

  Sterkte allemaal

 36. Marijke van Oostveen

  Ik heb al 10 jaar oogmigraine. Het begint met een grijs vlekje wat verschijnt hier kan ik niet mee zien, hieruit ontstaat het aura. Een halve maan of groter en de grijze vlek wordt groter en vormt het midden en is doorzichtiger. Als ik tussen het ontstaan van het vlekje en het stoppen van het aura ongeveer 20 minuten 2 paracetemollen inneem voorkom ik een ontzettend pijnlijke migraineaaval die zo’n 6 uur duurt. Ik heb wel een pijnlijk hoofd, hetzelfde gevoel als na een migraineaanval.ik heb bij toeval ontdekt dat ik de migraineaanval kan onderdrukken mits ik op tijd ben. Ik heb dus altijd paracetamol in smeltvorm in een klein doosje aan mijn sleutelbos hangen .

  Misschien heeft iemand er iets aan.

 37. Heel herkenbaar deze verhalen. Ik heb er soms tijden niet en soms weer dagen achtereen last van. Ik heb het wel eens bijgehouden in een agenda om te achterhalen wat de oorzaak zou zijn, maar heb het in drukke, maar ook rustige tijden. En ik drink geen koffie of alcohol. Een half uurtje rust met de ogen dicht helpt bij mij het beste.

 38. Ik heb al minstens 10 jaar last van ‘oogaanvallen’. Tot voor kort wist ik niet wat het was. MIjn huisarts heeft me afgelopen week verteld dat de klachten wijzen op migraine. Ik vind het heel fijn om alle herkenbare verhalen te lezen, dat ik niet alleen ben!
  Ik draag al wel een aantal jaar een bril. Ik kreeg de tip om mijn ogen te laten meten door een opticien toen ik iemand vertelde over mijn klachten. Ik bleek een cilinder te hebben. Sinds ik mijn bril draag zijn de klachten sterk verminderd. Maar laatst had ik toch weer een aanval en daarom ben ik toch maar een keer naar de huisarts gegaan, die me vertelde dat mijn klachten erg lijken op migraine. Mijn huisarts heeft me doorverwezen naar de oogarts, omdat er wel een verband lijkt te zijn tussen de aanvallen en mijn oogafwijking. De oogmeting van de oogarts schijnt nauwkeuriger te zijn dat die van de opticien. Ik ben benieuwd wat ik van de oogarts ga horen!
  Ik heb wat filmpjes gekeken van de visuele effecten van de migraine met aura. Bij mij zijn die wel anders. Bij mij trilt mijn beeld en ik kan niet meer focussen. Alles draait en ik zie hier en daar zwarte vlekken.

 39. Hallo
  Ik ben 59 jaar en heb al jaren last van aura migraine.
  Bij mij is het duidelijk dat de boosdoener koffie is.
  Met name wat heel belangrijk is voor iedereen dat ik er achter ben gekomen dat het met bepaalde MERKEN te maken heeft.
  Dus niet specifiek koffie.
  Meestal treedt dan aura op binnen een uur of twee uur.
  Dus tip aan iedereen. Hou het merk koffie in de gaten wat je hebt gedronken bij mij was de boosdoener Perla koffie.
  groetjes Marielle

 40. Blij met internet, had vandaag de 2de keer last van dit verschijnsel. Ben 38 jaar, drink redelijk wat koffie. Zag dan ook die irritante tl buis schittering met mijn rechteroog. Daarna lichte hoofdpijn. Verschijnsel duurde niet lang 15 minuten ongeveer. Door rustig te blijven merkte ik dat het langzaam weg trok. Heb sinds kort ook een bril aangeschaft maar draag deze weinig. Had het idee dat het daardoor kwam. Wanneer ik de bril draag voelen men ogen ook een stuk ontspannener. Hoop het onder controle te kunnen houden en zal vanaf nu minder koffie drinken. Wat mijn voorganger schreef over merken koffie zal ik ook gaan testen. Ook ik drink meerdere merken koffie door elkaar.
  Groeten
  Johan

 41. Wat een opluchting om deze reacties te lezen! Ik heb in 1989 een CVA gehad met linkszijdige verlamming, dus toen ik enkele jaren geleden af en toe die ‘flashes’ begon te krijgen schrok ik me een ongeluk. Begint in een ooghoek, wordt groter en groter, dan in twee ogen en of ik ze nu open of dicht houd maakt geen verschil. Ik krijg dan ook darmkrampen en moet naar de wc (waar ik eigenlijk geen zin in heb omdat ik dan zo wazig zie), moet ook vaker plassen dan normaal, wordt wat angstig, en geeuw de hele tijd. Na 20 tot 30 minuten is het voorbij en daarna voelen mijn ogen heel zwaar en moe. Heb het enkele keren per jaar, gewoonlijk na aan de computer te hebben gezeten (of onder de zonnebank te hebben gelegen) en/of na koffie of door stress. Ik kan sowieso niet tegen fel licht of bvb spotjes. Ik had het vanmorgen ook, ben er nog steeds moe van en voel af en toe een soort golf van melancholie (sadness). Maar tegelijkertijd ben ik nu toch heel blij dat ik weet wat het is. Sterkte allemaal en groetjes uit Antwerpen, Nyntje

 42. Ik heb dit onderhand al 20 jaar in wisselend tempo.
  De laatste tijd weer vaker en ook heftiger. Ook nieuw is zeurderige hoofdpijn.
  Wat ik het engst vind is dat ik soms niet kan praten omdat er andere woorden komen dan ik wil zeggen.
  Kan me dan zeker een half uur niet concentreren.
  Veel tintelingen soms al uren voor ik de facetcirkel ga zien. Begint heel klein tot oogvullend.
  Heb ooit het advies van een arts gekregen om Asperine te slikken dus geen Paracetamol, dat werkt averechts op de bloedvaten. Want daar zit het probleem inderdaad.
  Succes allemaal en het lijkt er inderdaad op dat er geen blijvend letsel is.
  Gr. Riet.

 43. Ik heb deze klachten ook en best regelmatig, met name als ik op mijn werk ben, ik werk in een grote loods met veel kunstlicht, daarnaast drink ik best wel veel koffie en het valt mij op dat als ik wat chocolademelk of chocola gegeten heb de aura migraine binnen een paar uurtjes begint maar ik heb er gelukkig nog nooit geen hoofdpijnklachten bij gehad. Meestal duurt dit een half uurtje tot 3 kwartier. Op mijn werk loop ik dan even weg van mijn werkplek. Ik ben er niet angstig meer voor en de mensen in mijn omgeving zijn er van op de hoogte. Heel veel sterkte allemaal, Groetjes vanuit Rotterdam, Miranda

 44. Ik heb het tijdens een hele stressvolle periode in m’n leven meerdere keren gehad.
  Het was net of ik alles door een caleidoscoop zag. Ook ik had blinde stukken langs de randen. Het ene oog had het erger dan de andere. Ik vond het erg eng toen het gebeurde. Terwijl het zich ontwikkelde ben ik direct gaan googlen naar de oorzaak maar na een paar minuten kon ik niks meer zien op het scherm.
  Het ging gewoon weer over zonder hoofdpijn.
  Het is nu al 3,5 jaar terug en ik heb het niet weer gehad.
  Weet iemand wat de oorzaak zou kunnen zijn?
  Groetjes nancy

  • Nancy: Volgens mijn oogarts is het een verhoogde theïne waarde ( zoals wijn) waar je als het ware een intolerantie voor hebt gekregen, maar zeker ook in combinatie met stress kan oogmigraine op één of andere manier stimuleren. Probeer na te gaan wat je dag ervoor gegeten hebt (veel chocola, koffie of wijn bv). Ik heb er soms een jaar geen last van en dan plotseling dagen achter elkaar, soms wel 5 keer vlak achter elkaar op één dag, of één keer per week. Er is geen staat op te trekken, maar soms weet ik dat ik de dag ervoor veel chocola heb gegeten. Het kan ook in iets zitten waar je het niet van verwacht, het staat bijna nooit op verpakkingen van voedsel. Dat zou verplicht moeten worden, vind ik. Er hebben best veel mensen last van.

 45. annemarie .burgman

  Zoek op google naar ferrari : cortical spreading depression. Deze hoogleraar heeft onderzoek gedaan naar migraine en aura. Dit is interessant en ontkracht veel vermoedens van artsen naar oorzaken van oogmigraine.

 46. Eerst had ik vlekken en daarna altijd diarree en overgeven en daarna hoofdpijn. De laatste 3 keer heb ik alleen die vlekken gehad en niet meer diarree/overgeven/hoofdpijn, wel wat moe en niet in staat wat te doen door de aura. Na googlen en ben ik hier uitgekomen. Goede duidelijk uitleg en veel verhalen met herkenning. Ik heb dus al vaker oogmigraine gehad , want die tintelingen in gezicht en kortdurig slecht zien (aura) zonder hoofdpijn is dus oogmigaine.
  Voor mij zijn het een verschillende paar triggers o.a. vochttekort (na sporten), na 2 a 3 dagen slecht slapen en koffie is voor mij een trigger. Tevens heb ik last als ik snel wissel van donkere ruimtes naar zeer lichte ruimtes en dat enkele keren achter elkaar.
  TIP: Schrijf voor jezelf op wat je de dag ervoor en de dag van de migraine hebt gedaan/gegeten/gedronken en wellicht vindt je een patroon.

 47. Zeker herkenbaar. Vandaag op mijn werk weer een oogmigraine met aura gehad. Dit was de 2e keer. Beginnend in bovenkant rechter gezichtsveld met een halve ovale cirkel, met tandwielachtige vormen van bewegende lichtflitsen. Al snel uitgebreid in totale gezichtsveld. Gelukkig had ik het al eerdere gehad en daardoor niet helemaal in paniek geraakt. Hoewel het geen prettige ervaring is. Na 10 minuten tot kwartier trekt het zo plotseling als het komt weer weg. Daarna zwaar gevoel in hoofd, wat misselijk en moe. Ook ’s avonds nog. Stress, computerwerk? Geen idee. Ik denk dat de eerste keer nu een maand of 9 geleden is. Ongeveer een jaar daarvoor heb ik “half beeld” (precies de helft zicht, met beide ogen, ook bij 1 oog dicht) gehad, bij tv kijken. Hap gaf aan dat dit een voorbode was van migraine. Advies paracetamol en liggen in donkere kamer. Ook dit ging na een kwartier tot half uur weg. Geen extreme hoofdpijn daarna gehad. Geen onderzoeken gehad of huisarts hiervoor bezocht. Toch raadzaam om dit te doen of is het toch een onschuldig verschijnsel?

 48. Heel herkenbaar! Bij mij begint n aanval dat ik me raar voel en dat ik moeite heb met lezen, dat ik enkel losse woorden zie en er geen zin van kan maken. Daarna de aura. Eerste keer dacht ik dat ik n beroerte had, want kon ook moeilijk praten. Daarna krijg ik hoofdpijn, links achter mijn oog. Het enige dat dan helpt is in bed liggen met de gordijnen dicht.

  Bij mij is t duidelijk stress gerelateerd. Ook alcohol werkt in mijn nadeel.

  Ben in elk geval gelukkig niet meer bang. Ik heb t min of meer geaccepteerd. Salvador Dali had t ook. Vandaar zijn briljante schilderijen?! ;-)

 49. Jolien Vanwynsberghe

  Hallo iedereen,
  Ik zit met een vraagje waar ik het liefst zo snel mogelijk antwoord op krijg.
  Ik ben een migrainepatient met auras.
  In mn nieuwe huisje heb ik een hele lichterijke wc.
  Het licht komt van achter me.
  Elke dag heb ik links in mn ooghoek hetzelfde verschijnsel als een aura. Maar heel beperkt. Ook niet met hoofdpijn.
  Is er iemand die hetzelfde heeft?

 50. De type van opkomst is niet hetzelfde zoals in uw artikel, bij mij maar heb alsnog echt steken koppijn waarvan ik het kan uitschreeuwen van de pijn. Ik voel het al door de dag dat ik avonds prijs heb.. eerst hebk duidelijk last van verkleuringen van dingen in mn oog hoek, paarse vlek op het beton, vertekend beeld van sommige objecten, dingen die in elkaar schuiven bv echt heel bizar nadat over gaat krijg ik duidelijk enorme mood swings voor uren, extreem blij en gelukkig tot uiterste deprie met heel duistere gedachten. Na die symptomen verdwijnen wordt ik erg vermoeid in mn hoofd en ogen en begint de plek in mn hoofd die pijn zal gaat doen gevoelig worden, of precies warm!! Weet nie goed hoe ik het kan omschrijven. Tege de avond voor het slapen gaan krijg ik weer een enorme energy stoot en voel me rusteloos. Zodra ik ga slapen en inslaap val wordt ik wakker van de pijn van die enorm pijnlijke hoofdpijn. Mn linker oog begint te tranan en krijg ze nog amper open… en na een kwartier lig ik te kerme van de pijn. Uitzitten is een hel en duurt soms uren, pijnstillers lijken alleen te helpen alsk ze neem net voordat de pijn op zn hoogte punt is. Kvind het verschrikkelijk want alsk ergens ga logeren moet ik maken dat ik mn pijnstillers bij heb voor het geval dat.. deze hoofdpijn en manier van opkomen hebk nu bijna een jaar en een half en heb geen idee wat het uitlokt soms is het er en soms niet. Ik wordt er moedeloos van…

 51. W. Kerkhof -Keizer

  HEb al sinds mijn tienerjaren last van aura migraine. Heb een stress volle jeugd gehad. Nu ben ik 75 jaar en mijn man ligt in een verzorgingshuis. Ik ga al 2,5 jaar elke dag naar hem toe en heb nu regelmatig last van aura migraine.
  Ik drink niet, rook niet, heb geen hoge bloeddruk en ben niet te zwaar en drink weinig koffie, Sport nog en heb een goede conditie.
  Volgens mij is het stress. En je niet druk maken over onbelangrijke zaken. En vooral positief blijven.
  Wikke

 52. Ik had het gisteren voor het eerst tijdens hard werken in een warme ruimte. Ik wist niet wat het was. Heb snel een kopje soep gemaakt en wat brood gegeten. Het was na 5 minuten weg nadat ik dat had gegeten!

 53. Johan Verniest

  Sinds een jaar werd migraine met aura vast gesteld ( neurologisch onderzoek AZ Brugge België ) in de begin periode 2 à 3 maal per maand tot nu 3 à 4 maal per week tot zelfs 2 maal per dag . Zoek al maanden naar een oorzaak maar kan geen vinden .Tot ik uw site vond en zag dat koffie de oorzaak kan zijn, ga ik gelijk stoppen met koffie te drinken . Ik laat zeker iets weten hoe het verder verloopt

  • Hey Johan! Het is nu een jaar geleden dat je deze reactie hebt geplaatst en ik ben benieuwd of het stoppen met koffie drinken jou ook heeft geholpen? Ik ben 2 maanden geleden gestopt en heb geen last meer gehad! Ik zou het graag willen weten om wat meer inzicht te krijgen in wat voor de meeste mensen werkt :) Groetjes Anne

 54. ik heb het heel lang geleden vaak heel hevig gehad en sinds recent duikt het weer op af en toe op maar dan zonder hoofdpijn dus alleen de aura.
  Ik ben een hoogsensitief persoon en dus gevoelig voor prikkels en de verklaring die ik eraan geef is is dat het een uiting is van innerlijke stress en vermoeidheid.
  Eigenlijk is het een signaal dat zegt dat je eens moet stil staan bij jezelf met de bedoeling om iets te wijzigen in je leven.

 55. Ik (man, 48 jaar) liep de laatste maanden ook met regelmatig terugkerende oogmigraine. Lichtgevoelig, niet meer kunnen concentreren, dan dat fonkelende kringetje dat steeds groter wordt, tot het na 20 minuten uit het blikveld is verdwenen. Daarna moe, soms niet helemaal goed uit mijn woorden kunnen komen.. Ik had het voorheen misschien zo 1x per jaar, maar de laatste tijd wel 3x per week.
  Ik heb alles opgeschreven en met andere mensen hierover gepraat, blijkt dat veel mensen het fenomeen wel kennen. Ook bij de huisarts geweest, op aanraden van een collega bètablokker gevraagd en gekregen, maar hielp ook niet echt. Mee gestopt. Uiteindelijk, na alles te hebben afgestreept, lijkt het bij mij door een lage suikerspiegel te komen. Sindsdien eet ik ‘sochtends om half tien en ‘smiddags om een uur of drie een paar Sultana’s of twee Liga’s of een banaan, buiten de normale maaltijden om. Ik heb sindsdien geen last meer en ik voel mij in het algemeen ook energieker. Hersenen hebben suiker nodig!
  Lage bloedsuikerspiegel is als rijden met een bijna lege benzinetank.. op een gegeven moment gaat de motor stotteren. Daarom is het ook niet kwaadaardig, maar wel hinderlijk en zorgwekkend.

 56. Ik heb sinds mijn 21e migraine met aura. Ben inmiddels 61 jaar. Gelukkig zijn de aanvallen niet vaak. Gemiddeld zit er een half jaar tussen. Bij de laatste 2 aanvallen had ik alleen last van een aura, duurt ongeveer 30 minuten. De ‘vroegere’ aanvallen begonnen altijd met een aura en daarna wisselde het van afasie, tintelingen, overgeven, maar eindigde altijd met zware hoofdpijn. Blijkbaar heeft er na de overgang een verandering plaatsgevonden. Ik heb eigenlijk nooit de juiste medicijnen kunnen vinden.
  Ik vind het een heel goed filmpje, kan ik eindelijk aan mijn familie laten zien wat er gebeurt.

 57. Ik heb sinds mijn 20e af en toe een aanval, soms 3x per jaar, soms 1x per jaar, soms 1x in de 3 maanden. Ben inimddels 48 jaar. Ik weet inmiddels wel zeker dat het stressgerelateerd is, maar ik krijg het juist altijd NA een periode van veel stress, als er even iets meer rust ontstaat, als het kan, als er ruimte is om uit te vallen. Raar hoe mijn lichaam dat regelt. Ik heb werk waarbij je naar een hoogtepunt toe werkt en alles van maandenlange voorbereidingen bij elkaar moet komen. Op die dagen zelf heb ik er nooit last van, en presteer ik super, maar 2 of 3 dagen later krijg ik dan een aanval. Het begint met wazige vlekken voor de ogen die in aantal flink toenemen zodat mijn gezichtsveld helemaal vertroebeld is. Op een gegeven moment zie ik echt bijna niets meer scherp. Soms gaat het ook flikkeren en zie ik rare fluo kleuren, maar meestal zijn het vooral veel wazige wolkjes. Er begint vaak wel iets te tintelen: of in rond mijn mond (mijn lippen of tong) of in mijn handen. Ik vind het iedere keer weer angstaanjagend omdat het toch een beetje voelt alsof je hersenen op knallen staan. Ik probeer mezelf te kalmeren en mezelf te vertellen dat het voorbijgaat en zo weer over is. Het duurt hooguit 20 minuten of een half uurtje. Ik heb altijd wel nog een dag hoofdpijn erna, en de dag daarna een soort vaag gevoel alsof je in een mistige wolk zit.
  Fel zonlicht kan het ook oproepen.
  Fijn deze site! Dank daarvoor!

 58. Ik heb sinds enkele jaren aanvallen, zo’ n 1 of 2 keer per jaar. Ik las hier dat het ook voorkomt bij epilepsie en dat heb ik ook in geringe mate. De laatste 3 jaar geen epilepsie aanval meer gehad e n inmiddels gestopt met medicatie hiervoor. Epilepsie heeft ook veel te maken met lichtflitsen ofwel moet je zien te voorkomen dat je daar aan blootgesteld wordt. Gisteren begon in mijn linkeroog een soort van bliksemschict in een lijn te komen. Met gewoon recht vooruit kijken gebeurt er niets maar bij het verplaatsen van mijn ogen van rechts naar links is er even een schicht. Op moment van schrijven lijkt her er op dat het nu dan toch vermindert. Dit duurt dus langer dan 20 min. Ik heb er nooit hoofdpijn bij Gehad. Voor de rest herken ik vertroebeling, fonkelend kringetje, verplaatsing van rechts naar links en duurt inderdaad 20 tot 30 minuten. Nog nooit in het rechteroog gehad. Ik veronderstel dat het veroorzaakt wordt door stress en door (sterk) lichtinval op de ogen? Hoe dan ook, gelukkig is het niet schadelijk maar wel vervelend zeker als het regelmatig komt.
  Groetjes…..Frans.

  • hendrik legters

   Beste Frans,
   Gisteren samen met mijn zus erachter gekomen dat zij het ook heeft en hebben deze site gevonden. Wat de overeenkomst was dat het niet ooggerelateerd is d.w.z. dat het in de hersenen zit want als de ogen dicht zijn blijf je die vreemde schittering zien. En dat laatste is bij jou wel het geval kennelijk.
   Groet. Hendrik.

 59. Ik heb er nu al zo’n veertig jaar ‘last’ van. Nauwelijks hoofdpijn (heel vaag, ergens achterin), maar wel oogschitteringen van een half uur tot een uur, die in het midden beginnen en naar de randen wegtrekken. Gemiddeld een paar keer per maand. De filmpjes zijn heel herkenbaar! In de loop der tijd ben ik erachter gekomen dat vooral mijn slaapritme van invloed is. Ik ga gewoonlijk om 22:30 uur naar bed en sta om 06:30 uur op, maar als ik eens keer lekker blijf liggen, kan ik er gif op innemen dat ik die dag oogmigraine krijg. Wat ik er overigens wel voor over heb…

 60. IK heb er nu zo’n vier jaar last van. Voor die vier jaar had ik sinds mijn puberteit last van hevige migraine aanvallen. Die heb ik eigenlijk bijna nooit meer. Mij is opgevallen dat mijn oogmigraines minder zijn als ik regelmatig sport (drie keer per week). Nu kan ik door een blessure niet sporten en komen de oogmigraines in alle hevigheid terug. Ik neem altijd een paracetamol zodra het begint, geen idee of het helpt. Het duurt bij mij zo’n 20 minuten en dan trekt het aura langzaam naar 1 kant weg.
  Toen ik het de eerste keer kreeg vond ik ze doodeng. Ik ging hyperventileren, want je weet niet wat er aan de hand is. Zelfs in het ziekenhuis wisten ze het niet. Ik heb oogonderzoeken gehad, maar daar kwam verder niets uit. Een vriendin was hier bekend mee en zij dacht meteen aan oogmigraines. Daar ben ik toen op gaan googlen en zag al bij de eerste foto dat dat dit was. Nu ik niet sport heb ik ze meerdere keren per week. Met sporten eens om de zoveel maanden. Ik krijg nu ook meer last van mijn nek/schouders en rug. Ik heb het idee dat het daar ook mee te maken kan hebben. En cafeïne is bij mij een belangrijke veroorzaker. Ik drink altijd alles zonder cafeïne, en als dat soms niet kan of per ongeluk gaat kan ik er de klok op gelijk zetten.. Lang achter een beeldscherm zitten is ook niet bevorderend. En voor een kachel gaan zitten of ineens in een vele warmere ruimte komen is ook vaak een reden dat zo’n aanval op komt zetten.
  Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben. Het is gelukkig totaal onschuldig maar ik kan mij voorstellen dat mensen het doodeng vinden. Maar ik wacht nu tijdens zo’n aanval rustig af totdat het voorbij trekt. Ik krijg erna soms een lichte hoofdpijn maar die vind ik te verwaarlozen. Soms ben ik wel doodmoe als er meerdere achter elkaar komen..
  Voor iedereen zullen de oorzaken anders zijn, en bij iemand kunnen er ook meerdere oorzaken zijn. Ik ben erachter gekomen door een soort van dagboek bij te houden. Let op, er kunnen veel meer triggers zijn dan je zelf doorhebt.

 61. Ik heb er op dit moment last van, zie een deel ook even niet goed. De eerste keer dat ik het had (1996) was wel beangstigend (was bang dat ik blind zou worden), nu vind ik het alleen vervelend en wacht ik tot het voorbij is. Het gaat bij mij het snelst voorbij als ik me zo rustig mogelijk hou. Ik denk zelf dat het bij mij komt door een soort stress, niet helemaal goed tot rust kunnen komen. Ik stop met schrijven, want ik zie te slecht nu. Maar als je zo iets krijgt zou ik als advies willen geven, blijf kalm en hou in gedachten dat het wel weer verdwijnt. Sluiten van mijn ogen helpt ook wel een beetje

 62. Ik ben blij dat ik deze pagina gevonden heb, vind het zo ontzettend eng altijd. Ik heb het 5x gehad inclusief vandaag. Ik ben ook al 3/4 keer hiervoor naar het ziekenhuis geweest (spoed eisende hulp) maar ze hebben alleen gezegd dat door mijn spieren in mijn nek de zenuwen afknellen en ik daarom dat krijg. Wel heel vervelend omdat je er niets aan kan doen en wel eng is. Ook heb ik verlies van gevoel zoals voet, been en hand en vaak tintelingen bij mijn neus, kin en lip. Daarna ben ik ontzettend moe en krijg ontzettende hoofdpijn. Rust nemen in bed liggen met het ligt uit ontspant wel en probeer altijd genoeg te drinken of wat te eten. Ik ben blij dat ik nu eindelijk weet wat het is! Heel veel sterkte jullie ook hier mee!

 63. Ik ben ook blij met deze pagina, en deze gevonden na maar eens op internet te zoeken over dit verschijnsel waar je weinig over hoort. Over de laatste 30 jaar al verschillende keren last van dit verschijnsel, vermoedelijk met 1 oog, maar dat is lastig te zeggen omdat ogen open of dicht geen verschil maakt. Alleen wordt de flikkerende rand met flitsende vlakjes in het donker nog meer overheersend. Het begint vaak met het niet meer kunnen lezen van tekst op het focuspunt. Dan groeit dit uit in een C-vormige vrij dunne ring, die langzaam doorgroeit en uiteindelijk verdwijnt via de rand van het oog. De ring zelf heeft dus die kleine flitsende vlakjes. Na ca 20 minuten voorbij, een vage druk in oog en hoofd blijft nog even. Ik weet niet zeker of dit plaats vindt in de oogzenuw bij het oog, maar vermoed ik wel. Ik zie het als een klein ongevaarlijk ongemak, het gebeurt eigenlijk nooit als het absoluut niet kan, bij sportwedstrijden of zo. Ik doe gewoon even rustig aan.

 64. Ik ben op deze site terecht gekomen omdat ik graag aan mijn vriend wilde laten zien hoe dat eruit ziet. Zo krijgt hij een idee van wat ik mee maak op dat moment.

  Ik heb al sinds mijn 12e migraine met aura’s. Ik ben nu 22. Altijd in het rechteroog en als ik geen tabletten neem binnen de tijd dat de vlek weer uit mijn ooghoek verdwenen is, dan heb ik 3 dagen zware migraine… Gelukkig ben ik daar in de loop van de jaren achter gekomen, want 3 dagen enorme hoofdpijn is geen pretje. Ik heb meerdere soorten migraine, maar die met aura is de aller ergste die ik kan hebben als ik te laat ben met medicatie innemen.

  Vandaag ook weer migraine met aura gehad, maar nu voor het eerst de vlek in mijn linker oog gehad. Heel vreemd. Mijn hoofd voelde direct niet goed aan, dus wel wat genomen. Zou niet weten hoe het links verloopt, maar ben bang hetzelfde dan wanneer ik het rechts heb.

  Ik moet zeggen dat migraine met aura heel vaak spontaan op komt zetten, maar merk wel dat fel licht daar ook een enorme trigger voor is. Als ik bijv. naar de woonboulevard ga en meerdere winkels bezoek met een lichtafdeling dan heb ik het hangen. Blijft een apart iets dat migraine met aura!

 65. ook melk en melkproducten (MELK DE WITTE SLOPER)zorgen bij mij voor migraine aura (vermoed ik)heb sinds ik gestopt ben met melk drinken geen aura verschijnselen meer sinds vorig jaar oktober……!

 66. Danny Brouwer

  volgens de oogarts heb ik ook en migraine oog en zo als ik lees op deze site ben ik niet de enige,de laatste maanden verergerd het wel.Ik voel verschrikkelijk naar voel van tevoren op komen met een heel zwaar naar gevoel in mijn hoofd geen hoofdpijn ,en op dat moment gaat praten ook echt een stuk moeilijker zodat je het wel uit je hoofd laat.Mijn oog lid begint eerst rustig te knipperen daarna te tranen totdat het in zijn geheel dicht gaat zitten met hevige flitsen als een soort fatamorgana (een soort luchtspiegeling)zoals je in de zomer wel eens heb als je over de weg kijkt een beetje ver voor je uit. Vaak ga ik huilen omdat ik niet weet wat er gebeurt .Ik dacht altijd maar dat het met mijn depressie te maken had en kan (kon ) dit niet rijmen.heb er toch niets mee te maken dacht ik.Ben er nog steeds niet achter wat mij helpt ,wel weet ik inmiddels dat ik er soms wel 3,4of meerdere malen last van heb op een dag.Kan hetwel uitschreeuwen van geluk als het er een dag niet is.Ook ik heb last van fel licht en ben zeer gevoelig voor geluid.Merk ook dat het zich aankondigt door dat het meer gaat suizen in m’n hoofd.Is dit allemaal ook herkenbaar voor iemand en tips zijn natuurlijk zeer welkom. Ben 63 jaar en een man.Het beste allemaal met deze zeer vervelend aandoening wat voor mij een grote inpact heeft op m”n leven

 67. Fijn dat deze blog er is, er is namelijk weinig over te vinden en helemaal geen ervaringen van anderen. De eerste keer dat ik oogmigraine kreeg was tijdens het uitlaten van mijn hond, ik begon wazig te zien en mijn halve blikveld was troebel. ik raakte compleet in paniek, ben naar huis gerend en met mijn moeder naar de dokter gegaan omdat we dachten aan een tia. Maar eenmaal daar voelde ik me weer compleet normaal, en uit de tests kwam niks. Sindsdien heb ik er een paar jaar last van, soms maanden niet maar de laatste tijd zeer regelmatig. Meestal duurt het een half uur en ik kan me dan inderdaad niet goed focussen op mijn werk en ben vaak erg moe na zo’n aanval en ben gevoeliger voor licht en geluid. Vorig jaar heeft mijn nieuwe huisarts me gerustgesteld met dat het oogmigraine was en toen kwam ik ook op deze website waar het zeer fijn was om wat ervaringen van anderen te lezen, want je schrikt je natuurlijk helemaal de pleuris als je niet weet wat het is.
  Maar de reden dat ik nu ook een reactie achterlaat is omdat het bij mij is gestopt sinds 2 maanden! (fingers crossed!) Hoe? Ik ben gestopt met koffie drinken, van de ene op de andere dag heel streng overgestapt op decaf koffie (ik dronk 2/3 koppen per dag), en serieus van de ene op de andere dag geen oogmigraine meer gehad, terwijl ik het daarvoor echt redelijk vaak had. Dus zeker het proberen waard! Let er ook op dat je werkomgeving prettig licht heeft (mijn bureau stond voor een raam met fel zonlicht, niet prettig voor de ogen) en verander hier eventueel wat aan (beter is licht van alle kanten), ook vermoeidheid triggerde bij mij de aanvallen. Dus goed slapen, goed verlichte werkomgeving en decaf koffie doen bij mij wonderen!

  • Ik zit al jaren aan de decaf koffie maar bij mij helpt het helaas niet maar ik ben blij dat het jou geholpen heeft en dat het weg blijft

 68. Bij mij is het begonnen rond mijn 15de op school. Barstende hoofdpijn en gezichtsveld verminderd. Naar huis fietsen was een hele klus en ben ook wel eens naast het fietspad beland :-) . Door de jaren heen zijn de aura’s regelmatig opgedoken maar in 2006 kwamen ze zo’n 3 keer per week en ben ik, na jaren medicijnen te hebben geweerd behalve paracetamol en ibuprofen, naar de huisarts gegaan en heb ik propranolol gekregen. Dit is een betablokker met als gunstige bijwerking dat het helpt tegen migraine. De frequentie van de aura’s is daarna idd afgenomen (1 tot 2 keer per jaar). Later ook nog een scan gehad bij neuroloog maar niets afwijkends gevonden. Ik slik de propranolol nog steeds en mijn laatste aura kreeg ik in 2014. Toen de overgang begon. Dus dacht ik dat is mooi. Hormonaal dus nu ben ik er vanaf. En gisteren 3 en half jaar later kreeg ik weer opeens zo’n aura (migraine sans migraine). Jammer, ik word er nl erg nerveus van. Hopelijk blijft het bij deze ene uitschieter. Iemand een zelfde ervaring gehad?

 69. Na een aantal verschillende verhalen te hebben gelezen heb ik toch maar besloten om ook mijn ervaring hiermee te delen .

  Eerste keer:
  Het begon bij mij toen ik 14 jaar was en er een zonnenstraal in een oude beeldmonitor weerkaatste in mijn ogen .

  Vorm migraine:
  Eerst de bekende vlekken voor de ogen, dan gevoelloze handen en mond en uiteindelijk knallende koppijn. Meestal dag erna nog met bukken en hoesten last van pijnscheuten.

  Frequentie:
  Vroeger een paar keer per maand, en een aantal jaar geleden tot 3 x per week. Nu ben ik 24 en komt het nog een keer per maand voor ondanks de medicijnen.

  Medicijnen:
  Cardesartan bloedvaat verwijdend middel 1x per dag
  Sumatriptan te gebruiken bij een aanval.

  Zover ik weet word het bij mij getriggerd door licht, cafeïne en stress. Maar het kan ook wel eens zonder aanleiding zijn…

 70. Hoi lotgenoten, na wat lezen hier in het kort mijn verhaal: sinds mijn 18de (Ben nu 40) migraine die de eerste jaren hormonaal was en later rendum. Heb periode gehad van 1 week migraine en 1 week niet, door arts toen betablokkers gehad, wat minder pijn gaf maar door de lage bloeddruk kon ik niets meer. Met behulp van chinese kruiden van de beta blokker afgekomen tot ik de kruiden niet meer verdroeg. Toen sumatriptan bij aanvallen. Tijdens burn-out dagelijks migraine en na een hoofdscan aan de candasertan, wat zeker heeft geholpen met het eerste stuk. Toen op eigen onderzoek en lezen van onderzoeken begonnen met 400mg vitamine b2 dagelijks. Heeft wat tijd nodig maar helpt bij mij zeker.
  Ergens in begin van de hoofdpijn migraines kreeg ik mijn eerste oog aura. Schok me wild wand ik was met schoonmaak middel bezig en dacht iets in mijn oog gekregen te hebben.
  Ook een keer op de snel weg, dat was ook heel eng.
  Ik heb geen pijn bij de aura. Bij mij begint het met doffe vlek, dan een bolletje met schittelingen (die er niet als ster maar meer als of ik door een gebroken autoruit met heel veel kleine regenboogjes heen kijk). Dan word het een halve cirkel die zich weer vult en dan zie ik niets meer, alleen de schitteringen. Vaak erg miet voortijd en tijdens. .
  Vandaag heb ik een gezichts aura denk ik. Begin met wat spanningsgevoel rechts kaak/wang. Toe werd het als of ik een verdoving had en breide zich uit tot oog oor en hele rechter gezicht. Rechter arm ook wat en tintelingen nu in rechter hand.
  Hier door moest ik denken aan een ex collega die als ze dit voelde na 10min verlamd op de grond lag. Dat was ook migraine. Lig nu op de bank.
  Door mymigane, een via de computer te volgen programma uit Utrecht, om je eigen migraine te leren kennen en je de tool te geven er mee om te gaan/ je zelf zoveel mogelijk te kunnen helpen, ben ik er achter gekomen hoe mijn migraine werkt.
  Een aanval begint al 36 uur voor je echt last hebt. Vaak een verzameling van trigers. Belangrijk is dat je leert wat je triggers zijn en wat voorbodes zijn.
  Migraine dagboek bij houden elke dag 3x per dag op schrijven wat je eet, doet, gebeurd in je leven, hoe je je voelt en als je migraine hebt alles zo nauwkeurig mogelijk beschrijven in tijd. Na een tijdje op schrijven een dag uittrekken om je triggers en voorbodes eens uit je beschrijvingen te halen. Dan kan je eens een recept maken met wat je nodig hebt om een perfecte migraine te krijgen( klinkt achterlijk maar heeft mij veel inzicht gegeven). Hier een voorbeeld: 1 kilo oververmoeidheid, 300 gr zeurende emotionele moeder, 3gr fel licht, 3 gr rook, geen water, 400gr extra uitputting en viola een prachtige heftige mirgaine.
  Daarna maak je het recept om totaal geen migraine te krijgen.
  Hoop dat jullie hier ook iets aan hebben.
  Veel succes.

 71. Twee dagen aanvallen achter elkaar gehad. Heb ik wel
  vaker. Nu merk ik ook dat ik m’n ogen minder goed
  kan focussen. Daar moet ik echt m’n best op doen.
  Ik was deze keer ook erg moe.
  Herkent iemand dit moeite hebben met focussen?

 72. Werd heel blij van deze filmpjes! Probeer maar eens aan je partner uit te leggen wat je ziet als je zo’n “aanval” hebt: soort explosie-sterren in alle kleuren van de regenboog die telkens groter worden en dan langzaam maar zeker vervagen en uiteindelijk wegtrekken… Klinkt lekker vaag, dus nu kan ik laten zien wat ik zie als ik dit heb. Ben er dus nu ook achter gekomen wat het is.

  Heb eerder (vanaf mijn 20e tot mijn 43e) migraine (ernstige hoofdpijn, licht-en geur-overgevoelig, overgeven) gehad. Dat is dus al een paar jaar geleden gewoon ineens gestopt, hoera! Maar sinds enkele maanden (ben nu 50) kreeg ik dit verschijnsel, “aanval” duurt bij mij ongeveer 30 minuten, heb het soms 2 keer per week, meestal in de loop van de ochtend, soms ook enkele weken niet.

  Ga dus nu ook maar een dagboek bijhouden, hopelijk kom ik er achter wat bij mij de triggers zijn.

 73. Na wat ervaringen gelezen te hebben toch maar besloten dit te delen. Ik ben 20 jaar en met 1 oog blind. Vandaag heb ik op mijn werk achter het beeldscherm voor het eerst ook last van oogmigraine gehad. Ik zag kleurige flikkerende driehoekjes daarbij zag ik uiteindelijk half het beeldscherm niet meer, het verschoof naar mijn ooghoek waar het uiteindelijk verdween. De aanval duurde 15 a 20 min. Ik had geen hoofdpijn wel een zwaar gevoel in mijn hoofd en nekpijn. Ik raakte door de aanval in paniek ik had het namelijk nog nooit meegemaakt en was bang dat het iets van TIA was en begon daardoor te hyperventileren. Gelukkig lukte het me na verloop van tijd om weer rustig te worden.

  Ik drink 3 a 4 bakken koffie per dag. Ik zit in de ICT en zit eigenlijk elke dag wel de hele dag en avond achter een beeldscherm. Is het niet voor mijn werk dan is het wel voor mijn opleiding of hobby. Daarom ga ik dus proberen te minderen met koffie en meer korte pauzes achter de computer proberen te nemen. Ik wil dit namelijk niet nog een keer meemaken. Hopen maar dat het eenmalig was.

 74. Hallo! De eerste keer dat ik een aura had, was jaren geleden. Ik wist toen totaal niet wat er aan de hand was en werd door mijn huisarts naar de oogarts gestuurd. Na onderzoek zei deze mij dat ik last had van vaat spasmen waardoor mijn hersenen te weinig zuurstof sturen naar mijn ogen met een aura tot gevolg. Bij mij is er achteraf altijd migraine mee gepaard. Dus als ik een aura heb, neem ik onmiddellijk een sterke pijnstiller om de migraine tegen te gaan. Meestal blijft deze dan weg maar heb ik toch wel last van een zwaar hoofd. Vroeder had ik één of twee keer per jaar een aura maar de laatste maanden heb ik het minimum twee keer per week. Daar maak ik mij wel wat zorgen over en ik heb de trigger nog niet gevonden. K vraag me af of dit op termijn toch geen nadelige gevolgen heeft of de voorbode is op bvb een TIA :-(

  • Hoi Nancy hoe gaat het nu met je? Zelf heb ik mijn hele leven al migraine aanvallen met aura, ben een man van 58. Het begon rond mijn 15e jaar en de aanvallen waren toen veel heftiger dan nu. Arm en kaak werden tijdelijk gevoelloos en ik kreeg daarbij ook een spraakgebrek dat zich uitte in onverstaanbare taal. In die tijd had ik gemiddeld 4 aanvallen per jaar. Ik registreer mijn hele leven al de aanvallen. In de loop van de jaren zijn de aanvallen veel milder geworden maar wel vaker. Nu heb ik er ongeveer 40 per jaar. En dat zijn dan perioden van veel aanvallen in enkele weken. Er is goed mee te leven maar auto rijden kan ik beter niet doen tijdens een aura. Bij mij is de oorzaak toch wel stress en de trigger vaak fel licht. Nancy wat ik hiermee wil zeggen is dat de hoeveelheid aanvallen ineens sterk kunnen toenemen zonder te begrijpen waarom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *