woensdag , 30 november 2022
Flux
Flux

F.lux: Slaap beter door kleuraanpassing beeldscherm met Flux

Je hebt het vaak niet door, maar het scherm van je laptop, computer, mobiele telefoon of tablet straalt constant een fel wit en blauw licht uit. Veel mensen voelen zich tegenwoordig snel moe en zijn vaak al vroeg slaperig, ze werken vaak en lang achter de computer en kijken ook veel naar een mobiel apparaat. Dit felle wit/blauwe licht is overdag prima, maar ’s avonds laat niet, het geeft je lichaam namelijk het gevoel dat het zonnig en overdag is, terwijl het donker en ’s avonds is. Hierdoor wordt je ritme verstoord en slaap je slecht.

Onlangs wees iemand me op software genaamd “F.lux”, na de installatie wordt de kleur van je beeldscherm op basis van de tijd van de dag aangepast. Overdag is dit wit/blauw, maar ’s avonds wordt het steeds warmer en geler gekleurd. De witte kleur van je beeldscherm is dus niet meer wit, maar wordt wat gedimd en geler. Om eerlijk te zijn: Ja, het is inderdaad een stuk minder fel en rustiger om naar te kijken. Voor een vloeiendere overgang van overdag naar avond, zet bij optie 3 de transition speed op 60m ipv 20s, hierdoor gaat de overgang vloeiender en valt minder op.

In F.lux zit een optie om gedurende een uur je scherm normale felheid en kleuren te laten gebruiken, voor als je bijvoorbeeld met Photoshop werkt en een correcte en echte kleurweergave nodig hebt. Verder hoef je eigenlijk niets in te stellen of aan te passen, de software regelt het allemaal zelf.

Of je er beter door slaapt weet ik niet, ik slaap over het algemeen prima, maar ik ga het toch proberen :)

Download F.lux voor Windows, Linux, Mac OS of iOS. Voor Android is er helaas nog geen app, maar er zijn wel alternatieven zoals Twilight, Good Sleep of EasyEyez. Voor meer informatie en het downloaden van F.lux, kijk op http://justgetflux.com.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *