woensdag , 30 november 2022
Heineken bier
Heineken bier

Het mysterie van de stinkende groene Heineken bierflesjes

Heineken bier
Heineken bier

Heineken kondigde in september 2012 aan dat het zou stoppen met de standaard bruine bierflesjes. In plaats van de bruine flesjes zou Heineken vanaf nu, net als bijvoorbeeld Grolsch, groene flesjes gaan gebruiken. De groene bierflesjes zijn daarnaast uitgevoerd in een eigen ontwerp. Helemaal mooi! Of toch niet….

Om de één of andere reden koop ik standaard altijd Heineken bier voor thuis. Het smaakt me prima, al heeft iedereen daar een andere mening over. Grolsch vind ik prima, Hertog Jan vind ik ook prima en Amstel is ook wel te pruimen. Andere biermerken gaan er ook wel in, zolang het geen bocht is. Daarnaast hou ik wel van het proeven van speciale biertjes en bezoek ik regelmatig de winkel van Burg Bieren in Ermelo om wat speciaal bier te kopen. Ik ben verder niet zo kieskeurig. Maar, sinds het nieuwe groene flesje van Heineken in ons huis aanwezig is hoor ik regelmatig een opmerking naast me dat het bier stinkt naar eiwit! Jawel, zowel direct ruiken aan de fles als na het nemen van een slok, het bier stinkt inderdaad naar rotte eieren of riool! Ik probeer het drinken van bier nu af te stemmen op het samen zitten op de bank. Als we samen op de bank zitten, dan drink ik wijn of bijvoorbeeld een Grimbergen Dubbel, maar geen groene Heineken meer, de ruimte tussen mijn vrouw Linda en mij wordt bij iedere slok groter! En eigenlijk moet ik haar wel gelijk geven, het Heineken bier uit het groene flesje stinkt echt.

Linda was er klaar mee en heeft Heineken gebeld. Het antwoord van Heineken was duidelijk: De smaak kan inderdaad gaan afwijken als u het bier in het licht zet. Een bruin glas houdt een deel van het licht tegen en het nieuwere groene glas doet dat niet. Dat was op zich al bekend, maar dat het zoveel effect zou hebben…. Nou staat bij ons het bier altijd in de schuur of in de koelkast, maarja, de schuur is ook weleens open en anno 2014  is een lampje in de koelkast ook niet heel erg vreemd.

We hebben nu een nieuw kratje Heineken bier gekocht, dit direct in de koelkast gezet en bij wijze van uitzondering twee flesjes op de standaard locatie gezet. Als de smaak van de 22 flesjes afwijkt van de twee andere flesjes, dan heeft Heineken gelijk. Als de smaak hetzelfde is, dan stap ik over op een ander bier en besluit ik inderdaad, net als vele anderen, dat Heineken toch uiteindelijk wél bocht is. Alhoewel dat voor de wisseling naar de groene bierflesjes naar mijn idee wel meeviel :)

Heb je ook ervaren dat het Heineken bier in de nieuwe flesjes stinkt? Laat dan hieronder even een bericht achter.

Als mijn bevindingen binnen zijn over de combinatie van daglicht en de groene flesjes, dan post ik hier een update.

Update: De flesjes die na het kopen direct in de koelkast zijn gezet, dus zonder ze eerst in een schuur of garage of in het daglicht te zetten, stinken niet. Het bericht van de Heineken klantenservice lijkt dus correct te zijn.

Update 2: De flesjes die op 9 februari buiten (3-9 graden, in de schaduw) zijn gezet als proef, stinken na 7-10 dagen al erg.

Bekijk ook

Ethereum

Ethereum 2 (ETH2) PoS mainnet staking vs ETH PoW

Cryptocurrency Ethereum zal over enige tijd overstappen van het PoW naar PoS model, waardoor er …

41 reacties

 1. Je hebt helemaal gelijk. Mijn vrouw en ik zijn fervente heineken drinkers. Toch geeft heineken een nu wel bijzondere betekenis aan het gezegde “elkaar niet kunnen luchten of zien”! Daar waar er een band was wordt er nu een wig gedreven tussen mij en mijn vrouw!

 2. Hahahahahah held……… klopt inderdaad

  • Het is mij ook gevallen dat het bier naar wiet stinkt en de smaak valt ook te twisten
   Wat mij opvalt als echte bierdrinker is dat deze smaak overeenkomt met ongeveer 25 jaar geleden als je een heineken in Griekenland of Spanje geconsumeerd had dat ik spontaan over ging naar de lokale brouwerij. Daar zat heineken ook in de de groene fles.En ze hadden ook Amstel in de bruine fles en deze was goed te drinken . Ik heb ook bavaria gekocht in Griekenland en het zelfde verhaal ik maakte de fles open en ruikte ook zo,n lucht en het bier smaakte niet zoals we gewend zijn.
   Al met al ij ga maar voor de Hertog Jan of een brand biertje kleine brouwerijen en top kwaliteit.

   • Hi,
    U heeft volkomen gelijk.
    Zelfs smaak van blik is verslechterd.
    Ik vraag me af waarom Tuborg bier niet in Nederland te vinden is.

 3. Er zijn mensen die beweren dat er geen smaakverschil is.
  Er zijn mensen die de groen flessen lekkerder vinden
  Er zijn mensen die de bruine lekkerder vonden.
  Conclusie: Er is dus wel degelijk verschil.
  Ik vind hem (soms) goor en drink tegenwoordig Amstel.
  Alfa vind ik nog beter maar slecht verkrijgbaar.

 4. Ik ben ook een bier drinker en zeker een Heiniken fanaat alleen sinds de komst van de groene flesjes krijg ik te horen dat al bij het openen er een vieze lucht af kwam.Ben nu overgestapt op Amstel

 5. Van het stinken heb ik nog gelukkig nog niets van gemerkt. Maar van de handelbaarheid (gebruiksvriendelijkheid) wel. Ze zijn aanzienlijk zwaarder vooral met sjouwen. Dat vind ik een groot nadeel. Ook de niet meer zelfde flessen t.o.v. andere merken is een nadeel met inleveren in een krat. Geef mij nu maar Warsteiner bier in een lekker lichte fles en lekkere smaak.

 6. Ik drink normaal niets anders dan Heineken maar sinds de groene flessen borrels in mijn buik en ze stinken naar riool echt ik weet niet wat er met het bier gebeurt achter dat groene glas,dat er iets gebeurt is wel zeker dus een ruim onvoldoende.

 7. nou ik ben ook over op een ander bier (herthog jan) want het hieneken bier in de groene flessen is niet meer mijn smaak , heb van de “stank”nog niet veel gemerkt , maar het is mijn te zoet van smaak geworden . dus dan wat anders

 8. Is inderdaad andere smaak zeg maar gewoon minder lekker, dit komt m.i. door het het licht dat door de de groene fles binnen drinkt en de smaak bederft, vergelijkt met bier wat je op een terrasje in de zon drinkt, na vijf minuten smaakt het net zo!

  • Henk van der laan

   Die halveliterflessen zijn 100% nog de orginele fles , ik zeg dat er water van andere landen in de nieuwe flessen zit, daarom die lucht, ze verneuken ons er mee , sommige kratten komen uit het buitenland en die halveliterflessen niet

 9. Inderdaad Heineken stinkt! Ik dacht dat iemand wiet aan het roken was!
  Ben helemaal klaar met Heineken!

 10. Als je bierflessen in de zon ( of licht met veel UV) zet dan zal de UV-straling zorgen voor een zogenaamde licht-smaak aan bier. Dit zijn reacties tussen de diverse eiwitten in het bier en onder invloed van UV worden minder aangename stoffen en geurtjes gevormd.
  En bruin glas beschermd beter tegen UV- licht als groen glas.
  En hoe warmer het bier in de fles hoe sneller deze bio-chemische reactie gaat en is dit eenmal gestart dan kan het niet teruggedraaid worden.

  Staat niet voor niets koel en donker bewaren op een bierfles.

  Groetjes Henk uit Wageningen.

 11. Helemaar waar. Ik kocht ook altijd heineken. Nu nooit meer. Op dit moment heb ik een flesje voor me staan bij een familielid. Weer die vieze lichtsmaak. Mijn vrouw vindt dat er een wietgeur vanaf komt. Eerder vond ik grolsch in de bruine fles niet lekker’ maar nu in het groen vind ik het beter geworden. Dus net andersom. Nu drink ik meer wijn, speciaal bier en vaak brand bier.

 12. Het gehele verhaal klopt als een bus.Bijna mn hele leven Heineken gedronken en ga/ben nu over op Hertog Jan.
  Komt ook nog eens bij dat er in heineken Sulfiet zit met een verhoogde kans op Jicht.

 13. Misschien makkelijk als heineken op het etiket vermeld dat de flesjes donker en koel bewaard moeten worden, want ik heb uiteraard ook groene flesjes gedronken die wel goed waren en dus ook gewoon heerlijk smaakte !! misschien kunnen ze beter weer terug gaan naar het oude vertrouwde bruine flesje, want het gaat toch hoofdzakelijk om de kwaliteit inhoud lijkt mij ;-)

 14. Inderdaad vies bier geworden.. Vond t vroeger altijd lekker bier maar nu drink ik een flesje en die vieze wiet geur zit er inderdaad in gedrenkt (ben dus zelf geen blower:)

 15. Terug naar het bruine flesje. Was echt lekkerder van smaak.
  Waarom zit dat rare karton op een Heineken krat?

  • Dat karton zal wel om 2 redenen op het krat zitten: Een stukje marketing, want je kunt er reclame op kwijt en daarnaast waarschijnlijk ook wel om een deel van het licht tegen te houden.

 16. Dat karton is inderdaad om de flesjes tegen het licht te beschermen. Ze weten dit ook bij Heineken. Bij ons al eens een hele party opgehaald door Heineken omdat ze stonken als dode vissen. Werd netjes vergoed overigens. Vind het jammer van het fijne biertje in het bruine flesje.

 17. Vind dat ze gewoon terug moeten gaan naar de bruine flesjes.
  het heeft namelijk geen zin de flesjes in het donker tebewaren
  Reden de stank en viezesmaak zitten er al bij de aankoop in de winkel die de flesjes echt niet donker neer zetten.
  tevens vraag ik me af, is het anders niet mogelijk iets er overheen teplakken zodat de flesjes niet in het licht staan?

 18. Wij hebben inderdaad ook geconstanteerd dat het bier wat buiten heeft gestaan een vieze wietgeur afgeeft. De smaak is een stuk minder dan toen ze in de bruine flessen zaten. HertogJan is nu voor mij de eerste keuze. Ik wil niet vloeken in de kerk, en doe daarom mijn Heineken glazen in de glasbak, iemand nog HertogJan glazen ??

 19. Heineken meurt gewoon….. Viel me al op… Ik koop nooit meer heineken of amstel.. dat is idd bocht van de bovenste plank uit een fles. Tap gaat nog wel, liever Hertog, Brand of Grolsch van de fles… en als de prijs het toelaat Jupiler, wat toch wel een lekker pilsje is… Zowiezo haal ik bier in de aanbieding, ben net de mediamarkt ben toch niet gek

 20. Hahaha, en ik maar denken dat ik de enigste zeiker was,ik geef zo vaak een biertje terug aan de barkeeper met de woorden ,ik heb weer een smerige bier….van mij mogen de bruine flessen direct weer in de schappen.

 21. AnneMarius Heijnsdijk

  In bepaalde kroegen heb ik ook dit ervaren. Ik vind als het stinkt direct dat dit opvalt. Op een of andere manier vertrouw ik dit niet meer. In één kroeg werd ik uitgemaakt voor zeikerd, terwijl na rondvraag meerdere mensen mij gelijk geven.
  Heineken schande!
  QA is slecht en zowel je kroegen als klanten moet je informeren.
  Jullie hebben toch ISO9001.
  Kwaliteit moet jullie drijfveer zijn.

 22. Ik dacht dat mijn smaak niet meer Oké was, maar na vorige week in Spanje heerlijk bier te hebben gedronken, kwam ik er achter dat mijn smaak wel degelijk Oké is.

  Het bier heb ik ca. 3 weken geleden gekocht bij AH en in het donker in de kelder staan.

  Bah, wat smaakt dit vies ook voel ik mij ook niet lekker na het drinken.

  Vandaag een klacht ingediend op Klacht.nl, ik ben benieuwd welk antwoord ik krijg.

  Om vanavond toch een lekker biertje te kunnen drinken, toch maar een krat Grolsch opgehaald.

 23. Net weer eens een kratje gehaald. Drink wel regelmatig heineken uit blik of bruine fles (0,5 liter cafetaria)
  Valt me op dat bier wat zurig smaakt zoals bv frans bier. Vindt bier ook echt anders ruiken, niet naar rotte eieren maar ook echt zuur.
  Vindt het echt minder qua smaak dan uit bruine fles, vroeg me af of dit “psychisch” was maar zie nu dat ik niet de enige ben.
  Jammer want maakt de unieke heineken smaak zo kapot. Heineken, als recept niet is verandert, dan toch masr weer terug naar bruin.

 24. Helaas moet ik mij aansluiten bij de meeste reacties. Tegen beter weten in weer eens een kratje gehaald en bewaard in de koude garage. Na een paar dagen weer een stinkende fles. Het smaakt gewoon echt niet meer. Dit was mij laatste kratje Heineken. Jammer, dronk vroeger met plezier een Heineken. Nu komt het mijn huis niet meer in.

 25. Wijkcentrum Bestevaer

  Helaas hebben wij de laatste tijd heel veel klachten over Heineken. Onze gasten waren echte Heineken drinkers, maar nu overgestapt op Hertog Jan. Helaas dat Heineken het flesje niet weer verandert naar de bruine als dit zoveel verschil maakt in smaak. Wij overwegen als wijkcentrum te stoppen met de inkoop van Heineken.

 26. Henk Zuiperd

  Gewoon boycotten die zooi. Als een fabrikant meer waarde hecht aan een marketing hype dan aan het leveren van een consistent en kwalitatief goed product, mag het geen bestaansrecht meer hebben.
  Soms is het wel te pruimen en een andere keer komt er inderdaad een rioollucht uit de groene fles. Smaak is dus niet consistent, zelfs van flesjes uit dezelfde krat. Welk verdomd noodloot doet een bierfabrikant besluiten om over te stappen op andere fles, vraag je je dan toch af? Wellicht om verveelde marketeers aan het werk te houden, die menen te kunnen bepalen wat zogenaamd hip en modern is. Wat boeit het nou man wat voor fles er omheen zit; al stop je het in een blanco kartonnen verpakking. Uiteindelijk gaat het alleen om de inhoud.

 27. Bruine halve liter flessen smaken als vanouds. Deze zijn alleen niet overal te verkrijgen helaas. Een supermarkt kan ze uiteraard wel bestellen. Maar ook uit blik smaakt Heineken als de beste.Van de groene flessen heb ik er al verscheidene weg moeten gooien.
  Maar ook al zijn ze goed, dan nog smaakt de bruine halve liter veel beter (voller van smaak en een veel betere nasmaak).

 28. Heineken moet zich diep schamen m.b.t. de smaak uit de groene flessen. Vlug terug naar de bruine fles, als dat het probleem oplost. Ik drink tegenwoordig alleen nog de blikken, halve liter flessen zie je hier in 040 nergens.

 29. Bij onze vereniging (jachthaven) hebben wij een kantine. Sinds de invoering van de groene flesjes hadden wij regelmatig zelfde klachten: stinkend bier. Eerst werd het afgedaan met “pech”, “kan wel eens gebeuren”, daarna aanstellerij (het waren vaak dezelfde mensen die klaagden) maar op een gegeven moment begon het toch meer mensen op te vallen.
  Ook wij zijn ongeveer een half jaar geleden tot de conclusie gekomen dat het de verlichting van onze koeling met glazen deur was. In die koeling zitten bovendien TL-buizen die de hele dag branden. Zo zie je vanaf de bar het drankaanbod naar je lonken. Sinds we de TL verlichting uitgedaan hebben is het probleem een stuk minder en krijgen we niet veel klachten meer.
  Een ander stank probleem bij Heineken is volgens mij het plastic etiket. Dat zit vastgeplakt met een lijmlaag die heel snel in warm water oplost, zodat de flessen makkelijk gespeold kunnen worden. Pluk maar eens een etiket los: het stinkt naar aceton of iets dergelijks. Het kleine etiketje vlak onder de hals ruik je zelfs al als je hem niet lospeutert, maar gewoon (zoals mannen doen) uit de fles drinkt.

 30. Ik kom regelmatig in een cafe in delft waar de eigenaar gemiddeld 3 kratten heineken per week door de gootsteen kan spoelen omdat ze stinken en vies smaken. gelukkig krijg je van de eigenaar gratis een nieuw biertje als je een stinkerd hebt maar ik heb het ook in andere cafe’s al meegemaakt dat ik een stinkerd had maar geen nieuw biertje kreeg. Het is jammer want heineken is wel een lekker biertje , als hij niet stinkt.
  Ik ben nu toch maar op hertog jan over gestapt, smaakt ook goed.

 31. Zo vervelend die geur

 32. Voor de mensen wie echt uit de bruine fles wil drinken is er gelukkig nog de Heineken a 0,50 Liter proost !

 33. Ik heb nu een krat direct in de koelkast gezet en de flesjes stinken extreem. Als ik het in een glas schenk is er niets aan te merken. Het flesje zelf stinkt enorm.

 34. Waarom is mijn vraag doet heineken niks met al deze klachten wij drinken al decennia lang heineken, maar we zijn er met heel de familie na 40 jaar heineken er van af gestapt en drinken nu een ander merk dommelsch of hertog jan die hebben wel die bruine flessen, ik zal je vertellen ,jongstleden een behoorlijk feest gehad die gast waar we waren had 10 kratten heineken en alle 10 heeft hij ze weg kunnen gooien vanwege een wietlucht die zijn weerga niet kent, toen hebben ze de bierlijn gebeld en die heeft voor vervangend bier kunnen zorgen, Dit is geen reclame van de Heineken.

 35. Sinds het bier van Heineken in groene flessen zit koop ik het ivm geur en smaak niet meer. Ik ben overgestapt op Hertog Jan. Onbegrijpelijk dat een fabrikant marketing boven kwaliteit stelt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *