maandag , 6 februari 2023
ClanBase
ClanBase

ClanBase.com down, het einde?

ClanBase.com is down, helaas al een aantal weken. Alhoewel er geen officiële reactie of melding van het management of de eigenaren is, wordt verwacht dat de Amerikaanse eigenaar GGL de handdoek in de ring heeft gegooid. Er circuleren geruchten dat GGL de hosting niet langer kan betalen.

ClanBase is jarenlang dé website geweest waar je als team (clan) kwam gamen tegen anderen. Spellen als Unreal Tournament (Het origineel, 2003 en 2004), Quake (II en 3), Call of Duty, Battlefield 1942 en vele andere spellen werden op ClanBase gespeeld. In landelijke leagues genaamd “ladders” of jaarlijkse cups zoals de OpenCup en EuroCup, namen vele spelers het tegen elkaar op.

ClanBase heeft tot 2004 een Nederlandse eigenaar gehad, maar werd toen door het Amerikaanse GGL overgenomen. Voor die tijd had ClanBase het al moeilijk om de commercie op te zoeken, maar na 2005 ging het alleen maar verder bergafwaarts. Er werd niet in de website geïnvesteerd en afspraken en het uitbetalen van prijzengeld werden helaas niet nagekomen.

Naast een betaald management werd ClanBase altijd gerund door vele vrijwilligers, waaronder de ClanBase Crew, maar ook de cupadmins en vrijwilligers op IRC channels op QuakeNet.org.

Unreal Tournament
Unreal Tournament

Ikzelf ben vanaf 1998 t/m 2004 actief geweest op ClanBase. Eerst begonnen als Unreal Tournament speler (Zie screenshot, mijn highscore :)) en actief in het Nederlandse nationaal team, daarna als cup admin en later als ClanBase Crew, onder andere in de functie van Hoofd Cup Supervisor. Daarnaast was ik IRC Operator op QuakeNet, met als mooie bijkomstigheid dat ik daardoor o.a. de ClanBase IRC channels kon beheren.

Ik hoop op een doorstart van ClanBase, het zou zonde zijn om op een dergelijke manier een community ineens de nek om te draaien, maar GGL is niet meer te bereiken en het behouden van de domeinnaam, code en database zullen nagenoeg onmogelijk zijn. Helaas!

Bekijk ook

Ethereum

Ethereum 2 (ETH2) PoS mainnet staking vs ETH PoW

Cryptocurrency Ethereum zal over enige tijd overstappen van het PoW naar PoS model, waardoor er …

13 reacties

 1. hard mat gezet door de opperhoofden

 2. Jordi aka [FEB]|[Bilbo]

  Ik mis Clanbase nog steeds, gewoon vanwege de nostalgische waarde van al die mooie (flame)wars.

  Legendarisch screenshot gebruik je ook, Next-C was toch Chris V? ;)
  En MTS.. ach mooi was die tijd.

  (kwam hier via google :D)

 3. “Ik mis Clanbase nog steeds, gewoon vanwege de nostalgische waarde van al die mooie (flame)wars.”

  Same here.
  Buiten het feit dat er tegenwoordig ook geen fatsoenlijke shooter meer op competitief niveau gespeeld wordt en de hedendaagse online gamers echt FPS noobies zijn (af en toe om te janken wanneer ik weer eenvoudig loop te meatgrinden in Heroes & Generals met hipshots en bunny hops) was Clanbase echt een heel vette ervaring.

  Speelde zelf Vietcong, COD2 en COD4. Man oh man wat een tijd..

  Uren van tevoren klaar zitten met je maten op TS/Vent/IRC en maps oefenen + tactics bespreken. Was je echt serieus mee bezig hahah.

 4. Mooie tijd! Inderdaad jammer dat het voorbij is.

 5. Hi,

  Zéér jammer dat een dergelijke website zoals Clanbase niet meer bestaat! Sinds kort speel ik opnieuw UT2004 (ictf), niet zoveel servers en spelers meer (helaas). Maar toch had ik graag geweten of er nog andere websites zijn zoals Clanbase of misschien al wat verder gedacht iemand met ervaring en tijd om een dergelijk website uit te bouwen? Uiteraard help ik hier graag aan mee indien er mensen geïnteresseerd zijn laat het hier gerust weten.

  Groeten

  • Ha PsYcO,

   Lijkt me interessant om dit eens uit de mottenballen te halen. Geen idee of je dit leest, maar zo ja, stuur me eens een berichtje !

   Gr,

   Robbert

 6. Hi Mark,

  Goed stuk. Ik word er nostalgisch van.

  Groeten,

  Wick (jou waarschijnlijk beter bekend als Wooz, van TDC)

 7. We gooien CB weer online :)

 8. Taro, bekende naam hahaha, Heel erg jammer van CB idd. alle game verslagen en demo’s ook pleitte :(

 9. Mooi screenshot,

  kzat in MTS,
  waar is de tijd,

  [MTS]Cduke

 10. Ik zat te googlen op CB en ik wist dit niet eens. Speelde oa voor EPF en Unity. Moest PC altijd delen met mijn bro (die zat toen in TDC denk ik), zwaar verslaafd in die tijd. UT99, Gamepoint (hoog niveau daar), CB ladders… het komt allemaal terug.

 11. ik ben dan zelf maar een league gestart…iemand zin om te helpen ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *